by:Larm byder på alt fra lærerige talks, nye musiknavne og prisuddelinger – få et overblik over alle festlighederne her

Foto: Jelassi // Romantic Synergy


Præsenteret i samarbejde med

Imorgen løber branchefestivalen by:Larm af stablen i Oslos gader. Her kan man både blive klogere på musikbranchens mange facetter, deltage i prisuddelinger til dygtige musikjournalister, musikere med flere, feste og mingle med spændende branchefolk – og så selvfølgelig opdage sit nye yndlingsband. Har man stadig lidt svært ved at finde rundt i, hvad festivalen egentlig har at byde på, hjælper vi dig godt på vej her.

Hvert år i slutningen af februar måned forvandles Oslo til et mekka for musikentusiaster og nysgerrige branchefolk, når en af Nordens største showcase-festivaler by:Larm løber af stablen. Her er der rig mulighed for at opleve nogle af fremtidens største talenter i genrer, der strækker sig mellem alt fra hård rock og metal til tyggegummipop og jordnær indie. Udover det alsidige musikprogram, som ligger i eftermiddags- og aftentimerne, byder festivalen også på spændende oplæg om musikbranchen – for ikke at glemme de forskellige prisuddelinger og events. Et eksempel herpå er Hyundai Nordic Music Prize – en prisuddeling, der hylder albumformatet i dets fulde længde. Her er Danmark repræsenteret med Jada og Lowly, som er nomineret for deres anmelderroste albums I Cry A Lot og Hifalutin. Se hvem der ellers er nomineret her. Man kan også deltage i åbningsfesten torsdag kl 10.00 – 10.45 på Dansens Hus Main Stage, hvor Sissel Wincent (SE) blandt andet vil gå på scenen. Og så er der selvfølgelig Årets Stjerneskud, som sidste år blev vundet af girl in red. 

Formiddag og tidlig eftermiddag byder festivalen på en lang række lærerige paneldebatter og konferencer, der finder sted på henholdsvis Pokalen eller Vulkan Arena. Her kan man med fordel tage et smut forbi Matthallen, hvis man vil have en god bid mad indenbords.

Til dig der gerne vil blive klogere på musikbranchen

Udover at være en showcasefestival for lovende acts, har by:Larm også et omfattende konference-program, der kommer vidt omkring relevante emner for både branchefolk såvel som artister. I år præsenterer festivalen en ny samling af talks under titlen “The State of…”, som fokuserer på den omskiftelige musikindustri, der i høj grad er præget af nye initiativer og tiltag gjort mulig af den øgede digitalisering – men der er selvfølgelig også en bagside af denne udvikling, og derfor kigges der ligeledes på, hvilke udfordringer det kan have for diverse positioner i branchen. Dette forholder sig til by:Larms hovedtema, der i år er “Going Out of Business Since 1998” – som en reference til pladeselskabet Sub Pops velkendte motto. Grundlægger Bruce Pavitt rejser også et smut forbi de norske breddegrader og tager festivalgængerne med bagom det amerikanske selskab og dets historie – forhåbentlig med nogle spændende fortællinger omkring arbejdet med nogle af grungens sværvægtere: Soundgarden, Nirvana og Mudhoney. Med dette tema lægger festivalen i år vægt på at give nogle konkrete redskaber og tips til at navigere i branchen – om det er Spotify, YouTube og Apple Musics muligheder for det enkelte artists streaming-rækkevidde, gode råd til at turnere miljøvenligt, eller hvordan AI (Artificial Intelligence) vil påvirke fremtidens musik. 

Vi har guidet til 11 konferenceposter, man ikke bør misse – men udover disse, er der som altid et bredt felt af interessante emner repræsenteret, så du kan med fordel tjekke resten af programmet ud her.

Vil du i stedet ud og have gang i dit egen mundtøj, byder festivalen også på flere networking-events. Blandt andet med ‘Musikbranchens top 20 under 30’, diverse managers og agenter, branchefolk fra det lidt bredere musikmarkedet i både Kina, Indien, Mexico og Brasilien – og ikke mindst afholder Balansekunst (en samling af over 80 norske kunst- og kulturinstitutioner) et arrangement, som skal sætte fokus på ligestilling og diversitet inden for kunst

Mangler du inspiration til spritnye musikalske acts, så skal du tjekke disse ud 

Selvom du også kan finde større navne som Cashmere Cat (NO), boy pablo (NO) eller Phlake på by:Larms program, er formålet med en festival som denne, at præsentere morgendagens nye talenter og give alle de tilrejsende branchefolk et praj om, hvem eller hvilken genre, som bliver det næste store. Med over 130 acts er der også rigelig ny musik at dykke ned i – derfor har vi lavet to omfattende guides til henholdsvis danske og internationale artister. Her kan vi blandt andet fremhæve det spritnye danske stjerneskud BATHSHEBA, som allerede nu har fået stor opmærksomhed med sin debutsingle “Blind” – produceret af Magnus Albert (den ene af Benal). Vi havde for nyligt den unge musiker som vores Ugens Upcoming, og dømt ud fra hendes optræden til en showcase, som vi overværende på releasedagen for “Blind”, kan vi kun spå hende en meget lys fremtid

Ser vi udover vores egne rækker byder værtslandet også på lysende talenter som Hedda Mae, der netop har sluppet sin debutsingle “Pride Goes Before A Fall” – en funky ørehænger, som giver et frisk pust til den nordiske popscene. I den lignende retrolydende grøft befinder landskvinden KAMARA sig – der ligesom de foregående netop har udgivet sit første nummer “20 Something”. Den 22-årige musiker fra Bergen tog hjemlandet med storm med sangen “Don’t Call My Name” og blev da også nomineret til ‘Årets Urørt’ i slutningen af sidste år. Nu er hun blevet signet på Sony Music og er klar til at vise sit lovende potentiale på festivalen. Fra nabolandet Sverige kan vi også anbefale labelfællen NEA, der med sin debutsingle “Some Say” allerede har rundet over 50 millioner streams – på trods af, at sangen kun har været ude i et halvt års tid. Det nostalgisk-vibende nummer sampler Eiffel 65s megahit “Blue (Da Ba Dee)” fra 1998, og vi håber på et ægte retrokick, når vi skal se den fremadstormende kunstner på årets festival. 

Til dig som elsker headbanging, moshpits og smadderguitar 

Endnu engang præsenterer by:Larm en række stærke metal- og rocknavne. I et musiklandskab, der hovedsageligt domineres af genrer som pop, R&B og hiphop, er de 18 metalnavne, som by:Larm i år har på programmet, et frisk pust, der (uanset om man er til genren eller ej) højst sandsynligt kan få de fleste op af stolene. Og på trods af, at rock og metal er mandsdominerede genrer, er hele 40 procent af lineuppet bestående af kvinder. Nogle af disse kommer fra det danske dødsdoom-band Konvent, som udgøres af fire seje damer fra København. Men Konvent er ikke de eneste fra den danske metalscene – også ORM tager turen forbi Oslo med deres nordiske black metal-lyd. Man kan ligeledes glæde sig til at blive blæst bagover af bands som Dangerface (NO), Svalbard (UK) og This Gift Is A Curse (SE). Find de resterende navne her. Er man interesseret i at få et dybere indblik i metalverdenen kan man med fordel lægge vejen forbi Dansens Hus Main Stage fredag kl 14.00-14.45, hvor Scumeck Sabottka vil dele ud af sine erfaringer som booker for et af verdens største metalbands, Rammstein. 

Hvis du godt kan lide rockede toner men helst gerne vil undgå blå mærker og hold i nakken

Er metal en smule for tungt til dig, men kan du alligevel godt lide lidt skrald på de elektriske guitarer, behøver du heldigvis ikke gå skuffet hjem fra festivalen. Rock bliver af mange anset som værende en mere autentisk musikgenre end eksempelvis pop – og om man er enig i det statement eller ej, er der i hvert fald en masse spændende og forskellige rock-acts på programmet. Endnu engang er der en del kvinder repræsenteret, hvilket vi jo kun synes er dejligt og forfriskende. En af dem er danske Rebecca Lou, der med sine punkede numre i højt tempo, kan få selv de mest stillestående branchefolk op på dupperne – det har hun i hvert fald tidligere bevist. Fra den punkede del af Danmark får by:Larm også besøg af de tre seje søstre fra Velvet Volume, der spiller dramatisk rock med lækre guitariffs og Bowie-attitude. 

Norge kan også selv stille op med et stærkt kvindeband – nemlig From Scratch, der dog befinder sig i en lidt anden, mere indie-vibende grunge-boldgade. Fra Storbritannien glæder vi os især til Squid og Pottery, som med deres stærke udtryk nok skal få publikum op af stolene. Se bare denne live-session med Squid, som for alvor sætter gang i forventninger.

Er du en sucker for popmusik lige efter bogen? Så skal du opleve dem her

Er du mere til en følsom og melankolsk stemning, vil der med garanti være noget til dit øre. by:Larm har igen i år en række super dygtige popartister på plakaten, der alle sammen kan få gang i følelserne. Et pragteksemplar på en af disse er den danske pop-sensation Hjalmer, der med garanti kan charmere sig ind på de fleste festivalgængerne med sin bløde stemme og guitarspil. Fra Sverige kan man glæde sig til det fremadstormende pophåb Isak Danielson. Svenskeren er et fuldstændig klassisk eksempel på en vaskeægte flødefyr, der gør teenagepigerne helt bløde i knæene – præcis som den ultimative popsanger skal kunne. Hans melankolske og stærke tekstunivers bliver udfoldet i akustiske poparrangementer, og med debutalbummet Yours fra 2018 er vi ikke i tvivl om, at den unge artist nok skal opnå endnu større succes, end han allerede har. Udover Danmark og Sverige er værtslandet ikke overraskende også stærkt repræsenteret i årets pop-program. En af dem, som vi er spændte på at se, er Emelie Hollow, der med sin lyse og luftige vokal (som blandt andet udfoldes på debutalbummet Hear It Out Loud) allerede har sparket benene væk under os. Både Isak Danielson og Emelie Hollow kan man finde på vores liste med 25 internationale navne, vi mener, man bør opleve på by:Larm. En anden norsk artist, som også er at finde på denne guide, er SKAAR, der med sine gennemførte pop-produktioner er kommet helt ind under huden på os – især med sange som “24” og “Five Times”. Hun er et stærkt eksempel på en rising star, og det er altså ikke uden grund – sangeren formår nemlig at gøre sit tekstunivers relaterbart, og så forstår hun i den grad, hvordan man skruer en god popbanger sammen. Bliv klogere på SKAAR i vores portræt her, hvor du føres gennem karrieren med 3 af hendes sange. 

Hvis du elsker hurtige rim og dyb bas

Nu har hiphoppen efterhånden overtaget poppens position som den mest mainstream genre – men som alle dele af musiklandskabet, findes der mange afskygninger, og dette udfoldes også i by:Larms program. Blandt andet kan man finde danske Fouli i line-uppet – et solidt navn til at repræsentere den danske hiphopscenes lyd lige nu. Fra værtslandet kan man også opleve Safario, der laver musik omgivet af tunge beats og en lettere doven vokal, der udtrykker stærke tekster. Landsmanden Musti, rapper på sit norske modersmål og udgav i starten af februar debutalbummet Qoyskayga, som vi kun kan anbefale at opleve live. Sverige har også et par stærke repræsentanter i hiphop-grøften. Blandt andet kan man finde Mopiano, som er på vores liste over 25 internationale must-sees på by:Larm, og som efterhånden er et af de mest lovende hiphop-navne i hjemlandet. Derudover er svenske Jelassi også et fremadstormende navn på den nordiske hiphop-scene og har haft rigtig god medvind det seneste år. Med sit stærke udtryk er hun en karakteristisk artist, som man bestemt ikke vil misse på årets festival. 

Til dig som ikke har fået købt billet men stadig gerne vil tage del i festlighederne

Til en festival som by:Larm forvandles hele byen til et virvar af kulturelle oplevelser, men hvis man ikke har fået købt en billet, er der stadig spændende arrangementer at tage del i. På Off:Larm kan man blandt andet (helt uden et officielt festivalarmbånd) opleve en masse upcoming kunstnere til Torggatafest, der i år afholdes for fjerde gang. Lørdag den 29. februar vil minifestivalen byde på spirende norske navne som windings, Louam og Bård Berg, der spiller på flere forskellige lokationer rundt omkring i Oslo – blandt andet sko- og musikbutikker og festivalteltet ved Sentrum Scene by:MatPrat. Vil man i stedet varme op til de mange festligheder, kan man også tage et smut forbi pladeselskabet GEMS showcase onsdag den 26. februar, hvor Bård Berg også kan opleves sammen med labelfællerne Birgitta Alida og Magic Mirror

Der er derfor rig mulighed for stadig at opdage dit nye yndlingsband – helt gratis.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com