fbpx

Det så vi anden dag på by:Larm Festival 2020

Foto: SKAAR // Kai Chen

Vi er endnu engang taget et smut til by:Larm Festival i håbet om at opdage en masse ny, spændende musik. Fredagens koncertoplevelser var en blandet pose bolsjer og bød på ørehængende toner fra artister som SKAAR, KAMARA og Porridge Radio.

Ligesom i torsdags, startede dagen ud med en række spændende talks i Vulkan-området. Her kunne vi blandt andet høre Pitchforks Editor in Chief, Puja Patel, dele ud af sine erfaringer som leder på et af verdens største og mest anerkendte musiksites. 

Dagens første musikalske indslag blev leveret af det norske talent Charlotte Dos Santos, der i slutningen af sidste år endelig rørte på sig igen efter sit solide debutalbum Cleo (2017). Nordmanden fik hurtigt de summende branchefolks opmærksomhed, da hun begyndte på sine stille klaverballader. Salen fik både et genlyt med det tidligere nummer “Red Clay”, men selvfølgelig også nye tracks som “Harvest Time” og “Helio” – der gjorde sig godt til det simple setup, hvor de alternative jazzakkorder vævede sig smukt sammen med Santos’ bløde klang.

KAMARA var andet act i rækken, og den meget hypede nordmand kunne da i den grad også indfri de høje forventninger. På blot 6 måneder har den unge sanger allerede taget store skridt i hjemlandet – i efteråret blev hun nomineret til ‘Årets Urørt’ på NRK P3, for efterfølgende at blive signet på Sony Music og sidste fredag slap sangeren sin officielle debutsingle “20 Something”. På spillestedet BLÅ, fik vi bekræftet, at der var noget af snakken. KAMARA fik med sit fempersoners-band charmeret salen med sin selvtillid og karakteristiske stemme – og igennem hele koncerten blev det mere og mere tydeligt, at vi var igang med at overvære et af Nordens næste store stjerner.

Efter en overlegen performance fra det fremadstormende hiphop-act Isah, som i øvrigt spillede for et utroligt tætpakket publikum, bevægede vi os videre ud i Oslos gader. På vejen kom vi forbi Kafé Hærverk, hvor den blomstrende duo Bona Fide spillede deres smukke og melankolske sange. Det lille og intime rum blev fyldt op med deres fine toner, mens publikum stod musestille og med velbehag tog den skønne musik til sig. Bona Fide beviste endnu engang, at de fortjener en plads på den danske og ikke mindst internationale musikscene med deres sårbare lyd, og helt igennem velskrevne tekster. 

Så blev det Norges pop-stjerneskud SKAARs tur til at forsøde festivalgæsternes øregange med sin catchy nordisk-vibende musik. Her fik vi glæden af at høre numre som “24” og gennembrudshittet “Higher Ground”, som blev båret af Hilde Skaars helt igennem ubesværede og fortryllende vokal. 

Efter den himmelske kirkeoplevelse med SKAAR, trængte vi til at blive rystet i vores grundvold til britiske Porridge Radios koncert på Kafé Hærverk. Stemningen var rå, og stedet var så tætpakket, at det næsten var umuligt at rocke med til Dana Margolin og bandets ellers overbevisende optræden. Frontkvinden lagde ud med at sige, at det var deres første gang i Norge, og at de ikke havde sovet i lang tid. Det kunne man heldigvis ikke høre på deres optræden, som emmede af længsel, magtesløshed og masser af energi. 

Med lidt upoleret soveværelses-rock i blodet, gik vi over til BATHSHEBA i håbet om at få stillet vores dansepop-trang. Og det skal vi da lige love for lykkedes. BATHSHEBA havde taget sin dygtige trommeslager Felix Ewert med sig fra København, og sammen fyldte de rummet med ørehængende toner og dansable beats, som fik selv de trætteste branchefolk til at bevæge fødderne. Med fornyet energi var vi klar til at blive blæst bagover af aftenens anden britiske repræsentant. 

Spillestedet BLÅ var godt pakket, da den britiske post-punk gruppe Squid indtog scenen. De fem venner fra Brighton var godt oplagte og gav folk hele turen til deres koncert – orgel-lignende keys, blæser-elementer og lækre guitarriffs, hvor limen, der bandt værket sammen, var sanger og trommeslager Ollie Judges imponerende overskud. Judge fyrede fills af sammen med sin kryptiske lyrik, som var det en leg, og især på hittet “Houseplants” gav Squid publikum en oplevelse, der skød os ud i galaksen, ud af kredsløb og tilbage igen. 

Aftenen blev sluttet af med danske Goss, som på trods af et lidt halvslattent fremmøde, skabte en koncertoplevelse, der både bar sjælefulde og stærkt energiske elementer. Frontmanden Mads Damsgaard Kristiansen var mødt op i det karakteristiske 80’er-suit sammen med sin guitarist og bassist, og den fik ikke for lidt af skæve dansetrin og en vokal, der sad lige hvor den skulle. Goss og bandet formåede at nå begge ender af barometret på trods af kun en halv times scenetid. Vi blev taget helt tæt på og Kristiansens vokal kom til sin ret på det smukke a capella cover af Majical Cloudz “Silver Car Crash”. Til slut blev der skruet helt op for galskaben på afslutningsnummeret “Blood”, hvor Goss sprang op på skuldrene af nogle (stærkt) overraskede gutter på forreste række. En dejlig acceleration fra 0 til 100, som ikke alle kunstnere kan fyre af – tak for det!

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com