INTERVIEW: Baby Rose vander sine personlige oplevelser med salte tårer og lader musikken blomstre op som relaterbare rosenknopper

Foto: PR

Som det nyeste skud på soul-stammen har vi den autentiske sanger og producer Baby Rose fra Atlanta, der med sin dybe markante stemme og de inderste følelser helt uden på tøjet, har sunget sig ind på den moderne soul-scene. Baby Rose er netop draget på sin første headliner tour, hvor hun blandt andet vil synge lidt sydstatsvarme ind i det vinterkolde Norden når kunstneren gæster by:Larm den 27.-29. februar og Huset-KBH den 3. marts.

En afslappet og glad stemme møder mig, da mit opkald til den anden side af jorden bliver besvaret. Selvom telefonforbindelsen er noget diskant, er det tydeligt at fornemme Baby Roses dybe og behagelige røst, der frembringer en øjeblikkelig ro. Det er morgen i L.A., hvor sangeren befinder sig, men inden dagen for alvor skal til at starte tager Jasmine Rose Wilson sig god tid til en snak – blandt andet omkring det, at blotlægge sin sårbarhed overfor omverdenen og dermed hjælpe andre mennesker med deres liv.

Jasmine fortæller mig at kunstnernavnet Baby Rose, stammer fra hendes bedstemor og jeg kan ikke lade være med at tænke at rosen, er et tydeligt symbol på kunstnerens  musikalske mission. Rosen er smuk men skrøbelig. Dens dybrøde blide blade er porøst sammensat i en sirlig konstruktion ovenpå stilken med de skarpe torne. Rosens biologiske skæbne er dens fare og skrøbelighed. Men, selvom rosen i sig selv er forgængelig, har den formået at cementere sig som det universelle og evige symbol på kærlighed og skønhed. Måske netop grundet dens flygtighed, da kærlighed risikerer at visne på samme måde som rosen.

Som den skrøbelige og viljestærke rose, blotlægger Baby Rose, på samme måde sin sårbarhed i musikken. Rose fortæller mig, hvordan det at bruge sig selv og egne oplevelser, er et gennemgående element i sit musikalske virke.

Min musik og mit personlige liv er meget tæt forbundet, da jeg ikke skriver om noget, jeg ikke selv har oplevet. Når jeg producerer ny musik tager jeg udgangspunkt i mig selv og forsøger at være så ærlig som muligt.

Dette ses især på hendes debutalbum To Myself, der landede i sommeren 2019. Pladen, som hun selv beskriver som værende en blanding af blues, soul, R&B og singer/songwriter-pop, er skrevet efter et altoverskyggende brud med hendes daværende kæreste. Her kom Baby Rose videre gennem musikken –  en passion, hun har haft siden, hun som ni-årig fik sit første klaver. 

Med sin udtryksfulde dybe stemme og simple fløjsbløde kompositioner formidler hun den magtesløshed og forvirring, der kan opstå ved et hårdt break-up. På albummet kommer man helt ind under huden på den 25-årige musiker, der smukt udtrykker konflikten mellem vekslende smerte og begær.

Det er skræmmende at være sårbar, men det er det hele værd, hvis det hjælper andre

I snakken om debutalbummet beskriver Rose, hvordan processen var en meget terapeautisk oplevelse for hende efter bruddet. Da hun skrev musikken var det i første omgang tiltænkt hende selv, og hun forsikrer mig, at hun ville have produceret pladen lige meget hvad.

– I starten var det noget, jeg følte jeg bare måtte gøre, fordi jeg gennemgik en så dramatisk periode, og jeg ville have gjort det lige meget om folk havde hørt det eller ej. I skriveprocessen overvejer jeg sjældent, hvad andre mennesker må tænke, men jeg tror virkelig at mange mennesker vil genkende dem selv i min musik. Der er bestemte sange, som er skrevet på baggrund af specifikke øjeblikke for mig. Og på en måde vidste jeg også, at ved at gå så tæt på mine egne oplevelser som muligt, jo mere vil andre være i stand til at se sig selv i det.    

Så da samtalen drejer sig ind på hendes publikum, er det med ægte glæde i stemmen at Rose fortæller, hvordan hun med sin musik, håber på at kunne hjælpe andre igennem svære situationer, ved netop at være så ærlig overfor hende selv som muligt. Rose forklarer, at jo mere hun tør leve og opleve kærlighed i alt, hvad det indebærer af højdepunkter og nedture, og bruge det i sin musik, vil være i stand til at nå ud til flere mennesker.   

Mange mennesker skriver til mig eller kommentarer på sociale medier, at jeg har hjulpet dem med deres egen livssituation.

Der er ingen tvivl om at Baby Rose føler en stor taknemmelighed ved, at blive taget så godt imod og de anerkendende beskeder, der havner som små opløftende gaver i hendes DM.  

– Det er virkelig rart at vide at de svære situationer, jeg gennemgår i mit liv, som jeg skriver om, synger om og performer har værdi for andre. Det er en meget sårbar ting at gøre, og det kan være rigtig skræmmende nogen gange, men det er det hele værd, hvis det også hjælper andre.

At slippe kontrollen og have tillid

Det er tydeligt at fornemme de høje krav Baby Rose har til, at være så autentisk og udtryksfuld som muligt i sin musik. Når musikken kommer så tæt på hendes personlige liv, er det vigtigt for kunstneren at de sange, der bliver produceret kommer direkte fra hjertet. Det krav imødekommer Baby Rose ved, at være med i produktionen helt fra begyndelsen.

Når jeg ikke producerer alene, sørger jeg for at indhente nogle af mine rigtig tætte venner, der kender mig personligt, til at arbejde på projektet. 

Hun beskriver, hvordan albummet fremstår så organisk, som det gør. Nemlig ved at arbejde sammen med venner, der kender hende rigtig godt. På den måde kan kunstneren lettere forsikre sig, at hendes katalog af sange er noget hun kan være stolt af – og vide at budskabet kom ud, som hun ønskede.Men dette er også en øvelse i, at turde slippe kontrollen. Rose fortæller, hvor vigtigt det er, at hun selv og alle folk omkring hende kan agere ramme for, hvad sangens ånd er – og når de producerer musik i fællesskab derfor er essentielt at de alle kan overgive sig til sangen og lade magien opstå.  

– Jeg ved ikke alt, det er der ingen, der gør. Vi må bare overgive os til øjeblikket.

Udbrud fra den snævre R&B boks  

Når de melankolske akkorder og den dybe karakteristiske vokal trænger ud gennem højtalerne, er det svært ikke at få associationer til Baby Roses musikalske formødre Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Ma Rainey og Bessie Smith – Pionerer indenfor afro-amerikanske kvindelige jazz og blues kunstnere. Baby Rose forklarer, at hendes oplevelse af at være en afro-amerikansk kvinde fra sydstaterne, samt hendes opvækst med stærke kvinder i form af sin mor og bedstemor, også kommer til udtryk i hendes musik. Men, vi skriver i dag 2020 og selvom der er ligheder med de klassiske artister er den moderne soulscene en helt anden i dag. 

– Jeg tror, at mit album ‘To Myself’  er med til at nedbryde opfattelsen af, at det vi gør er nostalgisk. Det har måske nostalgiske associationer, men i forhold til hvad jeg laver, og hvad jeg laver med mine venner, mener jeg, at det skal ses selvstændigt – som værende ‘faced forward’ og progressivt. Det er jeg meget stolt og glad for at være en del af.    

Baby Rose får forklaret, hvordan musikindustrien har en tendens til at placere musik fra afro-amerikanske kvinder i R&B-genren, og dermed forsvinder det væld af forskellige stil-nuancer, der ellers måtte være. Her kan hendes alsidige album, være med til at skubbe til den somme tider snævre opfattelse af musik produceret af afro-amerikanske kvinder.   

– Jeg mener, at vi er kommet til et stadie, hvor den vigtigste ting er at få presset autentisk musik i gennem – musik der kommer fra et ærligt sted. Det har ingen betydning, om det er kunst produceret af afro-amerikanske artister, om det er R&B, om det er fantastisk eller bare okay.

Om kort tid lander Baby Rose i Danmark og spiller koncert på Huset KBH i den forbindelse spurgte jeg lidt ind til hendes forventninger til koncerten

– Jeg håber, det bliver en ekstraordinær oplevelse. Det er den mest intime tour, jeg nogensinde har spillet, og det bliver derfor helt særligt at komme så tæt på folk og have mulighed for at snakke om sangene på albummet. Jeg tror, det bliver vidunderligt.

Efter den meget intime tour venter en spækket festivalsæson rundt om hjørnet. Her kommer Baby Rose til at spille nogle af sine hidtil største koncerter. Til sidst afslører Rose, at hun allerede så småt er begyndt på et nyt album. Dertil føjer hun:

– …. og måske vil jeg også leve lidt og indsamle flere erfaringer, så jeg kan se, hvor mit hoved er til det næste projekt. 

Ovenpå en så spændende snak står det klart,hvor inspirerende en artist Baby Rose er. På sin helt egen facon formår hun, at nyfortolke en klassisk opfattelse og dermed skubbe til nogle grænser for musik. En modig og talentfuld artist, der siger alt lige fra hjertet – som i øvrigt er placeret på det helt rette sted.  

Karoline Mutinta Jørgensen
Karolinejorgensen@bandsoftomorrow.com