fbpx

INTERVIEW: Den britiske R&B-komet Col3trane fortæller om at være venner med idolerne, en Instagram-‘beef’ og stjernenykker

Foto: Universal Music

I november måned mødte vi Col3trane i forbindelse med hans Ideal Bar-optræden  – kunstneren er et fremtrædende navn på den britiske musikscene, med stærke samarbejder og fængende, elektroniske R&B-hits. Den unge artist ligger uden tvivl inde med nogle røverhistorier om industriens store stjerner – men han holder sig diplomatisk, og går kun ind for gode vibes.

Jeg møder Cole Basta, mens han har lydprøve på Ideal Bar, hvorefter vi går op i et rum i VEGA, der er forvandlet til det, der mest af alt ligner et teenage-drengeværelse. Tøj er spredt ud over lokalet, og vennerne ligger slænget hen over møblerne. Basta går syngende hen mod et køleskab for at tage en øl – en Grøn Tuborg, som han påstår smager af æble. Han fortæller, at han aldrig drikker øl, men at han både i København og Amsterdam har fundet sig selv drikke (én) øl. »Jeg sværger, den her tour…«       

Col3trane er blot 20 år men har allerede et travlt tour-liv. Ham og bandet er kommet direkte fra Amsterdam, hvor de spillede aftenen forinden, så der har ikke været tid til at tjekke København ud. Jeg spørger ind til, hvordan touren har haft indflydelse på hans liv. 

– Shit, det ér mit liv. Jeg har ikke den der sindssygt travle tidsplan, for jeg har ikke været på tour i noget tid, men jeg rejser meget. Så ja, det har bestemt haft indflydelse på mit liv – på en super positiv måde. Jeg elsker at gøre det her. Det er min yndlings ting at rejse verden rundt og spille shows. Jeg mener… jeg er i København! Jeg har aldrig været her før, og om et øjeblik er der ‘hella’ mange mennesker dernede, der skal lytte på mig synge de her sange, det er virkelig cool.   

Allerede næste dag skal Basta og crewet tilbage til Holland, og dernæst venter Paris. Han er altså lidt af en verdensmand i stående tid – men også rent biologisk.

Cole Bastas far er egypter men flyttede til USA i en meget ung alder. Det meste af hans familie bor i USA, og Basta er kommet der meget, men moren bor stadig i det Nordlige London, hvor kunstneren er vokset op. Han mener, at den amerikanske del af opvæksten har haft stor indflydelse på hans lyd, da musikken i barndomshjemmet primært kom fra amerikanske kunstnere. 

Jeg er vel inspireret af amerikansk musik, men jeg føler ikke rigtig, at det gør en forskel længere. Hvis der er nogle, jeg synes er fede, som kommer fra Danmark, så lytter jeg til dem. Det betyder ikke noget. Selvfølgelig er der flere amerikanske og britiske artister på musikmarkedet, fordi der er mere infrastruktur i musikken der.   

Jeg kan ikke lade være med at tænke over, at han kun er 20 år. I musikbranchen er det efterhånden ikke en purung alder mere, hvis man kigger ud over landskabet, men jeg kan alligevel forestille mig, at man stadig kan møde aldersdiskrimination rundt omkring. 

Selvfølgelig er alle vildt fordømmende omkring det.  

Men nogle har fået øjnene op for det unge talent, og Cole Basta har allerede teamet op med en del store artister. Han har været med Dua Lipa på tour og fulgt hendes vej til toppen. »Dua er bare familie, hun er så cool.« Af andre samarbejder kan nævnes en af hans egne yndlingskunstnere gennem mange år – GoldLink. Efter at have mødt D.C.-rapperen sendte Basta et nummer over, som GoldLink lagde en gylden finger på, og det blev til hittet “Superpowers”.  

Kunstneren fortæller, at både GoldLink og Dua Lipa er nogle af dem i branchen, der er virkelig gode personer – trods berømmelse og øget opmærksomhed.       

– Jeg har venner, der er virkelig succesfulde, og de er bare så flinke. Men jeg har også mødt nogle, der er super kendte, og som er idioter på grund af det. Når de tænker, at de er for gode til alt og alle, får det mig til at tænke ‘nej, du er bare en idiot.’ Det er det værste, når man møder nogle, hvis musik man elsker, og så er de bare idioter. Men jeg har mødt nok folk, som jeg beundrer, hvor de bare har været så cool.   

Drømme-samarbejder og Stormzy-‘beef’

På kunstnerens’ teenageværelse var væggene plastret til med med plakater af hiphoppere som NAS og Mac Miller – og ikke mindst Bastas’ største neo-soul-helt D’Angelo. Hans navn er da også det første, der bliver nævnt, da jeg spørger, hvem drømme-samarbejdet er.     

– D’Angelo, men det kommer aldrig til at ske… Cole sukker, Jeg ved ikke engang, hvor han er. Drømmen kastes væk og han tænker videre:    

Jeg ville elske at få NAS med på et track, eller lave en sang med én som Robert Glasper – det ville være cool. Jeg elsker at samarbejde med rigtige musikere, som har en ægte kærlighed og musikalitet, og som kan spille instrumenter. Jeg er fan af så mange mennesker, at jeg ikke bare kan sige, hvem min drømme-samarbejdspartner er. 

Den unge R&B-artist er imponerende meget nede på jorden – normalt også når det gælder interaktion med de helt store stjerner. Men der har været én episode, der går ham på. 

Jeg havde på forhånd hørt om en lille Instagram-‘beef’ mellem Col3trane og Stormzy. Grime-kongen havde eftersigende postet en video, hvor han spillede et af Bastas’ numre og sang med på det. Basta lagde videoen på sin Instagram og bad folk tagge Stormzy, for efterfølgende at finde ud af, at han var blevet blokeret af ikonet. 

– Jeg tror ikke, at han nogensinde så det. Men jeg talte med hans eks-kæreste, da de stadig var sammen, og spurgte hende, om hun vidste, hvad det gik ud på, men hun havde ingen idé. Så jeg prøver at finde ud af det, men jeg har stadig ikke mødt ham. Hvis Stormz nogensinde hører det her – ‘hit me up my guy’, jeg er sikker på, at vi kan finde ud af det. Jeg ved ikke, hvad meningen er! Ej, it’s all love, it’s all love.         

En alsidig fanskare 

Col3trane virker generelt virkelig jordnær og rummelig, og han er glad for sit mangfoldige crowd. Han fortæller, at han til sin optræden i Bruxelles mødte folk fra Israel og Polen, og at han har spillet i Kosovo, hvor der ellers sjældent bliver afholdt koncerter. Man mærker tydeligt, at kunstneren gerne vil sikre sig, at der er plads til alle, og at alle ligeledes får mulighed for at opleve musikken og festlighederne.

– Jeg har lagt mærke til, at hver gang jeg laver et show, er det helt vildt, hvor alsidigt et publikum der er. Unge, gamle, folk af enhver tro og farve – og det elsker jeg. Jeg har set en bred variation af mennesker, og jeg er vild med, at alle føler, at de kan komme og have det sjovt.     

Efter hver koncert går Basta ud og snakker med publikum, hvilket afspejler hans interesse for at møde sine såkaldte supporters ansigt til ansigt. Han kan ikke svare på, om han kan mærke forskel på folk fra land til land, og han gør meget ud af at være forventningsfri. 

– Jeg har ingen forventninger, og det elsker jeg. Forventninger er dårlige, bare i livet generelt.  

Men derfor kan man jo godt have forventninger til folks adfærd til en koncert.  

– Jeg forventer dog, at publikum ikke bare står med deres telefoner under hele showet, og at de ikke tilråber og afbryder mig. Og så forventer jeg, at de har en fest. Jeg skal selvfølgelig gøre mit bedste for, at det sker, men det er jeg sikker på, at det vil. At være en passiv tilskuer er bare lidt nederen – kom og nyd det. For det plejede jeg at gøre. Jeg plejede at tage til shows og bare gå helt amok.    

“Rendezvous” 

Dagen efter jeg mødte Col3trane udgav han et nummer med landsfællen Miraa May. Sangerinden skulle have været med på turnéen men nåede ikke med på grund af en »fucking visa bullshit situation«. 

– Sangen dropper i morgen [5. november, red.], og den hedder ”Rendezvous”, fortæller Cole. Vi har lavet en video til, og jeg er virkelig oppe at køre over den. Jeg kan ikke engang forklare den – jeg vil gerne tale om den, men du må bare se den.  

Der er ikke så meget pis med Col3trane. Han er nede på jorden på trods af hypen, opmærksomheden, og sin unge alder. Men han har jo også set, hvad succes kan gøre ved en kunstner, og måske er det med til at gøre ham standhaftig i at være en god fyr. Selv ikke en Insta-’beef’ kan slå Col3trane af good-guy pinden.  

Therese Mayland Bagger
Theresemayland@bandsoftomorrow.com