fbpx

Grace Carter: »Jeg ser sangskrivning som kagen og produktionen som glasuren, der lige gør kagen dét bedre«

Foto: PR

Det er gået stærkt for den blomstrende britiske sangskriver Grace Carter, siden hun startede med at spille support for store veletablerede navne på den internationale popscene. Nu er det sangerens tur til at drage ud på sin første Europa-tour i eget navn, og i den forbindelse tog vi en snak med den åbne og ærlige sangskriver fra Brighton. 

Der lyder et frydefuldt »helloooo« fra den anden ende af telefonen, da den unge musiker fra Brighton, Grace Carter, svarer på mit opkald. Inden vi indleder samtalen, får hun på venligste vis formuleret, at hun lige kommer til at løbe nogle ærinder under interviewet, men at jeg ikke skal tage mig af det – og det undrer mig da heller ikke, at den britiske ‘rising star’ har mange ting på dagsorden. 

Grace Carter har siden sin debut i 2017 haft raketfart mod succes. Siden hun startede med at spille support a for store navne som Dua Lipa, HAIM og Rag & Bone Man, er hun nået dertil, hvor hun om lidt drager ud på sin helt egen Europa-tour. 

– Det er stadig helt surrealistisk at spille mine egne shows. Folk køber billetter, de kender sangene – og kan synge alle ordene!

Det er dog ikke overraskende, at så mange mennesker samles om Carters musik. Hendes hit “Why Her Not Me” flød ud fra samtlige radiokanaler tilbage i 2018 og landede blandt andet på vores Uimodståelige-playliste – og det er stadig en af kunstnerens mest streamede sange på spotify. Med denne single brød hun for alvor igennem internationalt, og folk fik øjnene op for den emotionelle, sårbare og ærlige musik, som Grace Carter leverer gang på gang – fuldstændig kompromisløst. 

Når ballader bader i pop-produktioner

Grace har siden barnsben haft musikken omkring sig, men det var først, da hendes stedfar stak hende en guitar og sagde, at hun skulle skrive en sang for at komme ud med sine frustrationer, at musikken blev en livsnødvendighed for den nu 22-årige sangskriver. Og netop de følelser, som bliver lagt i hvert enkelt nummer, er en af grundene til, at man drages af de hudløst ærlige og reflekterende pop-ballader, der kendetegner Grace Carter som artist. Piller man hele den elektroniske produktion væk, vil hendes sange stadig være mindst lige så kraftfulde. Faktisk er det også sådan, alle sangene fødes. Det er en proces, som Grace Carter selv beskriver med følgende metafor:

– Jeg ser sangskrivning som kagen og produktionen som glasuren, der lige gør kagen dét bedre. 

Carter beskriver, hvordan især den nyeste single “Amnesia” – som er en af artistens mere poppede og elektroniske numre – i virkeligheden er en lige følsom ballade som hendes andre sange – for eksempel “Why Her Not Me” og “Silence”: 

– “Amnesia” er i virkeligheden en tilgivelses-hymne. Jeg skrev sangen på dagen, hvor jeg blev genforenet med nogle familiemedlemmer efter syv år, og det var en meget intens dag, hvor jeg følte en form for ‘closure’, og jeg følte, jeg måtte skrive sangen med det samme. Bagefter overvejede jeg så, hvordan jeg kunne pakke den ind, så den ikke lød så trist, for øjeblikket og dagen havde været så opløftende, så jeg ønskede også, at sangen skulle føles opløftende.

Og det er i særdeleshed lykkedes Grace Carter og hendes team at få tekst og produktion til at gå op i en højere enhed. Trods de seriøse emner er beatet friskt, skarpt og i særdeleshed ørehængende. Hensigten fra starten var blandt andet også at skabe et nummer, hvor der var plads til at hoppe og danse hæmningsløst rundt: 

– Jeg har turneret de sidste tre år – siden jeg var 19 år gammel – og det udelukkende at synge ballader i en hel time kan godt blive lidt kedeligt, ikke? Jeg elsker det, og jeg bliver altid så emotionel, og såføler jeg en vildt god forbindelse til mine fans, hvilket er fantastisk. Men der er også nødt til at være øjeblikke i et liveshow, hvor jeg kan bevæge mig rundt på scenen og bare have det sjovt. 

Med livet som inspirationskilde

Personlige og betydningsfulde hændelser som den, der ligger bag “Amnesia”, er altid grundkernen i den talentfulde sangskrivers tekster. Hun fortæller blandt andet, at det ofte er en samtale, en enkel sætning eller blot et ord, der er roden til en hel sang. Nogle gange vågner hun midt om natten for at skrive eller nynne noget, som hun måske senere kan bruge til en sang. Jeg bad Carter sætte ord på, hvilke konsekvenser det kan have for en ung person i rampelyset at være så ærlig og sårbar overfor omverden: 

– For mig har sangskrivning før udelukkende været en måde, hvorpå jeg kunne håndtere  min barndom og forstå, hvorfor jeg befandt mig i den position, jeg gjorde. Samt et værktøj til at overkomme dét og mine følelser. Så når det bliver dit arbejde, og du stadig går igennem nogle ting, som du prøver  at overkomme , og sangskrivning er din naturlige måde at komme igennem det på – og at folk så hører sangene og begynder at stille spørgsmål til handlingen… Det tager det til et helt nyt niveau. 

Dog lægger den unge og elskværdige popkomet heller ikke skjul på, hvor meget denne ærlighed og sårbarhed også har givet hende: 

– Det er også ‘empowering’, at jeg som 22-årig har mulighed for at være så ærlig og dele mine tanker, (…) fordi så mange mennesker har været igennem de samme ting (…) Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle skrive en sang om noget, jeg ikke selv har været igennem – og det har jeg heller ikke lyst til. 

Uden filter

Og det er ikke kun gennem musikken, at Carter viser sig som et åbent og forfriskende ærligt menneske. Følger man stjernen på instagram, ved man allerede, at hun kæmper for at nedbryde de urealistiske idealer for både krop og sind, som de sociale medier har skabt. Det kommer af, at den unge kvinde selv har følt det pres, der følger idealerne:

– Om du er en offentlig person eller ej, så kigger vi alle på diverse sociale medier, vi poster alle vores bedste øjeblikke på instagram, og vi snapchatter alle vores yndlingsting. Så når du går gennem svære tider, og du samtidig bliver konfronteret med alle andres bedste selv, så gør det kun tiden endnu sværere. 

Det er derfor vigtigt for musikeren at bruge sin Instagram-platform med over 78.000 følgere til at italesætte, at vi alle har op- og nedture, og at det er okay at have de følelser, man har – det hele skal nok gå, og man skal ikke stresse over det. 

Vis dette opslag på Instagram

Instagram Vs Reality… we all feel a constant pressure to keep up appearances and seem OK all of the time. Today I caught myself, I was just gonna post the first picture but it felt wrong. For the past month I’ve been poorly. I started the year with a nasty cough which resulted in a rash that covered the whole upper half of my body. I wasn’t gonna say anything because I didn’t feel I needed to and I’ve been dealing with it but when I caught myself falling into the Instagram trap it was important to me that I shared this. Instagram is a highlight reel, it’s a place where we are all guilty of just showing our ‘best bits’. I just wanted to remind anyone reading this that it’s ok not to be on top form all of the time. We have our moments?

Et opslag delt af Grace Carter (@gracecarter) den

Nye sange til Europatourné

Heldigvis sørger artisten for at omgive sig med positive og støttende mennesker – også nu, hvor hun drager afsted på sin europatourné. Vi glæder os til, at Grace Carter og hendes band lægger vejen forbi Lille VEGA søndag den 8. marts. – og da jeg snakkede med hende, gav hun da også udtryk for, at hun glæder sig til at besøge København: 

– Jeg ser frem til at tage et par nye sange med og bare have det sjovt. Jeg har fornemmelsen af, at folk i København er ‘down to have a good time’, og jeg savner at performe og at høre folk synge mine sange tilbage til mig – de øjeblikke glæder jeg mig rigtig meget til. 

Grace Carters kæreste – som også agerer producer og bandmedlem – er født og opvokset i Danmark, og musikvideoen til sangen “Don’t Hurt Like It Used To” er optaget i København. Så det bliver ikke den første gang i byen for sangerinden. 

Blot ud fra denne telefonsamtale var det tydeligt at høre, hvor taknemmelig Grace Carter er for det liv, hun har, og hvor høj pris hun sætter på sine fans – eller som hun selv kalder dem: »My People.« Og hendes positive livssyn smitter i den grad af. Det var den samme fornemmelse, vores skribent sad tilbage med, sidst vi tog en snak med den elskværdige sangskriver, i forbindelse med hendes EP-udgivelse i 2018. Grace Carter er en person, der har gennemgået mange svære situationer – men stadig kommet ud på den anden side gang på gang, stærkere og mere succesfuld end nogensinde før. Vi ser frem til at opleve Grace Carter og bandet live i Lille VEGA søndag den 8. marts til et brag af en fest, hvor både følelser, farver og dans højst sandsynligt vil flyde ud fra scenekanten. 

Laura Richter Krarup
Laurakrarup@bandsoftomorrow.com