fbpx

12 ‘Girlbands of Tomorrow’ du skal kende til

Foto: Nasty Cherry // Atlantic Records

Her på redaktionen elsker vi seje kvinder, og vi har derfor samlet de sejeste spirende girlbands ét sted, så du rigtig kan dykke ned i musikken og finde dit nye girlpower-crush.

Det går så småt i den rigtige retning, hvad angår kønsfordelingen i musikbranchen, hvor mænd i mange år har været det dominerende køn. Ofte er det blandt de seje forsangere og soloartister, at vi møder kvinderne i branchen, men acts som HAIM og danske Nelson Can har i den grad bevist, at det kvindelige køn også mestrer bandkonstellationen. Og det globale musiklandskab har langt flere seje fremadstormende allgirl-bands at byde på. Vi guider til nogle af dem her!

Dream Wife (UK)

Londonbaserede Dream Wife har været i vores søgelys lige siden udgivelsen af deres selvbetitlede debut-EP, som er på vores liste over 25 mindeværdige debutalbum- og EP’er fra 2018. Bandet inkluderer forsanger Rakel, guitarist Alice og bassist Bella, som til sommer udgiver deres andet album So When You Gonna… Trioen er fortalere for flere kvinder i musikindustrien, hvilket blandt andet afspejler sig i, at de udelukkende har arbejdet med kvinder i forhold til indspilningen og produceringen af deres kommende album. Musikken spænder fra hårdeslående punk til mere dansevenlige numre – men fælles for alle er, at de er velsungne og velspillede. Lyt til singlen “Hasta La Vista” herunder og glæd dig til næste år, hvor gruppen gæster Loppen.

From Scratch (NO)

Det er egentlig ikke særlig lang tid siden, at vi lærte From Scratch at kende. Det var nemlig på årets by:Larm Festival, hvor vi blev inspireret af deres gåpåmod og selvsikkerhed. De fire nordmænds jagt på rockstjernedrømmen er ledsaget af en interessant indierockstil med et væld af tempostift og en attitudefyldt grunge-lyd, som placerede dem på vores liste over 20 nordiske navne, du skal holde øje med i 2020. I februar udgav de den gennemførte single “The Plague”, og vi håber på en snarlig udgivelse fra de unge kvinder, så vi kan få lov til at høre endnu mere genial girlrock fra norden.

Girl Ray (UK)

Et af de mere poppede navne på listen er endnu et Londonband – nemlig Girl Ray. Den britiske trio laver dejlig ørehængende indiepop. Tidligere var det mere den klassiske bandlyd, man hørte fra bandet, men her i februar udgav de “Friend Like That” med lyden af en klikkende drummachine og dirrende synthflader. Der skete allerede et stort genreskift, da de udgav albummet Girl i 2019, hvor både diskobas og calypsorytmer var at finde. Det er i hvertfald svært ikke at holde af Girl Ray og deres fine vokaler. Vi ser frem til endnu mere musik fra trioen i fremtiden.

Goat Girl (UK)

Der er stor tradition for pigebands i England, og i særdeleshed London er hjem for mange fede af slagsen. Endnu et af disse er Goat Girl, som spiller en mørkere mere folket form for post-punk. De startede som en kvartet, men har nu fået endnu et medlem til bandet. Det interessante ved Goat Girl er den brede vokallyd, som kommer af, at fire ud af fem medlemmer synger. De smukke harmonier over de rå instrumenter giver en dybde og et helt specielt udtryk, som får én til at hige efter mere. Der er stadig masser af attitude, selvom de hverken benytter sig af skrål og skrig, og man kan næsten ikke slippe dem, når man først er kommet i gang.

Jenny (DK)

Danske Jenny skal selvfølgelig også med på listen her. Trioen dukkede op ud af det blå i 2019 og kan allerede prale af en nominering til dette års Steppeulvene med debutsinglen “Italia is the End of the World”, som desværre også er bandets eneste udgivelse indtil videre. Med twangede vokaler og et tung elektronisk udtryk er Jennys lyd genkendelig – og samtidig nyskabende. Trioen er på vores liste over 20 danske navne, du skal holde øje med i 2020 – så gør det og lær dem endnu bedre at kende i interviewet her, hvor de kommer med humoristiske svar på vores spørgsmål.

KATTHEM (SE)

Et band, der skiller sig ud sprogmæssigt, er svenske KATTHEM, der med punket attitude og rabalder spiller melodidrevet alternativt svensksproget indierock. De fire piger udgav deres første EP i 2015, og det ligner, at der snart er mere musik på vej, da de i april udgav singlen “Proppa munnen full”. Berygtet for deres liveshows og vilde energi viderefører de den stolte tradition for punkgirlbands, hvor den legesyge attitude er en stor del. Det er forfriskende at høre det svenske sprog, som klæder den ellers meget britiske genre. Er man bare en tand svenskofil, så er KATTHEM lige sagen.

KNASH (SE)

KNASH har fornyligt udgivet deres selvbetitlede debut-EP, som var på vores liste over ugens vigtigste albumudgivelser. Denne guides allerstørste girlband med hele seks medlemmer laver uptempo indierock med humoristiske tekster over langt mindre humoristiske emner som sexisme og dårlige venskaber. Man kan næsten ikke sidde stille til det svenske bands party-punk, som giver en uimodståelig lyst til at skråle med. Når det hele engang lukker op igen, håber vi på, at de lægger vejen forbi Danmark, så vi kan få lov til at feste med de seje kvinder.

Nasty Cherry (US)

En af listens vildeste baggrundshistorier må tilhøre amerikanske Nasty Cherry. Skabt af selveste Charli XCX og med eget netflix show I’m With The Band: Nasty Cherry er det gået stærkt for de fire kvinder, der spiller en god blanding af rock, indie og pop. Deres debutsingle “Win” har 2 millioner streams på spotify, og den tilhørende musikvideo, som også er instrueret af Charli XCX, er set over 400.000 gange. Det er ikke for sjov, at bandet er på vores liste over 20 internationale navne, du skal holde øje med i 2020 – som om det var muligt at undgå dem. Derfor er de også på denne liste over 12 ‘Girlbands of Tomorrow.’

Snake (SE)

Det hele begyndte tilbage i 2014, hvor de tre gamle veninder fra Stockholm Tess Da La Cour, Madeleine Frankie og Mia Maria Johansson fandt sammen i punkgruppen Snake. Derfra gik det hurtigt, og de blev blandt andet nomineret til rockpriser i hjemlandet og fik spillet en masse livekoncerter. Derefter blev der stille på udgivelsesfronten, men i år hørte vi så fra dem igen. Den første udgivelse i fem år, “Falling“, er et fedt comeback, men især singlen “Lost Girl”, der udkom for nyligt, synes undertegnede er et af de bedste numre, de har nogensinde har udgivet. Vi på redaktionen ser frem til deres kommende album snart.

The Big Moon (UK)

Et af listens ældste og mest poppede acts er endnu et londonbaseret band, The Big Moon, der blev dannet tilbage i 2014. Modsat flere af de andre bands på listen er der ikke meget punk over kvartetten, der i stedet laver blød indiepop. I 2017 var deres debutalbum på vores daværende redaktørs liste over ni album, der blev hørt på repeat det pågældende år, og de blev også nomineret til en Mercery Music Prize. I starten af 2020 udgav de så deres andet fuldlængde album Walking Like We Do med det ene ørehængende nummer efter det andet. Forsanger Juliette Jackson er som altid dejlig ligetil og behagelig at høre på – uden at blive for poleret – og det skal nok være et album, der vil blive hørt mere end én gang. 

The Hormones (CN)

Listens eneste asiatiske bands og det eneste band ud over KATTHEM, der ikke udelukkende synger på engelsk, er The Hormones. De fire seje kinesiske kvinder var en af vores 19 bedste opdagelser i 2019 efter deres koncert på Reeperbahn Festival. Især de numre, hvor de synger på deres modersmål, rummer originalitet og progressivitet. Det er på ingen måde kedelig musik, der rækker fra dansable disconumre til meget alternativ art-indie. Ud over at være indbegrebet af girlpower er gruppen også med til at udviske de stereotyper, mange kan have omkring kinesisk musik – og hvilken måde at gøre det på!

Velvet Volume (DK)

Listens sidste girlband er alt andet end rosinen i pølseenden. Ud over at spille fed rock er de tre piger i Velvet Volume nemlig også søstre. Tilbage i 2017 udgav de deres debutalbum Look Look Look – spækket med numre, som de i flere år blot havde spillet live. Og selvom det langt fra er første gang, vi omtaler Velvet Volume her på sitet, er der er en helt særlig grund til, at de netop nu fortjener lidt ekstra opmærksomhed. Senere på måneden udkommer nemlig deres nye album, hvor de er gået lidt en anden vej end tidligere med en legende indstilling til både indspilning og udtryk – en vej, som klæder Noah, Naomi og Nataja meget. Vi er vilde med førstesinglen “Lonely Rider” og den seneste “Carry“, hvor drama og dæmoner spiller en stor rolle. Vil man lære de seje søstre bedre at kende, kan man læse vores interview, der kommer i forbindelsen med deres kommende album. Vi kan næsten ikke vente!

Flere seje allgirl-bands, du skal kende til:

Baby In Vain (DK) – lyt her.
City Girls (US) – lyt her.
Daughters of Reykjavík (IS) – lyt her.
girlcrush (DK) – lyt her.
MUNA (US) – lyt her.

Amanda Freisleben Lund
Amandafreisleben@bandsoftomorrow.com