fbpx

10 musikvideoer der aldrig vil gå i glemmebogen

Foto: FKA Twigs // Matthew Stone

I denne guide kan man udforske nogle af de musikvideoer, som, vi her på redaktionen mener, er nogle af de mest mindeværdige til dato. Dyk ned i listen på et nostalgisk eventyr og (gen)oplev 10 musikvideoer, der efter vores mening aldrig vil gå i glemmebogen!

I denne verden findes der (heldigvis) utroligt meget musik, og en del af den har også en tilhørende musikvideo. Men der er et par stykker, som vi mener, har gjort sig særligt bemærket. Vi kommer både omkring nogle af de videoer, der har skabt voldsom debat i den popkulturelle verden, de videoer der har et stærkt politisk budskab, de videoer der på alle måder drager os ind i nogle unikke universer, og de videoer der bare fortjener lidt ekstra larm omkring sig. Der er nok at dykke ned i – så læn dig godt tilrette og tjek vores guide over de 10 musikvideoer, der aldrig vil gå i glemmebogen, ud lige her. 

Miley Cyrus – “Wrecking Ball”

Lige omkring det tidspunkt, Miley Cyrus gik fra at være den sukkersøde Hannah Montana med det fantastiske lange bølgede hår, til at fjerne de lange lokker til fordel for en kort afbleget frisure, udkom den ikoniske musikvideo til “Wrecking Ball”. Og Miley Cyrus kan vist også roligt skrive prisen for tidens mest omtalte musikvideo på sit CV. Magen til musikvideoer, som er blevet refereret til i lige så mange sketches, skal man da i hvert fald lede længe efter. En nøgen Miley – lige med undtagelse af de Dr. Martens hun er iført – der svinger sig på en kæmpestor nedrivningskugle, slikker på en forhammer og ligger kælent på murbrokker af sin ødelæggelse var et sikkert hit til overraskelse. Nu har de fleste nok vænnet sig til Mileys nye identitet, men på det tidspunkt var det simpelthen, som… Ja, en nedrivningskugle. Der er noget æstetisk smukt ved musikvideoen, men selv i dag bliver man overrasket første gang, hun stikker tungen frem. 

The Black Eyed Peas – “Where is the Love?”

Den legendariske hiphop-gruppe The Black Eyed Peas har formået både at lave humoristiske sange med tilhørende humoristiske videoer og har derudover også sprunget hitlisterne i luften med deres utallige bangers. Et nummer, der dog især har sat sig under huden på os, er sangen “Where Is The Love”, der udkom sammen med en musikvideoe tilbage i 2003. Nu, 17 år senere, er både sangen og videoen stadig højaktuel. Spørgsmålet om, hvor kærligheden, freden og medmenneskeligheden er blevet af, bliver stillet i forskellige afskygninger. I videoen ser man gruppen køre rundt i en varevogn i det østlige Los Angeles, mens både børn og voksne spørger “Where Is The Love?”. Videoen er filmet i et ganske autentisk miljø og afspejler i særdeleshed det virkelige USA. I tredje vers ser man en scene, hvor et af medlemmerne i gruppen bliver jagtet af politiet, og hvordan han som sort bliver dybt uretfærdigt behandlet, hvilket (desværre) må siges at være yderst aktuelt den dag i dag også. “Where Is The Love” giver kuldegysninger og får os til at reflektere over, hvordan verden egentlig ser ud. 

The Blaze – “Territory”

Hvis man ikke kender The Blaze, kender man måske alligevel sangen “Territory”, der også er titlen på den franske duos EP fra 2017. The Blaze er kendt for at lave ganske unikke musikvideoer, der sammen med musikken går lige i hjertet. Titelsangen fik også en musikvideo, der på alle måder kunne kategoriseres som en af 2017’s allermest interessante videoer. Den er filmet på en helt særlig måde, der gør, at man som seer føler sig som en del af forsamlingen. Videoen følger en hovedkarakter spillet af Dali Benssalah. Her oplever man fortællingen om en hjemkomst efter lang tid væk hjemmefra, der udspiller sig i form af dragende slowmotion-, og euforiske dansescener med smukke billeder af hovedkaraktererne. Selv fortalte duoen, at da de optog den scene, hvor han kommer hjem, var skuespillerens mor med, som i virkeligheden ikke havde set sin søn i mange år, så tårerne, man ser, er ganske ægte. Dali Benssalah formår at spille sin rolle helt utroligt godt, og de mange rørende scener sætter sig direkte i hukommelsen. 

Arlo Parks – “Eugene”

Vi er her på redaktion helt oppe at køre over den engelske fremadstormende artist Arlo Parks, der med sin fløjsbløde musik har samlet cirka 30 millioner streams på Spotify siden debuten i 2018. Hendes første single fra 2020 hedder “Eugene”, og er et hudløst ærlig nummer om svære jalousifølelser i venskaber, når grænsen mellem den platoniske- og romantiske kærlighed udviskes. Den tilhørende musikvideo er en perfekt afspejling af denne følelse, som hun formidler. Videoen er instrueret af Loyle Carner og hans bror Ryan, der på alle måder har formået at skabe et unikt og indsigtsfuldt billede til musikken. Den simple stil i videoen gør, at man ved første øjekast føler sig som en flue på væggen, men samtidig oplever man også at få utrolig meget medlidenhed med videoens hovedperson, som er spillet af Arlo Parks selv. Der er mange følelser på spil, og mon ikke en del kan reflektere til disse.

Beyoncé – “Formation”

Beyoncés visuelle album Lemonade er noget af det mest rørende, kunstneriske og gennemførte, der længe er set i musikbranchen, og den store hype omkring releasen var fuldt fortjent – men især ét nummer skilte sig helt ud, og det var “Formation”. Her handler det nemlig om langt mere end bare forholdskonflikterne med Jay Z, som nok er netop det, mange forbinder albummet med. Som altid leverer Queen B den ene formidable dansekoreografi efter den anden, akkompagneret af en række andre afro-amerikanske kvindelige dansere, der generelt er i fokus i den power-emmende single. Videoen vandt da også to Grammys, både for årets bedste musikvideo og årets bedste sang i 2016. Beyoncé er et pragteksemplar på en succesfuld musiker, der udnytter sin platform til at kæmpe for en større sags tjeneste, og hun er altid moralsk og princippræget i sine gennemtænkte produktioner, hvilket er meget beundringsværdigt. Fordyb dig i den dragende musikvideo herunder.

Childish Gambino – “This Is America”

Det er ikke mere end et par år siden, at Donald Glover – også kendt som Childish Gambino – slap den hårdtslående single “This Is America”, der er endnu en ærlig fortælling om livet som sort amerikaner – i et land, hvor politivold er hverdagskost. Den skelsættende musikvideo var på alles læber og vandt 2018’s GRAMMY for den bedste af slagsen. Udover de tydelige symboler, der eksisterer i videoen, findes der også utallige flere gemte referencer, der alle bunder i Racismens historie i USA. Det er både en utrolig vigtig, smuk, kunstnerisk og overvældende musikvideo, og den vil ikke blive glemt lige foreløbig – især ikke med de konstante påmindelser om, at den strukturelle racisme stadig lever i bedste velgående i USA, såvel som i resten af verden. Se eller gense videoen nedenfor.

FKA Twigs – “Cellophane”

Den superæstetiske kunstner FKA Twigs har efterhånden været på mange musikmediers læber – særligt efter udgivelsen af albummet MAGDALENE, hvor moderne pop med ét fik en helt ny betydning. Men det er ikke kun i musikkens verden, at Twigs fortryller med sine kunstneriske evner. I sin prisvindende musikvideo til nummeret “Cellophane” fra selvsamme album, danser FKA Twigs en forførende dans i et nærmest guddommeligt sceneri, hvor lydeffekter flyder hen over tracket og sammensmelter musikken med reallyd fra de knivskarpe (og tårnhøje) stiletter. Der er også mystiske og overnaturlige elementer i spil, når Twigs mod slutningen af nummeret når op til en eventyrlig himmel, der både ser naturlig og syntetisk ud. Det er et værk, der skal opleves med egne øjne og ører, da billeder som bekendt siger mere end 1000 ord. Tag et kig herunder.

Britney Spears – “Toxic”

En af de artister med de mest ikoniske musikvideoer, må siges at være vores alles sammens Britney Spears. Skolepigeuniformer, intergalaktiske danserutiner og utallige parykker har været med til at skabe den visuelle side af Britneys legendariske numre. En af de nok allermest bemærkelsesværdige videoer må dog være “Toxic”, hvor Britney spiller den omskiftelige spion, der er undercover som stewardesse, der gennem Paris’ gader sidder bag på en flammerød motorcykel – med lige så flammerødt hår – og i tegnefilmsmanér kravler op af en skyskraber ved hjælp af sugekopper for at forgifte et uvidende offer. Nu skal vi ej heller forglemme den fantastiske diamantbesatte nudedragt, som hun smygende kravler rundt i mellem fortællingerne. Det er en af slut nullernes mest ikoniske musikvideoer, der bare bliver ved med at give, ligegyldig hvor mange gange man ser den. 

Gorillaz – “Feel Good Inc.”

Førstesinglen “Feel Good Inc.” fra Gorillaz‘ andet studiealbum Demon Days har været fast inventar på de fleste iPods. Det fuldstændigt banebrydende ved – ikke bare denne musikvideo men ved alle Gorillaz’s musikvideoer – er animeringen af de fiktive bandmedlemmer. Det startede, da Jamie Hewlett tegnede bandmedlemmerne 2-D, Murdoc, Noodle og Russel, som sidenhen er blevet de ikoniske fiktive animerede frontfigurer i bandet Gorillaz. Det var aldrig set før og vakte derfor stor opmærksomhed i hele musikbranchen. Det er ofte et surrealistisk univers, som musikvideoerne udspiller sig i, men har man set dem alle, ved man også, at det er en sammenhængende historie, der ligger bag de mange skøre handlingsforløb i hver enkel musikvideo. 

Kanye West – “Bound 2”

Kanye West er uden tvivl en af moderne tids mest polariserende kunstnere såvel som personligheder, og når Mr. West åbner munden, hvad end det er i form af offentlige udtalelser eller ny musik, er man sikker på, at det vil splitte vandene. Dette var bestemt også tilfældet med den nu efterhånden ikoniske musikvideo til sangen “Bound 2” fra hans genrebrydende album Yeezus tilbage i 2013. Sangen bliver ofte misforstået som en over-the-top og nærmest ironisk kærlighedserklæring, hvilket den i bund og grund også er, men set i kontekst til resten af historien på albummet, er sangen en perfekt afslutning på fortællingen om Yeezus karakteren (aka Kanye), der overvandt sin overfladiske fortid med sprut, damer og billige glæder – og endelig fandt sin “true love” i Kim Kardashian. Dette vælger Kanye selvfølgelig at vise på bedste Kanye manér i musikvideoen. Her ser vi ham køre på motorcykel gennem det ene fantastiske green-screen landskab efter det andet, med en nøgen Kim Kardashian siddende foran, mens han rapper one-liners som: “One good girl is worth a 1000 bitches, Bound!”. Dette virker bevidst komisk og har en sjov humoristisk nuance, hvilket selvfølgelig også har resulteret i talrige parodier – blandt andet Seth Rogen og James Francos famøse “Bound 3”. Men om man synes, at musikvideoen er gal eller genial, er det svært ikke at anerkende Kanye West for sit talent og “I dont give a fuck”-attitude, selvom den nogle gange er med til at sløre hans budskab. Men ligemeget hvad vil “Bound 2” altid være et sjovt kapitel i populærkulturen.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com