fbpx

Liss – Third

Foto: Johanna Hvidtved
Label: Escho
Udgivelsesdato: Fredag den 24. juli 2020

‘Third’ afslutter en fem-årig EP-triologi, hvor Liss har udfoldet mange facetter i deres unikke popunivers. Den store finale-plade er også et bevis på en gruppe, der er blevet trygge i at udfordre deres genkendelige lyd. I stedet for en hyldest eller punktum for de første år, der er gået, peger pladen fremad og baner vejen for et endnu mere dynamisk og eksperimenterende band.

[rwp_box id=”0″]

I 2015 dukkede fire aarhusianske drenge op og fik meget hurtigt sat sig selv fast på både det danske og internationale musiklandkort. Med singlerne “Try” og “Always” og den følgende debut-EP lignede det første år startskuddet på en stor karriere med anerkendelse fra Pharrell Williams og en pladekontrakt hos XL Recordings. Men gruppen valgte i stedet at søge indenad og fokusere på deres producer-evner, og først efter tre års pause kom den længeventede to’er. En udgivelse, der både viste noget af Liss‘ genkendelige lyd og samtidig havde flere eksperimenterende afstikkere. Et år efter står gruppen nu klar med sit afsluttende værk i en triologi, der markerer de første og ikke mindst formative fem år i bandets karriere.

Ligesom den nuancerige EP Second viser det nye udspil gruppens force i at udfordre deres særegne kompositioner. Deres måske mest produktive år til dato har også været gæstet af flere producere og sangskrivere. Udover Liss’ feature på nummeret “fallin” med den koreanske indie-komet george, inviterede bandet de anerkendte producere Bullion (Westerman, Sampha, David Byrne), Luke Smith (Foals, Anna of the North) og Ben Baptie (Rex Orange County, The Strokes, Mosey Sumney) med til udarbejdelsen af Third – og disse samarbejder har dannet rammen for de mange forskellige udtryk, pladen præsenterer.

På åbningsnummeret “Another Window” får klaver og vibrerende strygere sat stemningen fra start. Det popeuforiske groove balanceres perfekt mellem romantisk plingende klaver og luftigt kor til distortet bas, funkede guitarrytmer og ikke mindst synthsoloen, der i tråd med titlen præsenteres som en slags åbning til en ny psykedelisk lyddimension, for så at vende tilbage til det catchy omkvæd.

Alt imens man tror, man har gennemskuet Liss, vender skuden 180 grader. “Waste My Time” begynder på bedste vis med pumpende power-akkorder, der hurtigt giver associationer til soundtracket fra din yndlings 90’er-ungdomsfilm. Grunge-viben fortsætter i Søren Holms distinkte, raspende vokal, der desperat synger “I Don’t Wanna Waste My Time,” imens den heftige lilletromme og guitarens ihærdige riff driver sangen fremad. Et sammenkogt nummer, hvor produktionen er umiddelbar og gennemskuelig og lyder mere som en poleret bandøver end et multispors lagkage-popnummer komponeret bag en producerpult. Her sker der noget magisk med Liss – det er nervepirrende og råt, og man får følelsen af at høre noget musik, ingen har lavet før. 

Adrenalinen bobler lidt endnu, da “Off Today” begynder. Atmosfærisk guitar, Holms dovne vokal og det cykliske beat får én til at mærke jordforbindelsen igen, men det bliver også nummerets primære funktion. Det er lidt af et antiklimatisk dyk, hvor det mest interessante bliver Holms tekstbider om at ville farve sit hår og have sine bukser på, på vrangen – og den autotunede vokal, der lister sig ind i c-stykket.  

Med de tre allerede udgivne singler er det de to sidste numre, som for alvor giver anledning til spænding. Og det er da også en bombastisk og spændingsfyldt kærlighedserklæring, der kommer på “Fool For You”. Strygerne vender selvfølgelig tilbage, og samtlige strenge klinger flere sekunder, efter de er slået. Det hele lander blødt og får lov til langsomt at fordufte, og selvom det næsten bliver for meget med de pladerromantiske lyserøde skyer, som gruppen nænsomt pakker omkring én, holder det alternative akkordskift og den upolerede bas nummeret fra at blive alt for overplastret i klicheer.

Hvor Liss’ mest karakteristiske sange er baseret i den rytmiske dialog mellem trommer, bas, guitar og vokal, får pirrende synthesizer-lyde lov til at fylde på det afsluttende track. En dyster ballade om et forhold, der brydes, som igen viser en ny udvidelse af gruppens lydunivers. Der søges i mange afkroge og bliver eksperimenteret, og netop dét rammesætter hele Third – et band, der tør at udfordre og lave musik, som ingen andre gør. Det er dét, som har markeret Liss som et af de mest interessante og alternative pop-acts, og deres vedholdende forsøg på at skubbe til egne grænser, cementerer den plads endnu mere. 

Ida Hummelgaard
idahummelgaard@bandsoftomorrow.com