fbpx

Danmarks nye hiphop-stjerneskud, Szim: »Jeg skal være god, fordi jeg er god, og ikke fordi jeg er kvinde«

Foto: Elisabeth Eibye

Hun har spillet musik siden hun var lille – og går op i de mindste tekniske detaljer. Hun har været vant til at være ene pige i et univers domineret af drenge, men har altid vidst, at hun fortjener den samme respekt som det modsatte køn. Mød Szim – et af de nyeste skud på den danske hiphop-stamme. 

I en tid, hvor ligestillingsdebatten fylder mere og mere (også på musikscenen), har jeg mødt den nye rapper Szim til en snak om den nye bølge af kvindelige rappere. For en genre som hiphop har længe været domineret af det mandlige køn, der for det meste kan rappe om, hvad de vil, uden der bliver set skævt til dem. Nu er det kvindernes tur til at vise, at rap kan leveres og mestres af alle typer mennesker – uanset køn – og danske Szim er i fuld gang med at bidrage til, at det forvrængede billede, hvor mænd dominerer, laves om. Med blot to singleudgivelser på gaden viser hun allerede sin skarphed og evne til at navigere i forskellige genrer og beats inden for rappen.  

Jeg mødtes med Szim på Warner Music i København. Her blev jeg mødt med åbne arme af hendes team og en summende stemning, der fyldte kontorets reception, imens jeg ventede på Szim, som sad fast i den travle københavnertrafik. Men hun var frisk og klar, da hun kom ind af døren, og vi satte os ind i et mødelokale i et sæt røde stole, der dannede de perfekte rammer om de kvindelige tematikker, som interviewet her vil handle om. 

Fra tanke til handling

Szim – med hendes borgerlige navn Ida – har altid været musikalsk. Hun har dyrket musikken på A-niveau i gymnasiet, spillet diverse instrumenter hele livet – og er derfor detaljeorienteret som kunstner. Lyden og produktionen skal være i orden, for selvom man rapper, kan man sagtens nørde helt ned i de mindste detaljer. Hendes lyd er én stor genreblanding, og selvom det for nogle udadtil måske godt kan virke lidt skizofrent, når en artist blander mange genrer, går det hele op i en højere enhed hos Szim, der har sig selv med hele vejen igennem.

Jeg har altid syntes, at det var sjovt at nørde med at det hele skal være ordentligt – især med hele teknikken i processen. Jeg hører selv hiphop, grime, dancehall, det, jeg hører, er ligesom et mix. Og det musik, jeg selv laver, er også et mix af alt muligt – noget elektronisk, house, hiphop, rap. 

Vis dette opslag på Instagram

Hurtig akustisk version af pokus ??? Link i bio⚡️

Et opslag delt af Szim (@szim__) den

Hvis man spørger ind til de musikalske inspirationer hos Szim, er det frem for specifikke personer mere alt omkring hende i form af samtaler, et beat eller bare et enkelt ord, som sætter sig fast og summer – og derefter viderebringer en følelse i kroppen. Det er sådan, Szim får inspiration til sine idéer og projekter. Hun vil helst ikke sættes i en boks som rapper eller artist. Szim vil være Szim. 

– Jeg bliver inspireret af alt, hvad der sker. Alt hvad jeg lytter til, alt hvad jeg snakker om. Det er jo bare det der med, at hvis der er én, der siger et eller andet fedt ord, som går og summer i ens hovedet, så kan det være, at det så går hen og bliver til noget. Eller hvis man hører en sang, hvor beatet er fedt – eller hvis nogen snakker om noget. Det er sådanne ting, der giver mig en følelse og noget, jeg kan mærke, inspirerer mig.

Kvindelig rapper anno 2020 

Selvom der stadig er lang vej endnu, er opmærksomheden omkring kvindelig artister i Danmark trods alt på vej i den rigtig retning – også hvad angår kvindelige rappere. Men opmærksomheden har også været længe undervejs. Jeg kan derfor ikke lade være med at spørge indtil Idas tanker om, hvorfor scenen for kvindelige rappere netop nu er begyndt at blomstre. 

 – At vi har fået en artist som Tessa, har gjort meget. Hun har ligesom åbnet op på en eller måde og sparket døren ind. For den sidste store, der har været her, var jo Natasja, som er ved at være mange år siden. 

Og Selvom der findes mange kommunale tilbud (Szim selv har benyttet sig af hiphopkorpset i Gladsaxe), kan det være hårdt at skulle være standhaftig og synlig i et studie fyldt med drenge.

– Hvis du vil frem, bliver du altså nødt til at være til stede, for ellers så tromler de dig over. Du bliver nødt til at stå fast ved, at det er dig, der har en tid nu, og det tror jeg, der er mange piger, der har svært ved. Fordi så tænker nogle, at de måske ikke er gode nok. Men jo flere kvindelige artister, der kommer, jo flere vil der blive ved med at komme. Også efter der er kommet flere genrer – altså pige-rap er ikke en genre, men der er kommet flere forskellige genrer, hvor det så tilfældigvis er piger, der rapper. Og det synes jeg er sindssygt fedt. Det giver bare noget helt andet til rappen.

Det kan være svært at skulle skille sig ud, når der pludselig kommer mange, der vil ses og høres på samme tid. Men det klarer Szim heldigvis meget godt, hvilket også er noget, hun går op i. Hun gider ikke at skulle bevise et talent bare på baggrund af sit køn – der ligger mere alvor og seriøsitet i den måde, hun vil fremstå på. Både herhjemme men også internationalt føler hun, at der er flere lag i hele diskussionen omkring kvinder i hiphop-branchen, og at det er en fælles opgave i samfundet, at kvinder skal have lige så meget lov som mænd til at rappe om for eksempel sex. Sammenhold og gåpåmod er en vigtig del, fortæller hun.

Det er noget, jeg går op i; at folk ikke skal synes, at jeg er god, bare fordi jeg er en kvinde. Jeg skal være god, fordi jeg er god. Og vi skal prøve at holde sammen som kvindelige kunstnere/rappere. I stedet for at sige, at der kun må være én kvindelig rapper, skal vi omfavne netop det, at der er flere. Hold sammen og brug hinanden er hvad jeg tror, er vigtigt. 

Med sig selv som den røde tråd

Szim var allerede i en ung alder bevidst om, at i musikbranchen skal du vise, at du er til stede og er lige så vigtig som alle andre – hvis ikke vigtigere. Og med sin musik vil hun ikke puttes i en kasse – tværtimod. Er der et beat, hun synes, er fedt, så tager hun udfordringen op og gør det til et Szim-nummer. Den røde tråd – og at have sig selv med i det hele – er vigtig for Szim. Heldigvis er hun en kvinde med ben i næsen, og hun er klar på at kæmpe for musikken og komme ud at spille. Drømmen er at kunne leve af det, hun elsker allermest – nemlig musik – og forhåbentlig give andre den følelse, som hun selv sætter så meget pris på ved musik. 

Hvis der er et eller andet beat, jeg synes er fedt, så er det lige meget for mig, om det befinder sig i  house-genren eller whatever. Så længe jeg føler viben, så laver vi det, og så bliver det automatisk til et Szim-nummer, fordi den røde tråd i musikken er mig selv. 

Hendes første single “Pokus” imponerede os med hendes rap talent, og hun har heldigvis en ny single på vej, som vi ser rigtig meget frem til. 

Tags:
,
Liva Duus Thorlacius
Livaduus@bandsoftomorrow.com