fbpx

INTERVIEW: Den nye popdreng i klassen er »jo bare en almindelig dreng fra Rønde«

Foto: Simone Schødts-Sørensen

Den unge popartist RAES kommer fra den lille jyske by Rønde. Vi har mødt den unge single-aktuelle popkomet til et interview om hans identitet, fortid og lovende fremtid.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”4″ ihc_mb_template=”1″ ]

På Warner Music i København møder jeg den unge popkomet RAES, der nu er signet, klar til at udleve sin drøm og lave en masse musik efter en længere ‘forspiringsperiode’ så at sige. Med sit ydmyge jyske gemyt og kække smil fortæller han, at »han jo bare er en almindelig dreng fra Rønde, der hænger ud med sine venner«. RAES – med det borgerlige navn Rasmus Lampon – er i det hele taget et roligt væsen, men har samtidig store forhåbninger og drømme til sin musikalske karriere, der startede mere eller mindre tilfældigt tilbage på sin efterskole i 2015. Her fandt han ud af, at han rent faktisk kunne synge.

– Jeg startede faktisk med at lave musik lidt tilfældigt, men startede med at høre en masse klassisk musik. Og så på efterskolen prøvede jeg bare at synge lidt, og så var der nogle, der opdagede, at jeg var god til den. I starten troede jeg ikke rigtig på det, men så mødte jeg min nuværende partner, Christian, som jeg i dag laver musik med, som sagde, at jeg skulle komme med over til København. På det tidspunkt var jeg stadig lidt bange for det, fordi jeg var ikke sikker på, at jeg kunne finde ud af at synge.

Da jeg spørger den nu blot 21-årige kunstner, hvordan det er at gøre sig som upcoming artist på den danske musikscene samtidig med, at man bor i en lille by i Jylland, er der heller ingen stress at spore hos Rasmus, men han udelukker da slet ikke muligheden for snart at flytte til storbyen.

– Altså jeg tror, at det havde været nemmere, hvis man boede her, men jeg har en lille fin opsætning derhjemme. Og så sidder vi og skriver frem og tilbage, og det fungerer sådan set fint. Og når vi føler, der er noget færdigt, så tager jeg herover [København, red.]. Og så arbejder vi intensivt et par dage i streg.

En bred musikalsk inspiration

RAES holder sig på ingen måde til én genre – både hvad angår sin musiksmag men også idoler og musikalske inspirationskilder, som indbefatter alt fra Jeff Buckley, Khalid, Rex Orange County og Santana til filmkomponisten Hans Zimmer. Han beskriver selv sin lyd som indie-pop af en art – med inspiration i forskellige genrer. Især den engelske artist Rex Orange County er en kunstner, som Rasmus gerne vil sammenlignes med. I det hele taget er det vigtigt for den rolige popartist ikke at låse sig fast på en ting eller genre men derimod at skrive forskellige tekster, som er til at forstå og tager afsæt i virkeligheden.

– Jeg har mange forskellige historier og følelser, som så mange andre, så for at lave musik, man kan identificere sig med, låser jeg mig ikke fast til én ting. Min musik er simple historier med almindelige følelser, der er lette at forstå og forholde sig til, fortæller Rasmus

Rasmus’ tekster sværmer også om ungdommelige og relaterbare tematikker som kærlighed og det at være en ung dreng. Det er umiddelbare og ærlige tekster, der som regel tager udgangspunkt i hans eget liv. Musikken bliver lavet i tæt samarbejde med produceren Christian, som han engang mødte til sin storebrors fest og efterfølgende virkelig har fået et stærkt samarbejde op at køre med. Som han fortæller:

– Det er i tæt samarbejde med Christian, at musikken bliver til. Jeg skriver musikken ud fra mig selv. Når jeg føler noget, et minde eller historie, så skriver jeg min musik ud fra det. Så det er meget ærligt og lige ud af posen. Det bliver nogle dårlige sange, hvis man skal opfinde historier, synes jeg.

Rasmus har brugt corona-tiden på at skrive en masse ny musik, og i løbet af efteråret vil noget af denne blive udgivet, men han glæder sig selvfølgelig også til at kunne komme ud og spille live og i det hele taget bare øve med et band. Senest er han på gaden med singlen ”Fool”, der omhandler den klassiske problemstilling: man vil have, hvad man ikke kan få. I starten af næste år skulle hans første EP gerne udkomme.

Jysk ydmyghed med en vis portion selvsikkerhed om eget produkt

Når man spørger Rasmus til fremtiden, er det en blanding af den ydmyge fåmælte jyde og en selvsikker popkomet med troen på sin egen musik man fornemmer. En ung dreng og artist, der til dagligt også vikarierer i en børnehave, hvilket efterlader ham med fødderne solidt plantet i den jyske muld.

– Man har hele tiden i baghovedet, om noget kan blive en succes, og jeg selvfølgelig både tror og håber på, at der er mange, der tager min musik til sig og lytter til den. Men det er jo ikke til at sige, om noget bliver en succes eller ej.

Men trods ydmyghed, er Rasmus ikke bange for at drømme stort:

– Jeg håber da selvfølgelig på, at musikken kan få international succes eller bare, blive så stort som muligt. Men så snart jeg kan leve af det, og ikke skal bekymre mig, så synes jeg, det er fint.

Rasmus’ manager bryder ind med bemærkningen: »det var meget jysk sagt«, hvortil han smiler kækt.

Det skal blive spændende at følge RAES’ spirende og lovende karriere fra sidelinjen. Undertegnede ser i hvert fald frem til, hvad de kommende udgivelser vil bringe og krydser fingre for, at der ikke går alt for længe, før vi hører mere fra den nye popdreng i klassen.

Hør hans fine intime live-session, og fornem hans stemme her.

[/ihc-hide-content]

Tags:
,
Klaus Nørby Bondegaard
klausbondegaard@bandsoftomorrow.com