fbpx

People Club: »Vi lever i en uperfekt verden med en masse problemer, og det er vigtigt for os at belyse dette gennem musikken«

Foto: Anna Wyszomierska

Fem musikalske sjæle mødes i Tysklands storby, Berlin, og danner bandet People Club. Hurtigt finder de deres lyd, og endnu vigtigere – deres træng til at bruge musikkens forum, til at komme ud med vigtige emner og budskaber. På en af 2020’s eneste afholdte festivaler, har vi mødt People Club til en lille snak.

Netop i en tid hvor der demonstreres for menneskelig rettigheder, klima og politik, rummer People Club netop disse problematikker, gennem deres sangtekster. Med deres nyeste single, som blev skrevet for flere år siden, men ikke kunne passe bedre til den nutidig verdenssituation med politibrutalitet, sexisme, og undertrykkelse. De fem medlemmer i det berlinbaserede band, har én helt klar holdning, når det kommer til at skrive og producerer musik, i en uperfekt verden. Mød People Club.

Det er sidste dag på Reeperbahn Festival. Efter en tiltrængt middag med udsigt over havnen, går jeg mod Festival Village for at møde People Club til en lille snak. I et lille loungeområde med paller, sidder jeg og venter på dem. Alle, som står op eller går rundt på pladsen, er iført masker, så jeg kan knap nok genkende Frontkvinden Sarah Martin og Pete Costello(Keyboard) da de kommer gående imod mig. Vi hilser på afstand, og de sætter sig på pallen ved siden af min. 

People Club er et Berlinbaseret band på fem medlemmer. Gennem deres æstetiske og klassiske soulunivers kommenterer de på samfundsrelevante emner med hjælp fra instrumentale effekter og synthesizere. De fandt hinanden i den tyske hovedstad, Berlin – alle med en idé om at skulle spille musik på fuld tid. Sammen blev de hurtigt enige om at deres tekster skulle sige noget; at de skulle have et stærkt og vigtigt budskab.

Jeg tror, Saxon (guitarist i bandet) fandt Pete først, hvor de så startede deres eget musikprojekt op, som var helt anderledes, end det vi laver nu. En dag havde vi alle fundet hinanden gennem platforme som craigslist og facebook, hvilket resulterede i det band, vi har i dag. 

Hvis man lytter til People Clubs gamle demoer, vil man lynhurtigt kunne høre, hvad de dengang var inspirerede af eller gik rundt og lyttede til hver især. Deres musikalske inspiration skifter meget, men deres lyd trækker på den klassiske soul. Men i et band bestående af fem forskellige typer mennesker, der har hver deres forestilling om, hvordan tingene skal være, bliver der tit gået både øst og vest, hvorefter de så mødes på midten. Det er lige præcis dét, som er med til at gøre deres lyd, så unik.

Meget af vores vibe og lyd stammer fra den klassiske soul som Marvin Gaye, men vi elsker også alle sammen Radiohead. Vores musik er generelt  en stor blanding af forskellige genrer og stilarter.  Vi får inspiration fra så mange forskellige ting, hvilket afspejler sig i musikken, siger Sarah Martin.

“Lay Down Your Weapons”  – et samfundsrelevant opråb 

Den seneste single, bandet har udgivet, er nummeret “ Lay Down Your Weapons”, som rummer et helt særligt og yderst aktuelt budskab… Lige præcis denne her sang er med til at cementerer People Club som værende et band, der gennem velskrevne og gennemtænkte tekster berører alvorlige og vigtige emner som racisme, sexisme og homofobi – alt sammen noget, der ligger de enkelte bandmedlemmer meget nært.. 

Politibrutalitet! Det er dét, sangen handler om. Mere specifikt i USA – men også bare generelt i hele verden. Den taler direkte til politimanden omkring militarisering og den voldsomme våbenudvikling. Nu ser man, at de har tanks og rifler og alle de her helt vanvittige våben og midler, alt for mange steder i verden. Vi er ikke i en krigszone, det er unødvendigt med alle de våben. Hele den her udvikling er bare virkelig fucked up… 

Fortæller Sarah Martin og fortsætter:

– Faktisk skrev vi sangen for nogle år siden, men så skete det bare, at den udkom midt i hele den her eksplosion af  politihændelser, der har været. Det har altid været en politisk sang, men midt i den situation, verden i øjeblikket står i, har det bare intensiveret det politiske aspekt i den endnu mere. Man har altid kendt til politibrutalitet, men man har bare ikke været klar over for nu, hvor slemt det har udviklet sig – især over for sorte mennesker. 

 Det er klart og tydeligt, at People Club er et band, der bruger musikken til at udtrykke en masse følelser og samfundsrelevante budskaber. Og det er da også noget, som er vigtigt for de fem bandmedlemmer. Målet er nemlig at sætte nogle tanker igang hos lytteren, og måske skabe lidt stof til eftertanke.

Vi føler en form for pligt til at komme ud med et budskab. Og hvis vi kan give noget til folks dag, få dem bedre gennem deres dag – få dem til at føle sig godt tilpas og måske til at tænke over nogle ting. Så har vi gjort vores. Vi lever i en uperfekt verden, med en masse problemer, og det er vigtigt for os at belyse gennem musikken.

På festival med coronarestriktioner

Reeperbahn Festivaler som bekendt en af de få festivaler, som har kunnet afholdes i år. Her har de løst opgaven med tonsvis af restriktioner for både gæster og artister. Det er lørdag, og People Club skal spille som en af festivalens sidste navne.  Men det er ikke kun arrangører, der må tænke i nye baner for at komme igennem coronakrisen uden for mange knubs. Også de udøvende musikere er viklet ind i krisens spind, og også de må tænke kreativt for at komme bedst muligt igennem coronakrisen. 

Vi har jo i bandet snakket om, hvordan man skal overleve i en post-corona musikindustri.  Allerede før alt den her, tror jeg, at  der ved at ske et skift. Artister bliver mere og mere selvstændige og uafhængige af et label for det kan på mange måder  ikke give meget  mere, end hvad en uafhængig artist ikke selv kan præstere. Der er selvfølgelig stadig visse ting, men jeg tror bare, at alt det her har speedet hele udviklingen i musikindustrien op. 

Fortæller Sarah Martin og fortsætter:

Alt  er bare så uforudsigeligt. Du aner ikke, hvad skal ske med din fremtidige karriere.  Mange kunstnere lever af at turnere og spille live, og netop dét er så usikkert lige nu. Der er helt sikkert en måde, hvorpå man kan  gøre det sikkert for folk at tage ud igen, for ligesom man så småt har kunnet  åbne op for restauranter og barer, så burde det også være muligt at  finde en løsning, så folk kan komme ud og opleve livemusik igen – det MÅ der være!

Reeperbahn Festival har allerede knækket en del af koden til denne problemstilling – ellers ville jeg jo ikke sidde her og snakke med Sarah og Pete – men vi kan da kun krydse fingre for, at man herhjemme i Danmark kunne finde på at hente inspiration fra tyskerne og måske endda videreudvikle på deres tiltag. Men corona smitter stadig. Det kommer vi ikke uden om. Det er derfor svært at forestille sig, at man indenfor den nærmeste fremtid, igen kommer til at opleve albuer i siden, moshpits og øl der flyver til alle sider. Der går nok lidt tid, før vi kan vinke farvel til forsamlingsforbuddet – desværre. Og det var også lige netop her, at bagsiden af coronarestriktionerne for alvor viste sig på Reeperbahn Festival. 

Vi havde glædet os til at opleve People Club på festivalens sidste aften, men måtte desværre gå forgæves grundet de få antal siddepladser på spillestedet – og vi mødte endda op 45 minutter før koncertstart!  Vi må altså vente lidt med at opleve People Club live. i mellemtiden kan vi se frem til EP’en Take Me Home, som er på vej. 

Liva Duus Thorlacius
Livaduus@bandsoftomorrow.com