fbpx

Året der gik: Redaktionen udpeger de 20 bedste album

Foto: GRETA // Irene Kleisdorff

2020 lakker mod enden, og i den forbindelse kigger vi tilbage og hylder en række af årets bedste album- og EP-udgivelser. Om du er til metalcore, pop, hiphop eller noget helt fjerde, vil der forhåbentlig være noget at hente i listen her.

BC Camplight – Shortly After Takeoff

Udgivet den 24. april via Bella Union

Da alting så sort ud, og jeg havde været mere eller mindre selv-isoleret i længere tid, end jeg kan huske, kom der er et strejf af lys i form af BC Camplights Shortly After Takeoff. Jeg blev taget med bukserne nede og sad med en stor glæde, men også en udfordring; hvordan pokker beskriver man dette album? Jeg er stadig ikke sikker, men albummet har vokset på mig, og når jeg ser tilbage på det noget forbitrede 2020, så ser jeg med glæde på mit ny-stiftede bekendtskab med den finurlige amerikaner. Læs den fulde anmeldelse af pladen her. Hør albummet her.

Skrevet af Jonathan Bøge Jensen

Bladee – 333 

Udgivet den 16. juli via YEAR0001

Svenske cloud rap-pioner Bladee tog undergrunden med storm, da han midt på sommeren overraskede med udgivelsen af sit storladne album 333. For mig har det sidenhen vist sig at være et af årets absolutte lyspunkter, der med en musikalsk alsidighed som aldrig før giver et tiltrængt friskt pust til en ellers overmættet trap-genre. Fra den altomsluttende euforiske ballade på ”Only One” til det minimalistiske men ekstremt innovative falsetdominerede beat på ”Reality Surf” har kultrapperen formået at skabe soundtracket til min sommer anno 2020 ved fortsat at redefinere sig selv og grænserne for genren i det hele taget. Lyt til albummet her.

– Skrevet af Christoffer Bechsgaard

Blæst – Vindstille (EP)

Udgivet den 29. maj via We Are Suburban (W.A.S. Entertainment)  

Blæst udgav i maj måned deres debut-EP Vindstille, der for mig er noget af det bedste melodiske disco-pop, Danmark har set i mange år. Vindstille inkluderer fem numre – alle fine dansksprogede popmelodier. Med Fernandas behagelige og forførende vokalklang i det ungdommelige og meget genkendeligt tekstunivers, udfolder sangene sig til deciderede ørehængere. Jeg kan personligt ikke vente på, at der kommer mere fra den unge dygtige kvartet. Læs vores anmeldelse af pladen her. Hør EP’en her.

– Skrevet af Klaus Nørby Bondegaard

Christine and the Queens – La Vita nuova (EP) 

Udgivet den 27. februar via Because Music

Legendariske Christine and the Queens gjorde på alle måder indtryk med sangen “People I’ve Been Sad”, der udkom i starten af 2020 – og hun fortsatte med den imponerende samling af fransk/engelske sange på EP’en La Vita Nuova. EP’en rummer en masse melankoli og catchy melodier samt to versioner af “I disappear in your arms” (en engelsk og fransk version), som er tydeligt inspireret af Beyoncés megahit “Sweet Dream”. EP’en er bestemt et lyt værd, hvis man er til gennemført og edgy popmusik. Lyt til EP’en her.

– Skrevet af Arense Warny

CODY – Win Some 

Udgivet den 16. januar via Come on Die Young Rec

Tilbage i starten af januar åbnede jeg min første anmeldelse i år med at kalde Win Some af det danske stilblendende post-folkband, CODY, for et tidligt bud på årets album (læs anmeldelsen her). Der er sidenhen gået 10 måneder, og det bud har vist sig at være fuldstændig sandt. Med komplekse, modige og evigt varierende kompositioner breder CODY sine musikalske vinger over flere genrer og idéer, end selv de mest erfarne musikere vil kunne bide over. Men på trods af dette, formår CODY altid at holde stædigt fast i den livsbekræftende, melankolske og helt igennem unikke røde tråd, der binder Win Some sammen. Det her er et af dem, du bare ikke må misse. Lyt til albummet her.

– Skrevet af Theis Jehl

Dagny – Strangers / Lovers

Udgivet den 2. oktober via Little Daggers Records / Universal Music Norway

Er man til dansabel popmusik lige efter bogen, så er norske Dagnys længeventede debutalbum Strangers / Lovers altså lige sagen. Der er efter min smag ikke en finger at sætte på pladens 12 numre, som sågar har fanget selveste Dua Lipas opmærksomhed. Hvor vildt er dét ikke lige? Albummet tager lytteren med på en let fordøjelige men samtidig følelsesmæssig rejse, fra man bliver forelsket, til man når post breakup-tiden. Det kan du læse meget mere om her, mens du hører hele molevitten på repeat. Du vil ikke fortryde det! Hør albummet hør.

– Skrevet af Amanda Bloch

Emilie Nicolas – Let Her Breathe

Udgivet den 5. juni via Mouchiouse Music / Warner Music Norway

Vi skal tilbage til 2014, hvor Emilie Nicolas udgav sit første album Like I’m a Warrior, der på alle måder gjorde indtryk. Hun fortsatte med at imponere på næste album Tranquille Emile, men dog er der ingen tvivl om, at hendes tredje og seneste album Let Her Breathe er noget helt særligt. Emilie Nicolas tager lytteren igennem et landskab af store følelser og virkelig velproducerede tracks. Det er et album med mange nuancer, der gør det utroligt lyttervenlig og alsidigt, hvilket er en kunst i sig selv. Emilie Nicolas’ ærlige vokal og gennemførte lyd på 2020-albummet er efter min mening et must-hear. Hør albummet her.

– Skrevet af Arense Warny

EYES – Underperformer 

Udgivet den 25. september via Indisciplinarian

Drengene fra EYES fik med det her album virkelig overbevist mig om, jeg skulle til at lytte til noget mere hardcore. Underperformer er på mange måder et perfekt album for mig – mest af alt på grund af den tydelige gennemførthed, der gennemsyrer alt fra tekst, musik og musikvideoer. Det hele fortæller en historie, og selvom det ikke er et reelt konceptalbum, har pladen alligevel et genkendeligt koncept. Alt i alt har EYES formået at håndplukke det bedste fra det moderne metal-univers og smelte det sammen til en centreret idé om ung-voksen-angst. Læs den fulde anmeldelse her. Hør albummet her.

– Skrevet af Laura Nielsen

FRAADS FRaaaDS

Udgivet den 21. august via Sony Music Denmark

Hypede FRAADS overraskede positivt med debutalbummet FRaaaDS. Den sprudlende duo inviterer – med deres eventyrlige konceptuelle album om dragekvinden og vandmanden – lytteren ind i et underfundigt, gennemarbejdet poetisk univers. Albummet er et kompakt, nyskabende popalbum, hvor Papa Erotic og David Engelbrecht akkompagnerer hinanden suverænt, og lyd og tekst smelter sammen. Der spilles på mange tangenter, hvilket vidner om et musikalsk overskud. Med FRaaaDS har duoen skabt af de allervigtigste danske albumudgivelser fra i år. Læs hele anmeldelsen herHør albummet her.

– Skrevet af Klaus Nørby Bondegaard

Ganger – Tro

Udgivet den 2. oktober via Yachtvej

Ganger slog anmeldere og lyttere omkuld med det her album – inklusiv undertegnede. Ganger har med deres alternative pop/rock på både førstealbummet Mørk og efterfølgeren Tro sigtet højt og ramt plet begge gange. Jeg tvivler på, at der i øjeblikket findes et mere væsentligt, nytænkende og unikt popband som Ganger. Deres lyriske univers er intelligent og dragende, mens musikken er kunstneriskt og legende, og alt det er at opleve på Tro, som efter min optik er et sandt mesterværk, jeg ikke kan blive træt af at fordybe mig i. Hør albummet her.

– Skrevet af Liva Duus 

GRETA – Ardent Spring

Udgivet den 4. september via Celebration Records

GRETA er en af mine favorit opdagelser i år, og det skyldes blandt andet hendes formidable debutalbum Arden Spring – en helt igennem vellykket debut, som sætter barren for hendes ambitioner og lyd utroligt højt. En lyd, som navigerer mellem nostalgi og futuristica. På albummet mestrer hun brugen af 80’er synths, uden det bliver for meget – sammen med sin luftige vokal. Albummet er enormt velproduceret (her fortjener den norske producer og samarbejdspartner FARAO altså også lige en cadeau) og det er kun klart, at hendes karrierer lige nu har raketfart. Hør albummet her.

– Skrevet af Liva Duus 

Jack Garratts – Love, Death & Dancing

Udgivet den 12. juni via Island Records 

Jack Garratt udgav det fremragende debutalbum Phase i 2016, og siden har jeg ventet på nyt fra den engelske sanger, sangskriver, multiinstrumentalist og producer. Men i juni var ventetiden endelig ovre, og den har – heldigvis – været det hele værd. På Love, Death & Dancing har Garratt ikke bare udfordret og forfinet sine produktioner, men han har også skrevet dybt personlige og hudløst ærlige tekster, som går lige i hjertekulen. Jeg tror aldrig, jeg har hørt et album, der er så dansabelt og så hjerteskærende på samme tid. Og jeg bliver lige begejstret hver gang, jeg sætter det på. Hør albummet her.

– Tanja Brinks Toubro 

Lido Pimienta – Miss Columbia

Udgivet den 27. april via Anti 

Det var som sendt fra himlen, da den canadisk/colombianske sanger, sangskriver og producer Lido Pimienta slap sit andet album Miss Colombia i april måned. Musikeren cementerede sig for alvor som en popkunstner, der sætter traditioner på spidsen og tør at være legesyg i utallige genrer og lyduniverser samtidig. Hver en detalje er gennemtænkt, men nysgerrigheden og overskuddet skinner igennem på alle 11 numre – som strækker sig fra storslåede blæserarrangementer i ”Eso Que Tu Haces” og rørende korhymner til den cykliske ”Nada” og kærlighedseuforiske ”Te Queria”. Det hele forbindes af de afro-colombianske rytmer og slaginstrumenter, som gør det umuligt ikke at synge og danse hele albummet igennem. Hør albummet her.

– Skrevet af Ida Hummelgaard 

Little SimzDrop 6 (EP)

Udgivet den 6. maj via AGE 101 Music / AWAL Recordings 

Little Simz er en af de kvinder på musikscenen, jeg har haft mest optur over i 2020. Efter stor succes med albummet GREY Area (2019) vendte hun under lockdownen tilbage til sin serie af spontane mixtapes med Drop 6. Udgivelsen faldt på et tørt sted, og især “you should call mum” fik hevet mig op i gear – på trods af, at den udspringer af karantænetiden og de mentale issues, der for Lille Simz fulgte med. EP’en er – med de ærlige, angstfyldte og relatérbare tekster og en dyster form for ekko – Simz’ dagbog over den svære tid. Jeg havde glædet mig til at fyre den af med Nordlondons hiphop-lys på Northside, men det må vente til en anden tid, hvor dagbogen forhåbentlig har fået nye sider. Hør EP’en her.

– Skrevet af Therese Mayland Bagger 

Rina Sawayama – SAWAYAMA

Udgivet den 17. april via Dirty Hit

De seneste par år har Nu-Metal fået en renæssance gennem artister som Poppy, Grimes og ikke mindst den japansk-britiske musiker Rina Sawayama. Da jeg for nogle måneder siden stødte på hendes 2020-album SAWAYAMA, ramte det en ubevidst trang i mig. En længsel efter Boogie Listens Nu-Metal sværvægtere Evanescence og Linkin Park i smuk fusion med poplegender som Britney Spears eller Jojo. Sawayama kombinerer heavy metal guitar med 00’ernes poplyd til perfektion i sange som ”XS”, ”STFU!” og ”Love Me 4 Me”, mens hun på numrene ”Dynasty”, ”Snakeskin” og ”Who’s Gonna Save U Now” tenderer mere til den tunge, teatralske metal. Selvom det i sig selv næsten ikke kan skrige mere 2020, får vi også lige vocoder-hymnen ”Bad Friend” og den klub-venlige ”Comme Des Garçons (Like The Boys)”, som bare sætter kirsebærret på toppen af et af årets mest vellykkede plader. Hør albummet her.

– Skrevet af Ida Hummelgaard

SKAAR – The Other Side of Waiting (EP)

Udgivet den 4. september via Warner Music Norway

Den her samling sange har været længe undervejs – men det har været hele ventetiden værd. Selvom SKAAR kalder det en EP, er der hele 8 numre at gå i krig med. 8 numre, der står ultra skarpt på alle fronter, og som for alvor cementerer nordmanden som en af de mest lovende og interessante nye navne på scandipop-scenen. Artisten har selv udtalt, at »EP’en er pompøs og stor,« og det er lige nøjagtig, hvad den er. Men trods et overordnet grandiost udtryk, er der altså også blevet plads til et nøgent og følsomt nummer som “For Andrea”, der lige får lytteren til at stoppe eftertænksomt op, inden festen fortsætter for i sidste ende at slutte med et brag på “Wicked Rhythm”. Hør EP’en her.

Skrevet af Amanda Bloch 

sweepy – DELETED SCENES 

Udgivet den 14. august via Flat E Records

Nu er det blevet tid til lidt lækker, dansk hiphop her på listen. Det bliver bragt til os af Københavner-knægten sweepy med hjælp fra en række dygtige producere. At høre hele DELETED SCENES igennem går let som en lo-fi-leg. Albummet bærer præg af jazz, hiphop, sweepys kendetegnende røst og en god, stor sjat samples. Man tages i hånden af sweepy og hans venner og føres gennem en perlerække af gode vibes, mens man får følelsen af at være med inde i studiet, på værelset, eller hvorend sweepy sidder og brygger på sine tracks. Nummeret “spinnin’” er min favorit, men du kan hive et hvert nummer ud fra albummet og få en god oplevelse. Hør albummet her.

– Skrevet af Therese Mayland Bagger

Tame Impala – The Slow Rush

Udgivet den 14. februar via Modular Recordings / Universal Music Australia

Selvom det i min forstand er nærmest umuligt at overgå mesterværket Currents, gør Tame Impala et gedigent forsøg på The Slow Rush og når da også i mål med et solidt psykedelisk discoalbum. Albummet beviser Kevin Parkers store alsidighed som musiker/producer og rummer både dansevenlige, poppede hits som “Borderline” og “Lost In Yesterday” og mere eksperimenterende numre som “Posthumous Forgiveness”. Det er det, der gør dette til en lille perle, hvor både ærke-Tame Impala-fans og nytilkommere kan være med. Hør albummet her.

– Skrevet af Björk Brandt Aabling

Tom Mish & Yussuf Dayes – What Kind Of Music

Udgivet den 24. april via Beyond the Groove / Blue Note Records

Jeg var begejstret så snart, det blev annonceret, at What Kinda Music skulle udkomme – samarbejdet mellem guitaristen, sangeren og beat-makeren Tom Misch og så den dygtige jazztrommeslager, Yussef Dayes. Tom Misch, der er kendt for sin groovy, let tilgængelige lyd med behagelige beats, sprød guitar og den britiske accent møder på albummet Dayes og hans fremragende trommespil, hvilket skaber en ekstra og organisk dimension til Tom Misch’ musik. Helt klart et album, som er et lyt værd. Lyt til albummet her.

– Skrevet af Klaus Nørby Bondegaard

The 1975 – Notes On A Conditional Form

Udgivet den 22. maj via Dirty Hit / Polydor Records / Interscope Records

De poppede briter bag The 1975 overraskede fanskaren med, hvad man kan kalde lidt af en blandet pose bolcher, da de i maj udgav deres fjerde album, Notes On A Conditional Form. Udgivelsen er en samling tracks, der spænder bredt på genrespektret, og det første nummer er sågar et sample af en af Greta Thunbergs inspirerende taler om klimaforandringer. Man kan slappe helt af til den Thomas Dybdahl-klingende hymne “The Birthday Party”, eller (som jeg foretrækker det) skrige lungerne ud til punkrock-bageren “People”. The 1975 har altså endnu en gang bevist, at deres lyd aldrig er stillestående. Hør albummet her.

– Skrevet af Laura Richter Krarup

Flere nævneværdige album/EP’er fra i år: 

abrahamblue – Tracks I Made Last Summer
Alfie Templeman – Happiness in Liquid Form
Barselona – 1 Dag Er Vi 1 Minde
beabadoobee – Fake it Flowers
Becky and the Birds – Trasslig
boy pablo – Wachito Rico
Braids – Shadow Offering
Charli XCX – how I’m feeling know
Deeper – Auto-Pain
Dua Lipa – Future Nostalgia
Dream Wife – So When You Gonna…
Fontaines D.C – A Hero’s Death
Goss – Group Therapy
Grimes – Miss Anthropocene
Hedda Mae – Introducing: Hedda Mae
Jærv – Skud part 1
King Krule – Man Alive!
mags – mags
MONTI – ALL HARD FEELINGS
Nelson Can – So Long Desire
Porridge Radio – Every Bad
School of X – Armlock
Silque – Odysesy
Soccer Mommy – color theory
Takykardia – Better
Thundercat – It Is What It Is
TOPS – Colder & Closer
Zupermaria – Ka har du gjort nå Maria

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com