Årets 25 bedste opdagelser

Foto: BBYBITES // Julie montauk

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at det har været en sej kamp at komme helskindet igennem 2020. Det er derfor på sin plads at kigge tilbage på nogle af de lyspunkter, der trods alt har været i løbet af året. I den anledning har vi samlet 25 af vores bedste opdagelser fra året, der er gået – og vi tør godt sige, at vi har haft virkelig mange dygtige og spændende artister oppe at vende. 

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”4″ ihc_mb_template=”1″ ]

De danske

BATHSHEBA 

BATHSHEBA er den spirende popdarling, der med blot få singler har ramt en nerve hos de danske popelskere. Det er energiladede popmelodier med tekster skrevet ud fra artistens eget liv og erfaringer. Radiohittet “Hit N Run” – som også er på listen over de 25 bedste sange fra 2020 – og debutsinglen “Blind” sætter sig fast i din øregang og har bidraget til at cementere BATHSHEBA som en af Danmarks næste store stjerner. En funklende stjerne, som allerede kan melde to gange udsolgte headliner koncerter i Lille VEGA til Marts. 

BBYBITES

BBYBITES er et unikum på den danske musikscene. Spækket med attitude og kvindelig empowerment leverer hun sprøde toner i et genrebrydende univers, hvor særligt rappen gennemtrængende. Lyden beskriver hun selv med følgende ord: »Hvis du forestiller dig Marilyn Monroe, der står og synger “Happy Birthday Mr. President” og Doja Cat (hvis du ikke kender hende, så lad os sige Nicki Minaj) som kommer og tager over.« Vi er ikke de eneste, som har fået øjnene op for det københavnske talent – for tidligere på året kunne hun både stå på scenen til KarriereKanonens finale og til VEGAs Udvalgte 2020. Det skulle da heller ikke undre os, hvis hun pludselig er på spotte på plakaten til næste udgave af Roskilde Festival. 

Brimheim 

Dansk/færøske Brimheim er en helt unik karakter på den danske indierock-scene. Hendes debut-EP Myself Misspelled er en af 2020’s mest vellykkede debuter, hvilket i sig selv gør Brimheim til en af årets bedste opdagelser. Hendes univers er mørkt og melankolsk på en nærmest drømmende måde, og man drages lynhurtigt af hendes vilde vokal. Med EP’ens fem numre har hun bevist sit talent for sangskrivning, og live er hun ligeså vild som på pladen – hvis ikke vildere. Virkelig en stærk dansk artist, som vi glæder os til fortsat at følge fra sidelinjen. 

Joyce 

Det er svært at forestille sig, at der findes nogen derude, som har haft medvind i et corona-dominerende 2020, men det har Joyce altså i den grad. På kort tid har de gjort sig bemærket hos både musikkritikere og lyttere landet over med deres punkede lyd og skarpe attitude, som kan opleves på debutalbummet Formskifter – og ikke mindst den seneste dobbeltsingle “Mand Mig Mig // Så Kigger Jeg Ned”. Vi havde dem også på listen over 20 navne, man skulle holde øje med i år, og det viste sig i den grad at holde stik. Joyce skulle også have spillet på Roskilde Festival, hvilket vi må have til gode lidt endnu.

Maddy

Mathilde Sofie Lindgren Mikkelsen er det borgerlige navn på den nye danske popprinsesse Maddy. Endnu en sej kvinde, der er stormet frem på den danske musikscene i dette år. Maddys debut single “Island” blev et stort hit med artistens varme, karismatiske vokal og den energiske pop-produktion. Lyden er international og storslået med et melankolsk twist, som blandt andet kan høres på et nummer som “Why Can’t I”. Maddy repræsenterer en helt unik poplyd, og derfor er hun en af vores bedste oplevelser i 2020.

Mercedess

Endnu en cool og bemærkelsesværdig kvindelig artist er det unge stjerneskud Mercedess. En lille ‘shy gangster’ fra Amager. Mercedess skaber ærlige sange og melodier fra hjertet i et lækkert og legende elektropop-univers. Hun har hurtigt opnået anerkendelse og succes, opvarmet for kunstnere som Barselona og Ea Kaya, været en del af dette års SPOT-lineup (som desværre blev aflyst) og som  kirsebæret på toppen har hun sin første headliner-koncert i Lille VEGA til Maj.

Neon Priest 

Neon Priest er en gruppe bestående af fire unge fyre. De er et originalt og friskt pust til den danske musikscene, og af samme grund er det en af vores bedste opdagelser fra året, der er gået. Deres musik er bombastisk og vild – en blanding af elektronisk, highdefinition-pop i storslåede techno-produktioner. Her sammenfletter de vilde beats med forsangerens forvrængede vokal, som tager auto-tunen til et helt nyt niveau. Hvis du vil lære dem endnu bedre at kende, kan du læse artiklen her, hvor de blandt andet sammenligner deres lyd med »Vino Tinto de Verano aka Faxekondi-rødvin.«

OLLIE

Danske Olivia Dam Junget aka OLLIE leverer attitude-disko til din hoveddør. Indtil  videre har hun tre friske singler ude – men mon ikke der er flere på vej fra den spirende popartist, der i øjeblikket befinder sig i Norge, hvor studerer på Lillehammer Institute of Music Production & Industries. Seneste single “Hard To Get” er indbegrebet af et festnummer med alle de velkendte moderne diskolyde i et direkte og ungdommeligt tekstunivers. Sangen kan du finde på vores liste over årets 25 bedste danske sange – den perfekte playliste til at afslutte 2020 og træde ind i 2021 med fornyet energi. 

Poptones 

I starten af året var vi et smut forbi Blossom Festival, og her opdagede vi for første gang den alternative rocktrio Poptones. Vi blev imponeret af deres optræden, som efterlod os sultne efter mere; »Den nysgerrige energi afspejlede et ultimativt liveband, der med skæve taktarter og store dynamiske skift kan give associationer til 2019s internationale live-sensation black midi.» Deres debutsingle “Escape” er en imponerende start på deres musikalske portfolio – et storladent og kontrastfyldt nummer, som ledte op til debut-EP’en Hunt, der udkom tidligere i oktober, og som selvfølgelig var en af vores favoritter i netop den uge. 

De nordiske

Augustine (SE)

Svenske Augustine opdagede vi på dette års by:Larm – årets måske eneste festival, som lige nøjagtig nåede at blive afholdt på normal vis, inden corona for alvor meldte sin ankomst. Augustine er en artist, der med raketfart har væltet det svenske land omkuld med sine lo-fi soveværelsesproduktioner. Hans vokal er intim og omringes af et storladent indiepop-univers. Musikken trækker tråde til bands som MGMT og Empire of The Sun og består af velskrevne tekster og melodier, som sætter sig fast i øregangen. Du kan læse vores interview med Fredrik Gustafsson aka Augustine lige her.

Emelie Hollow (NO)

Norske Emelie Hollow er endnu en opdagelse, vi gjorde på by:Larm 2020. Hendes sange er melankolske og storslåede i et poppet lydunivers. Emelie Hollows vokalklang er virkelig smuk, og det er ingen overraskelse, at hendes sange tæller flere millioner streams. Hun er en artist, som ikke er bleg for at vise en ærlig og autentisk side af sig selv, hvilket man i den grad fornemmer i det interview, vi lavede med hende tidligere på året. Også singlen “Break It Right”, som hun har udgivet sammen med den anden norske kunstner Ruben, er på vores liste over de 25 bedste internationale sange.

Hedda Mae (NO)

Den unge popkomet med navnet Hedda Mae opdagede vi på artistens hjemmebane, da hun gik på scenen på by:Larm Festival. Hun laver medrivende og energisk discopop, hvilket er essensen af debutalbummet Introducing: Hedda Mae, som vi har nævnt i vores artikel over årets 20 bedste album. En EP, som blandt andet indeholder “Madness”, som vi har på på listen over de 25 bedste internationale sange. Behøver vi at sige mere? Hedda Mae er virkelig en fed opdagelse, og det kan kun blive en vild rejse med hende i fremtiden, hvis du spørger os. Læs også vores interview med hende her.

KAMARA (NO)

Norske KAMARA blæste os bagover på by:Larm med sin energiske liveoptræden. Hun er en artist, som hurtigt er blevet anerkendt som et af de mest lovende navne i sit hjemland – hvilket blandt andet resulterede i en nominering til årets P3 Gull. Her på redaktionen er vi også meget begejstrede for hendes store karisma og ikke mindst medrivende sange. Hun er en karakter med store drømme og ambitioner, hvilke vi umuligt kan være de eneste, der beundrer hende for. Vi har været så heldige at fange hende til en lille snak, som du kan læse her. KAMARA skulle have spillet på årets SPOT Festival, så vi krydser fingre for, at hun får revanche til næste år. 

Spunsugar (SE)

Bandet Spunsugar har base i Malmø, hvorfra de leverer ægte shoegaze-toner med masser af smadder og attitude til dine højtalere. Deres lyd sender tankerne til 90’er grunge med fede guitar hooks og galoperende trommer. Hos Spunsugar er der garanti for højt tempo og en vild energi, og man ved aldrig helt, hvad man kan forvente. Det er netop dét, der gør dem så fede og grunden til, at de er at finde på listen her. 

Yaeger (SE)

22-årige Yaeger er navnet på det spirende stortalent fra Stockholm, som i juli udgav det catchy hit “Catch Me If You Can”. Hendes lyd er en lækker blanding af elektronisk pop og lo-fi R&B – og så er hun en kunstner med store ambitioner, hvilket hun ikke er bange for at reflektere over i sine sange. Hun er detaljeorienteret, hvilket i den grad fornemmes i musikken. Tidligere på året var hun vores Ugens Upcoming, hvor hun blandt andet fortalte, at hun er inspireret af alt fra Foo Fighters til Miguel. Vi er ret sikre på, at vi kommer til at se meget mere til Yaeger inden for den nærmeste fremtid! 

Zupermaria (NO)

Zupermaria var ligesom KAMARA nomineret til P3 Gull, og efter den magtdemonstration af en koncert, hun leverede på by:Larm i starten af året, er vi ikke overraskede! Her viste hun sit værd på den norske musikscene og fik selv de trætteste publikummer til at danse med. Vi beskrev koncerten som en perfekt afslutning på festivalen, og den dag i dag er det stadig en oplevelse, vi husker tilbage på med glæde. Zupermaria skriver karismatiske tekster indrammet i popproduktioner lige efter bogen. Hun er en artist, som ikke lægger bånd på sig selv, hvilket er utroligt beundringsværdigt.  

De internationale

abrahamblue (BE)

abrahamblue har været længe undervejs. Med en masse demos og Soundcloud-singler ude har man ventet længe på et officielt udspil. Det kom endelig i år i form af et par singler, der kulminerede i et forrygende debutalbum senere på året. Et album, som er så godt, at det kan kategoriseres som overlegent undergrundssoul. Den Antwerp-bosatte R&B-artist har en karakteristisk sjælfuld lo-fi-lyd tilført en legende vokal. Han blander en masse genrer og putter dem ind i sit minimalistiske neo-soulede univers, hvilket blandt andet har fanget den anerkendte DJ og producer J-Louis’ interesse. 

Baby Rose (US)

Baby Rose er med sin sjælfulde stemme og soul/jazzede lyd om nogen en ener. Vi havde hende på vores liste over 20 internationale navne, man skulle holde øje med i år, og det viste sig at være berettiget. I 2020 har vi nemlig trods corona haft fornøjelsen af at opleve hende live hele to gange; da hun i starten af året lagde vejen forbi by:Larm Festival i Oslo og efterfølgende tog turen videre til Musikcaféen i København. Baby Rose har i år også smidt hele 13 numre på gaden, der inviterer lytteren ind i hendes storslåede univers. I interviewet her kan du blive klogere på hendes sårbare og ærlige univers. 

Baby Queen (UK)

Baby Queen har med sin edgy nærmest punkede pop gjort stort indtryk på os. Med sin rebelske og sexede lyd tager hun afstand til alt det polerede og pæne, hvilket blandt andet fornemmes på “Want Me”. Hendes tekster er både satiriske og sarte, ligesom de er personlige men også nemme at spejle sig i som lytter – som f.eks på det Taylor Swift-klingende nummer “Pretty Girl Lie”. Hun har oven i købet udgivet sit eget take på juleklassikeren “Santa Baby” som afslutning på et godt musikalsk år for Baby Queen. 

Coach party (UK)

Ægte pop/punk, der lyder som 00’erne pakket ind i 2020s rammer. Det er nok de ord, som beskriver Coach Party allerbedst. Gruppen har med deres mange udgivelser virkelig imponeret os i år – blandt andet med singlerne “Cant Talk, Won’t” og “Really OK on My Own”. Med deres barnlige voksentræthed har de spillet sig ind i hjerterne på alle os, der synes, at det der med at blive voksen er rigtig besværligt. Der er ingen tvivl om, at Coach Party fra The Isle of Wight er det helt nye skrig inden for moderne pop/punk. 

Jinka (DE)

Tyske Jinka er på mange måder lyden af 2020. Hun er en artist, vi opdagede på dette års Reeperbahn Festival i Hamburg – og som også kom på listen over de bedste opdagelser på festivalen. Jinka trækker lytteren ind i sit cyberpoppede univers i et mix mellem Charlie XCX og Grimes – og særligt live leverer hun hele varen. Hun er energisk i sin lyd og ikke mindst karakter, og får man muligheden for at opleve hende live, er det en chance, man ikke må misse. 

Porridge Radio (UK)

Porridge Radio fik vi øjnene op for helt i starten af året, og af samme grund nåede vi lige netop at have dem med på vores liste over internationale navne, man skulle holde øje med i år. Det viste sig at holde stik, for i løbet af 2020 har gruppen både spillet på by:Larm, udgivet et anmelderrost album efterfulgt af to singler – OG sidst men ikke mindst annonceret, at de på den anden side af året, giver koncert i Danmark (vi krydser alt, der krydses kan). Deres post/punkede soveværelsespop er langt fra den kedelige portion havregrød, navnet giver associationer til – for med nærværende fortællinger pakket ind i et distortet lydbillede er de et friskt pust til det popdominerede musikscene. Vil du blive klogere på Porridge Radio, kan du læse vores interview med kvintetten her.

Spencer. (US)

Den amerikanske musiker Spencer. kunne allerede i starten af året læses om på vores liste over kunstnere, man skulle holde øje med i 2020 – og han er bestemt ikke blevet mindre interessant siden da, hvor vi blandt andet har oplevet ham live i Oslo. Spencer. har en helt speciel DIY-vibe, der bevæger sig i et varmt, soulet R&B-univers, hvor hans lækre vokal er i fokus i selskab med groovende arrangementer. Hans lyd er likeable og nutidig, og hvis du vil lære ham bedre at kende, kan du tjekke vores interview ud med ham her.

The Beths (NZ)

Succesen med dette band kan næsten ingen ende tage. The Beths er et firemands indiepop/rockband fra New Zealand. De har om nogen fået anerkendelse sin vej – både med deres debutalbum Future Me Hates Me, som blandt andre magasinet Rolling Stones omtalte. Men også med den seneste plade Jump Rope Gazer, som vi gav rosende ord med på vejen, og som for kort tid siden blev kåret som årets bedste plade til Aotearoa Music Award i hjemlandet – hvor de også tog prisen, som årets bedste alternative gruppe. Vi er ret begejstrede for deres nostalgiske pop/rocklyd og ikke mindst bedrift – og heldigvis får vi fornøjelsen af at opleve dem live på Ideal Bar i det nye år.

ÄTNA (DE)

Tyske ÄTNA var på alles læber under dette års Reeperbahn Festival, hvor de også endte op som en af vores bedste opdagelser. Hypen var ikke til at tage fra dem. Det afspejlede sig blandt andet i de meter lange køer, der formede sig ude foran de spillesteder, duoen skulle spille. Efter flere mislykkede forsøg fik vi dem endelig at opleve til festivalens eget awardshow, ANCHOR Award, og du gættede rigtigt – de løb selvfølgelig med sejren. ÄTNA er et band, som både visuelt og lydmæssigt tager pusten fra dig. Det skæve univers, som udgøres af en Björk-klingende vokal og en hæsblæsende elektropop-lyd, er dybt fascinerende. 

Flere gode opdagelser fra året, der er gået

Amanda Aasa (SE)
Andrea Valle (US)
ATARI (NO)
Bona Fide
Brigt (NO)
Caleido
Douniah (DE)
EYES
From Scratch (NO)
FVN
Isah (NO)
IVAN$ITO
IVA
Jan Verstraeten (BE)
박혜진 Park Hye Jin (KR)
RAES
USSEL
DJØN
Luca Stereo
Snask
SASO
SULKA

[/ihc-hide-content]

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com