fbpx

INTERVIEW: EP-aktuelle Nilüfer Yanya har med sin unikke lyd ramt en helt særlig nerve på den internationale musikscene

Foto: Molly Daniel

Starten på britiske Nilüfer Yanyas karriere tør de fleste andre musikere knapt nok drømme om. Hendes debutalbum ‘Miss Universe’ blev nemlig rost til skyerne af musikkritikere verden rundt. Men hvordan håndterer man al den succes og opmærksomhed i en branche, hvor forventninger og holdninger er en del af hverdagen? Det har vi taget en snak med artisten om i forbindelse med den spritnye EP ‘Feeling Lucky?’.

En torsdag eftermiddag sidder jeg klar ved telefonen, hvorigennem mit interview med den fremadstormende brite Nilüfer Yanya om lidt skal foregå. Hun er en travl artist, så der er rift om at komme igennem. Og med den fart, Nilüfer Yanya har haft det sidste års tid, giver det god mening. Debutalbummet Miss Universe kickstartede hendes musikalske karriere med et utal af roser fra musikkritikere. Nu er hun ude med opfølgeren dertil – nemlig EP’en Feeling Lucky? – og der er ikke den store forskel på arbejdsprocessen fra de to udgivelser. EP’en er en blanding af gamle sange, udarbejdet af forskellige producere, hvilket afspejler sig i det varierende lydbillede. 

Debutalbum blev verdenshit 

Miss Universe fik den slags modtagelse, man kun tør håbe på som musiker. Albummet blev udnævnt som et af 2019s bedste albums af store medier som Pitchfork, Billboard og The Guardian. Ikke nok med det, udnævnte NPR Music Nilüfer Yanya til en af 2019s favoritartister baseret på en lang række stemmer – kun overhalet af giganterne Maggie Rogers og Billie Eilish. Og sidst men ikke mindst, kunne man selvfølgelig også finde albummet på vores liste over 25 mindeværdige albums fra 2019. 

Miss Universe har altså i den grad vendt op og ned på Yanyas liv og ikke mindst musikalske karriere, og som ny og ung artist kan det være en smule nervepirrende at skulle forholde sig til. Allerede et år efter debuten har hun nu udgivet en opfølgende EP, og man kan kun forestille sig, at det må have været nervepirrende efter debutalbummets varme modtagelse. Men der skal tydeligvis mere til at slå Yanya ud:

Det har faktisk ikke været så nervepirrende endda. Nu er det en EP og ikke et album, så på en eller anden måde ser jeg det mere som en proces for mig at udgive den her EP frem for et helt album, for det er jeg ikke helt klar til endnu. Jeg har ikke tænkt så meget over anmeldere og holdninger – det vigtigste er jo bare, at jeg er glad og tilfreds, og det er jeg virkelig med de her nye sange.

Ret hurtigt i vores samtale fornemmer jeg, at Nilüfer Yanya er en meget beskeden kvinde. For da jeg spørger ind til singlen ”Crash”, der kom forud for EP’en efter en premiere hos Annie Mac i radioprogrammet Future Sounds, svarer hun meget stille og roligt:

Det var da en virkelig fed start, men jeg havde slet ikke forventet det. Jeg havde slet ikke tænkt på  den som en radiosang, men det er da virkelig cool. Måske det er fordi, den er mere modig og dristig. Jeg var en smule vred, da jeg skrev den, griner Yanya.

Og hvem ved, om det bare er held? Jeg tvivler. For det er helt sikkert, at Nilüfer Yanya har ramt en speciel nerve på den internationale musikscene. På hendes nye EP Feeling Lucky? kredser hun om tematikker som uforudsigelighed og forandring i livet – og som titlen indikerer, handler det meget om at føle sig heldig i tilværelsen.

– Det handler om den her anerkendelse af dig selv i verden. Om man tror på held eller ej, så oplever vi alle på et tidspunkt, at man enten er virkelig heldig eller uheldig med noget, og at man gennem livet finder ud af, hvad der fungerer og ikke fungerer for én. Det er ikke altid nemt, men man skal anerkende den proces og samtidig huske at sætte pris på, når man føler sig heldig. Det er også et spørgsmål om privilegier – at vi skal huske, at vi ikke alle går og har de samme privilegier.

Headhuntet til ny stor pigegruppe formet af One Direction-medlem 

Yanya er ikke typen, som tænker over anmeldere og kritiker, når det kommer til den ”svære to’er”.  Derimod tager hun tingene i sit helt eget tempo, og det smitter virkelig af på vores samtale. Hun virker jordnær og som en artist, der allerede hurtigt i sin karriere har fundet sit ståsted angående lyd og udtryk. 

Jeg var omkring 21 år, da en fyr headhuntede mig til det her nye pigeband-projekt, som en af fyrene fra One Direction var ved at starte op. Jeg blev fortalt, hvor succesfuldt det ville blive, og at det ville give mig store muligheder indenfor musik med masser af fans og penge. Men jeg havde ikke lyst til at være en del af det. Jeg vil skrive mine egne tekster, så jeg takkede nej.

Det viste sig at være held i uheld, at Yanya takkede nej til den ellers store mulighed. For kort efter møder hun nemlig sin nuværende manager. Efter endnu et år møder hun fyren, som headhuntede hende til pigegruppen, der bekræfter hende i, at hun dengang tog den helt rigtige beslutning.

– Det er sjovt, for når man står i situationen og bliver tilbudt de her vilde tilbud om at blive en del af noget, som er forudset til at blive det største og mest succesfulde, kan de i momentet virkelig overbevise en om, at de har ret – men faktisk ved de slet ikke noget, griner Nilüfer Yanya.

Den nu 25-årige Nilüfer Yanya har i den grad rykket sig fra sit 21-årige jeg, men personligt mener hun dog stadig ikke, at hun er 100 procent der, hvor hun gerne vil være. Selvom hun har været heldig med sin musik og fået stor anerkendelse, synes hun fortsat, at tingene kan forbedres. For det med at blive voksen har medbragt mange nye tanker og bekymringer, og for Yanya er det vigtig at vedligeholde sin selvtillid i en branche med mange forventninger og meninger. For hende handler det om at overdynge de dårlige ting med de gode, holde hovedet højt og arbejde med sine tanker og følelser. Presset fra omverden og andre betyder ikke det store – det handler mere om forventningerne til sig selv.

Jeg har egentlig ikke haft nogle dårlige oplevelser med for eksempel sociale medier. Jeg føler, at jeg er rimelig meget i kontrol med mig selv, hvad angår andres holdninger. Folk er jo generelt gode mennesker.

En corona-udgivelse

I 2019 kunne Nilüfer Yanya turnere verden rundt, møde fans og nyde den store succes. Nu er vi i 2020, hvor alt er lukket ned, og store koncerter hører i øjeblikket fortiden til. Så hvorfor overhovedet udgive musik i en tid, hvor mennesker ikke kan mødes, danse og opleve deres yndlingskunstner live, kunne man måske spørge sig selv?

Jeg har kun set det som en skøn ting at kunne sende musik ud til folk i denne her tid. Jeg tror virkelig, at underholdning – og bare det at lytte til musik – har været en vigtig ting for folk i denne her tid, så jeg har slet ikke været bekymret for at udgive musik lige nu. Forhåbentlig har folk den ekstra tid til at nyde det og lytte til det. Det har også været en naturlig måde for mig at udgive ny musik på, for jeg er stadig ikke klar til album nummer to. .

Til sidst spørger jeg ind til, hvad planerne er, når verden en dag åbner op igen. Hun fortæller ivrigt og lattermildt:

– Jeg vil gerne prøve at bo et andet sted, komme på turné – forhåbentlig – og bare komme lidt rundt i verden. Men faktisk har jeg bare allermest lyst til at flytte et nyt sted hen. Jeg er så træt af London, griner hun og tilføjer:

– Jeg har helt sikkert haft godt at det lille break, lockdownen har givet. Sidste år havde jeg slet ikke tid til at tænke og reflektere, så det har virkelig været tiltrængt. Ud over det, tror jeg også, at det har givet stof til eftertanke hos folk rundtomkring. Først nu er er folk begyndt at sætte pris på, hvad der var engang, og det tror jeg har været sundt for alle.

Lyt til Nilüfer Yanyas nye EP Feeling Lucky? på din yndlings streaming tjeneste og læs vores anmeldelse af EP’en lige her.

Spotify
Apple Music

– Af Liva Duus Thorlacius

Liva Duus Thorlacius
Livaduus@bandsoftomorrow.com