BoT Elsker Kvinder!

Foto: Robyn // Universal Music

Endnu en gang har vi her på redaktionen, håndplukket nogle musikalske kvinder hver, som på den ene eller den anden måde har inspireret os i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”4″ ihc_mb_template=”1″ ]

Arlo Parks

Valgt af Liva Duus

Den kun 20-årige britiske sangerinde Arlo Parks er et af mine nyeste musikalske crush. Hendes karriere har eksploderet med raketfart, og i sidste uge udgav hun sit debutalbum, som blev kritikerrost og toppede top tre på den britiske albumchart. For mig er hun den her lidt introverte artist, som har så meget på hjerte og trods sin meget unge alder, er meget stærk i sine tekster og lyd, og det synes jeg er så mega sejt. Hun er et helt specielt navn på den internationale musikscene og jeg tror at vi har en af fremtidens helt store stjerne at gøre – og hun er før blevet omtalt som ‘sin generations stemme’ hvilket jeg synes passer helt perfekt på hvad hun kan og står for. Hendes lyd er poetisk, følsom R&B, som samtidig er utrolig stærk og powerfuld. Hun er en musikalsk poet og jeg kan kun anbefale at man tjekker Arlo Parks ud – for mig er hun en af de aller sejeste kvinder lige nu. Allerede sidste år havde vi hende på listen over 20 internationale navne du skal holde øje med i 2020, men i år er ingen undtagelse for, at holde øje med Parks.

Björk

Valgt af Albert Lund Kuhlmann

Når man skal hylde kvindelige artister i musikbranchen, er det lidt som om, at islandske Björk er umulig at komme udenom. Jeg stiftede for første gang bekendtskab med Björk i mine teenageår, da jeg så hende i filmen Dancer In The Dark. Jeg hørte samtidig historien om, hvordan hun under optagelserne til filmen, flere gange var oppe at skændes med instruktør Lars von Trier, fordi han behandlede hende dårligt. Kontrasten mellem hendes rolle som den blinde, kuede og mindreværdige ‘Selma’ og historien om skuespilleren der satte foden ned, og sagde instruktøren imod, har altid været fascinerende for mig. Og jeg synes det er eksempel på, hvor professionel Björk er. På trods af den flotte skuespilpræstation i Dancer In The Dark forlyder det desværre, at oplevelsen med Lars von Trier skræmte Björk væk fra skuespillet for altid. Så i de seneste mange år har vi måtte nøjes med hendes musikudgivelser. Her udviser hun dog lige så stort mod og selvstændighed i sine eksperimenterende sange og lyduniverser. Hun har efterhånden en hel del albumudgivelser i bagagen, men fælles for dem alle er, at de stråler af musikalsk kreativitet og af viljen til at udforske. For mig vil Björk altid være symbolet på en musiker, der tør gøre, nøjagtig som hun har lyst til – og som en kunstner der har ideerne og viljen, til at få det fulde potentiale ud af de evner hun har

girl in red

Valgt af Jakob Thisted

Superseje norske girl in red har netop i onsdags udgivet en single hvor hun rapper for første gang. Derudover er sangen produceret i samarbejde med stjerne produceren FINNEAS. girl in reds tidligere udgivelser har et super fedt og afslappet udtryk. Produktionen på numre som “we fell in love in october” og “summer depression” er minimalistiske og super behagelige i øret. Hendes intime vokal bliver perfekt kommenteret af den bløde instrumentation på numre som “midnight love”. girl in reds tekster omhandler ofte om kærlighedsrelationer mellem to kvinder, hvilket hendes fans sætter stor pris på. Det kan man eksempelvis opleve på numre som “i wanna be your girlfriend”, “girls” og julesangen “two queens in a king sized bed”. Det bliver spændende at høre hendes kommende debutalbum der kommer til verden den 30. april, nu hvor hendes seneste single har et så anderledes musikalsk udtryk. Jeg håber at vi er så heldige at få lov at opleve hende spille koncert på Roskilde Festival.

 

GRETA 

Valgt af Jakob Thisted 

Første gang jeg hørte GRETA var i studiet hos en af mine venner, der havde det for sindsygt over “Hydrogen” – og sådan har jeg haft det lige siden. “Hydrogen” skal høres højt og mange gange. Den fantastisk fede basgang i “Hydrogen” sparker gang i min krop hver gang jeg lytter. Lydbilledet består derudover af sprøde trommer og smukke melodier i fra adskillige lag af GRETAs vokal, for slet ikke at nævne lyden af laserpistoler. Debutalbummet Ardent Spring høstede store roser i pressen, og var blandt andre et af vores favoritalbums fra 2020 på redaktionen. Det er der en god grund til; GRETA formår at skabe et lydbillede, der på en og samme tid er nostalgisk og futuristisk. Hun har en super fed æstetisk sans der kommer til udtryk både sonisk, men især også visuelt med iøjnefaldende farver og glimmer & diamanter. Jeg følger i hvert fald grundigt med og ser frem til at høre mere fra GRETAs side. For mig hersker ingen tvivl, “Hydrogen” er det bedste nummer udgivet i 2020, og GRETA er for vild!

 

Lydmor

Valgt af Simone Larsen

Jenny Rossander er en frygtløs frontløber i kampen for køns-retfærdighed, og det skylder vi hende al tak for! Efter Thomas Treos sexistiske “anmeldelse” (eller hvad, vi skal kalde den) af Velvet Volumes andet studiealbum, Ego’s Need, understregede Rossander problematikken ved Ekstra Bladets tolerance over for sexisme. Om Treos anmeldelser, skrev hun til bladets redaktion og alle os, der ville læse med:

– Det er rent ud sagt pinligt, at Ekstra Bladet har ladet det køre så længe, som de har. De tjener penge på at fremme sexistisk voldtægtskultur, og det skal stoppe. Nu.

Under kunstnernavnet, Lydmor, har Rossander desuden velsignet os med tre fantastiske studiealbums og snart lander det fjerde i rækken, Capacity, som vi glæder os helt vildt til! Vi elsker Lydmor for hendes vilde koncerter; hendes fede og solide, elektroniske produktioner; hendes sangtekster, som altid er spændende; hendes fine og særprægede vokal og ikke mindst for hendes beundringsværdige dedikation – til musik og til ligestilling. Kære Lydmor, tak!

Miley Cyrus

Valgt af Sofie Pindstofte

Jeg kan umuligt være den eneste unge kvinde, der som jeg, følte mig tryllebundet af Miley Cyrus i min barndom og unge teenageår. Dengang var hun et kæmpe forbillede for mange unge piger med sin søde udstråling og familiære musikstil i country verdenen. Siden da har hun bevæget sig længere hen mod en rå attitude, lyd og udstråling. Samtidig med at hun udadtil udstråler power og en kæmpe fuck-finger til folks meninger omkring hende og onde kommentarer, har hun også en blød side, hvor hun går op i velgørenhed og deltager i charity-koncerter. Hun har bare hele pakken. Jeg er sikker på, at hun stadig er et lige så stort forbillede for unge kvinder i dag, som hun var dengang hun først indtog verden med storm som Disney-stjernen Hannah Montana.
Miley Cyrus har bevæget sig rundt i mange forskellige genrer, hvor både country, pop og rock er nogle af dem. Hendes musik og lyd er unik i alle de genrer, hun bevæger sig i, og det fortæller lidt om, hvor dygtig en artist, hun er. Med familiemedlemmer som Billy Ray Cyrus, Dolly Parton og Noah Cyrus, er det vist ikke forkert at sige, at hun har musik i blodet og er født til at stå på en scene. Og med nogle af verdens største hits i sin musikalske rygsæk i en alder af blot 28 år, er jeg sikker på, vi slet ikke har set alt den fantastiske musik og performances Miley Cyrus har at byde på endnu. 

Natasja

Valgt af Sofie Vitalis 

Jeg har været fan af Natasja siden jeg var en oprørsk tween, der trofast iførte mig Christianiatrøjer og røg hemmelige cigaretter i skole skuret med vennerne – rundt regnet i snart 15 år. Som så mange andre musikelskere følte jeg også et enormt personligt tab, da hun i 2007 døde i et tragisk biluheld på Jamaica. Derfor var det også et vildt og følelsesmæssigt chok, pludselig at høre hendes stemme brage ud af min radio i sommeren 2020 på nummeret ”Til Banken”, der er skabt sammen med Tessa og Karen Mukupa. Nyheden om udgivelsen var gået min næse forbi, og da det gik op for mig at det rent faktisk var Natasjas stemme jeg genkendte i sangen, kunne jeg ikke holde mig selv fra at græde af både sorg og glæde. Jeg savnede Natasja og hendes evne til at binde mennesker sammen i musikken. Men jeg glædede mig også ved tanken om fortsat at se mine venner, bekendte, og også helt fremmede, danse sammen til sangen ”Gi’ mig Danmark tilbage”, som altid minder os om Natasjas rap-kundskaber og ukuelige frisind. I dag vil jeg dog anbefale alle at lytte til ”I Danmark er jeg født” fra det legendariske album med samme titel. Sangen italesætter den indre splittelse, hun følte omkring at være dansker med sudanske rødder, og om den racisme hun oplevede i sin hverdag.  

Phoebe Bridgers

Valgt af Jakob Thisted

Første gang jeg blev opmærksom på Phoebe Bridgers var i forbindelse med hendes samarbejde med Lucy Dacus og Julien Baker i projektet boygenius. Ud af det samarbejde kom en skøn EP på 6 numre, med et nærværende lydbillede baseret på vokalharmonier og guitarspil. Før hendes deltagelse i den kvindelige version af Crosby, Stills and Nash udgav hun sit debut-album Stranger In The Alps hvorpå et af mine yndlingsnumre “Motion Sickness” er at finde. Hun indgik i 2019 et samarbejde med Conor Oberst, som hun tidligere havde været på opvarmnings turné i europa for, hvor de under navnet Better Oblivion Community Center udgav et album. Hun er sprængfyldt med girlpower hvilket blandt andet kom til udtryk da hun i februar 2019, sammen med en gruppe af kvinder, offentligt kritiserede Ryan Adams for sexchikane. Adams ejer pladeselskabet Pax Am Records hvor han i 2015 udgav tre af Phoebe Bridgers sange i begyndelsen af hendes karriere i 2015. Nu har Bridgers startet sit eget pladeselskab med et atypisk brand rent visuelt og kommunikativt. Derudover blev vi beriget med albummet Punisher i 2020 der modtog stor ros fra anmelderne. Jeg er særligt glad for de numre som “Kyoto” hvor der er noget energi, men Bridgers har også stærke evner i at formidle nogle mere intime og skrøbelige lydbilleder.

 

Rihanna

Valgt af Sofie Vitalis

Åh, Rihanna. Efter otte studiealbum, de vildeste musikalske samarbejder, og en imponerende stribe vundne Awards, skulle man tro at der ikke var behov for mere lovprisning af den hæderkronede artist. Men ægte kærlighed varer for evigt, og fortjener at blive plejet som et bål der gnistrer – så here we go: Min Rihanna-fandom startede på mit barndomsværelse, hvor jeg læste om hende i Mix (et ægte 00’er musikblad), mens jeg beundrede mine plakater af sangerinden, som jeg tro havde ophængt side om side på værelsets lilla vægge, klar til idoldyrkelse. Allerede dengang var hun en relaterbar og samtidig badass boss person. Hun voksede op på Barbados, lærte sig selv at synge, og tog verden med storm. Og ikke nok med at hendes vokal er helt særlig, så har hendes sange også skabt et helt nyt paradigme for popmusik. Både Rihannas musik og virke bliver ved med at overraske og imponere. Sidste gang hun fik mig til at tabe kæben, var da hun i 2020 havde inviteret RuPaul’s Drag Race-stjernerne Gigi Goode og Shea Couleé, til at gå runway-showet for SAVAGE X FENTY, som er Rihannas eftertragtede undertøjsmærke. De to über smukke dragqueens var i fint selskab af blandt andre Lizzo og Rosalía. Rihanna har revolutioneret musikbranchen, og er godt i gang med at gøre det samme ved mode- og kosmetikindustrien med sin aktivisme for mangfoldig repræsentation. Jeg kan anbefale at høre “Consideration” feat. SZA fra ANTI, den giver et sprødt mandagsboost!

 

Robyn   

Valgt af Liva Duus 

Jeg havde mit første rigtige møde med Robyn, i 2019 på Roskilde Festival. At svenske Robyn skulle spille, var jeg ikke synderligt begejstret over og havde dengang aldrig rigtig dyrket hende. Men min kalender den aften var fri, og jeg tog over til orange scene for at se hvad sådan en koncert kunne bringe. Robyns koncert på orange scene, tryllebandt mig, som jeg aldrig har prøvet det før – en popkoncert i verdensklasse. Gennem koncerten dansede jeg som en tosse, svedende med fremmede mennesker, men fandt også mig selv stå og stortude, hvorfor, det har jeg aldrig rigtig fundet ud af, men hele den koncert var simpelthen en ud af kroppen oplevelse for mig. Robyn kan te sig på en scene, som ingen anden. Hun danser som hun har lyst til, ser ud som hun har lyst til, og lige meget hvad hun gør, gør hun det med så stor selvsikkerhed og rå power. Efter koncerten har jeg skam lydt Robyns værker, og hun kan bare noget helt unikt. Især hendes elektroniske produktioner og lyd, både fra hendes helt gamle til i dag, er så fede og jeg elsker det – sammensat med hendes rendyrkede poplyd. Hun er sådan en kvindelig artist, som i mine øjne er 100 procent sin egen, og det smitter af, hver gang, jeg er i hendes musikalske selskab. Derfor synes jeg at Robyn i den grad skal hyldes, og findes der en bedre banger at sætte på derhjemme i disse corona tider end “Dancing on My Own”? 

 

Soleima

Valgt af Sofie Pindstofte

Mit første møde med Soleima var tilbage i 2009, da jeg fik øjnene op for bandet Flødeklinikken og deres single “Jeg Vil Se Dig Græde”. Thøger Dixgaard leverer hurtig, dansk rap, når det er bedst, mens Soleima, med sin smukke og personlige klang, synger omkvædet til perfektion. Et par år efter udgav de nummeret “Piger Med Pistoler” og disse to numre står som nogle af de øverste på listen over soundtracks til mine tidlige teenage-år. Siden opløsningen af Flødeklinikken har jeg trofast fulgt Soleima, og da hun i 2017 udgav albummet NO. 14, blev jeg endnu engang bekræftet i, at hun har en af de mest unikke stemmer i dansk musik. Hun formår at blande fede, elektroniske effekter, catchy melodier, spændende tekster og ikke mindst en solid vokal i alle sine numre. Som mit favorit Soleima-nummer slår singlen “Force Of Nature” fra 2020 alle andre. Det er det mest fantastiske nummer, som giver mig gåsehud hver evig eneste gang, jeg lytter til det. Soleima er en kreativ, spændende, gennemført og ikke mindst enormt dygtig artist. Hun fortjener i den grad at blive hyldet for al den gode musik, hun har leveret til den danske popscene de sidste mange år!


Taylor Swift

Valgt af Sofie Pindstofte

Taylor Swift er om nogen lyden af girlpower. Hun har været aktiv i musikverdenen i mange år efterhånden, og har på den tid formået at slå salgsrekorder i USA med sine albums. Da hun i 2006 udgav sit første album under eget navn Taylor Swift, var det på bedste countrymanér med sin guitar og et uskyldigt udtryk i hendes fremtræden som ‘the girl next door’. Siden da har hun udgivet otte albums, hvor hun både har bevæget sig i universer som popgenren, elektronisk og singer/songwriter, og man kan roligt sige, at hun er vokset med opgaven som en verdenskendt popstjerne. Swift har om nogen bevidst at være en artist, som har noget på hjerte, og forstår at ramme lytteren i hjertet med sin personlige og inderlige lyrik. Hun har evnen til at skabe et hit uanset om teksten handler om hjertesorger, forelskelse, ens selvbillede eller et eventyr. Hun er en enormt dygtig sangerinde, guitarist, sangskriver og performer. På trods af mange delte meninger om hende, formår hun alligevel at fremstå som en gennemført artist og likeable person, som alle burde kunne være fan af – i mine øjne.
I interviews er hun ikke bange for at være sig selv. Hun kan være både akavet, genert, virkelig sjov, og så oser hun af livsglæde, hver gang man ser hende. Det er nogle af de ting jeg virkelig beundrer ved hendes personlighed. Derudover rummer hun jo bare hele pakken med charme, selvtillid og lækkert hår. 

Nye tilføjelser til playlisten:

Astrid Cordes – “Portrait”
Ariana Grande – “thank you, next”
Baby in Vain – “Wherever I Go”
Billie Eilish – “Bad Guy”
Bored At My Grandmas House – “Showers”
Brimheim – “Myself Misspelled”
Clario – “Pretty Girl”
Clara Jones – “Ordinary Person”
CocoRosie – “Lemonade”
Courtney Barnett – “Pedestrian at Best”
Drew Sycamore – “45 Fahrenheit Girl”
Dua Lipa – “Boys Will Be Boys”
Freja Kirk – “Ms. Right”
Goat Girl – “Sad Cowboy”
H.E.R – “Damage”
Jada – “On Me”
Jorja Smith – “Teenage Fantasy”
Julien Baker – “Me & My Dog”
Kamma – “Yet Another Girl”
Katy Perry – “I Kissed A Girl”
Kehlani – ” Toxic”
Lianne La Havas – “Bittersweet”
Lykke Li – “sex money feelings die”
Maddy – “Keep Up”
Porridge Radio – “Give/Take”
Sarah Klang – “Feaver Dream”
Stella Donnelly – “Boys Will Be Boys”
Zara Larsson – “Make That Money Girl”

 


[/ihc-hide-content]

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com