Fra alternativ metal til hæs hiphop: 5 polske navne du skal kende til

Foto: Brodka // Marcin Kempski / I LIKE PHOTO

Kom med på en musikalsk jordomrejse, når vi i denne artikelserie guider til artister fra nær og fjern. Denne gang går turen mod øst til det storslåede land Polen. Udover måske Frédéric Chopin, der i starten af 1800-tallet berigede Europa med den ene fantastiske klaverkomposition efter den anden, er der nok ikke så mange musikere der dukker op på nethinden, når man nævner Polen. Det er en skam, for dykker man ned i det polske musikmiljø byder det både på rendyrket rock n’ roll, lækker indie og politisk motiveret popmusik.

Riverside

Vi lægger ud i den Polske hovedstad Warszawa, hvor det alternative metalband Riverside startede deres musikalske karriere. Riverside har eksisteret siden 2001, men fik først deres kommercielle anerkendelse med udgivelsen Anno Domini High Definition der i 2009 for første gang bragte bandet til tops på den polske albumhitliste. Riversides bagkatalog består primært af lange, guitarbasserede rocksange, der med skiftende tempo og taktarter, kræver meget opmærksomhed af lytteren. Store dele af musikken er ofte instrumentale, men det gør ikke så meget, for det som regel i de lange guitarsoloer, magien for alvor sker. Riverside bliver ofte sammenlignet med sværvægtere indenfor genren som Porcupine Tree og Dream Theater, og selvom sammenligningen mange steder er fuldstændig retmæssig, så adskiller Riversides akustiske dimension sig fra andet musik i samme genre. Særligt på bandets nyeste udgivelse Wasteland er der skruet lidt ned for distortionpedalerne, og givet mere plads til akustiske guitarer og skønsang. En af de sange hvor kombinationen af det forvrængede og det akustiske fungerer bedst, er “Vale of Tears”, der på sine lidt over fire minutter fastholder lytteren i konstant forvirring om, hvilken drejning sangen tager næste gang.

Brodka

Kvinden bag Brodka, Monika Brodka, startede sin musikalske karriere i 2004 med at vinde tv-programmet Idol, der er en polsk udgave af x-factor. Sejren førte til en pladekontrakt, og samme år udkom debutalbummet Album. Allerede der viste den, på det tidspunkt, kun 17-årige pige, at hendes stemme var noget ganske særligt. Både debutalbummet og efterfølgeren Moje piosenki (Mine sange) gik nummer et på den polske albumhitliste. Der er sket meget siden da, men succesen er fortsat, og i dag er Brodka en af de største popstjerner i Polen. I den seneste tid har Brodka vendt sig mod mere politisk orienterede emner, og det nyeste skud stammen er singlen “Game Change”, der er en kommentar til en debat der for tiden kører i Polen. Den polske regering er nemlig i gang med at tilbagetrække nogen af de rettigheder, der igennem de seneste mange år er indført i takt med ligestillingskampen. Senest er der vedtaget stramninger på abortlovgivningen, og det medfører, at det er stort set umuligt for polske kvinder at få adgang til abort. Med et cathcy omkvæd og pumpende bas er “Game Change” en kritisk kommentar til kønsstereotyper og kønnede forventninger, og derfor er Brodka helt klart en artist, man bør tjekke ud.

Kamp!

Sætter man sig i en bil og kører et par timer mod west fra Warszawa, støder man ind i Polens tredje største by Łódź. Her opstod pop-trioen Kamp!, der laver elektroniske dansevenlige sange på engelsk. En hurtig oversættelse på Google Translate afslører at “kamp” betyder “lejr” på polsk, hvilket er sjovt, for de laver ikke den typiske musik, man forbinder med lejrstemning i Danmark. I Kamp!s sange er der nemlig skruet op for tempoet og effekterne, og ofte er vokalen hjulpet på vej af en god portion autotune. Kamp!s musikalske karriere startede i 2007 med at uploade remixes af i forvejen kendte sange på Soundcloud. Remixene samlede de på playlister, og hurtigt havde de tre drenge mange tusinde følgere på den gratis musiktjeneste. Det resulterede i, at de blev opfordret til at gå i gang med at lave sange fra bunden, og de sange der kom ud af det, blev til det selvbetitlede debutalbum Kamp! fra 2012. Siden da er det kun gået fremad, og det seneste album Dare fra 2018 byder på et gennemført elektronisk univers, hvor det ene fængende synth-hook efter det andet sætter sig fast på nethinden.

Rebeka

Vores polske rejse fortsætter, og vi bliver i den brede popgenre, hvor den unge duo Rebekas musik også befinder sig. Rebeka betegner sig selv, som en uforudsigelig duo der bruger sin musik, til at give aflad for alle de skøre idéer og tanker de har. De skøre idéer udspiller sig i underlige lyde og masser af genreindtryk, og i danske øjne ville Rebekas musik, nok blot betegnes som indiepop. Rebekas udgivelser udspiller sig både på engelsk og polsk, så når man lytter deres bagkatalog igennem, får man både en autentisk oplevelse af at høre musik fra et fremmed land – men også oplevelsen at føle sig hjemme i en genre man kender. Derudover har de, på deres længere udgivelser, en evne til at ramme den gyldne mellemvej, mellem numre der er melankolske og feststemte. Er man til elektronisk pop med indie-feel, så er deres seneste album Post Dreams i den grad et lyt værd, Du kan starte med “Cavegirl” her:

BOWNIK

Selvfølgelig skal vi også have noget musik, der passer til en aften, hvor menuen står på harboe-sodavand blandet op med billig polsk vodka. Til at skjule smagen af de stærke drinks er BOWNIK nøjagtig hvad du har brug for. BOWNIK er et enmandsprojekt, der laver melankolsk hiphop der involverer både skønsang og rap. Ligesom de andre artister er det også blandet om BOWNIK synger på engelsk eller polsk, men særligt på de polske udgivelser får man den fulde autentiske oplevelse. Det er som om, at BOWNIKs stemme og det polske sprog er skabt for hinanden. Han rapper nemlig med en hæshed, der får det fremmede sprog, til at lyde fuldstændig unikt. Derudover, er sangene også velproducerede, og bassen er så tung, at den får din vodka-drink til at bruse over. For the full BOWNIK-experience anbefaler vi, at du ser musikvideoen til sangen “Delfina”, der virkelig er et eksempel på, hvor meget groove BOWNIK kan skabe i det polske sprog. Og så skal du bare heller ikke snydes for at se BOWNIK. Han ligner jo noget der er løgn.

Tjek også disse ud:
Blue Café
Gromee
June
Melodia
Natalia Szroeder

Albert Lund Kuhlmann
albertkuhlmann@bandsoftomorrow.com