fbpx

girl in red – if i could make it go quiet

Foto: Jonathan Kise
Label: AWAL
Udgivelsesdato: Fredag den 30. april

girl in red har skabt en debutplade, der opererer på en genial balancegang mellem det elektroniske og det organiske. Med 11 intime pop/rock-numre, der konstant overrasker lytterens forventninger til sangenes udformning, udforsker hun hudløst ærlige emner om depression, seksualitet og menneskelige vilkår.

[rwp_box id=”0″]

Fra sin hjemstavn i Oslo har Marie Ulven, under kunstnernavnet girl in red, brugt det seneste års tid på at kreere debutpladen if i could make it go quiet. Pladen åbnes med det særlige nummer “Serotonin”, som er produceret i samarbejde med FINNEAS, der er en grammyvindende producer og i øvrigt også Billie Eilish’ bror og kompagnon. “Serotonin” er et mesterværk af en popsang, der indledes ganske roligt og forventeligt, men på kort tid formår at omformulere sit format i et brydende omkvæd. Her oplever vi Marie Ulven i et nærmest hidsigt udbrud af vokalforvrænget spoken word, der brager igennem med en lyrik, som skærer helt ind til benet af et sæt ukontrollerbare tanker. I det første omkvæd synger hun: // I get, Intrusive thoughts Like cutting my hands off, Like jumping in front of a bus, Like how do I make this stop //. Med sådan en ligefremhed og næsten rappende levering, åbner hun op for en debutplade, hvis lyrik og indhold ikke kommer til at holde sig tilbage for noget i verden.

Førstenummeret lægger stilen an for de kommende sange, der på lignende vis har tendens til, at starte ud med en genkendelig popsangs-form, men som viser sig at indeholde musikalske overraskelser, som en ingen lytter kunne have forudset. Det eneste der er forventeligt ved albummet er, at det er en samling af ganske utilregnelige numre. Derudover synger artisten med sådan en inderlighed og sjæl, at man næsten fornemmer Ulven som en skuespiller, der reciterer dybfølte replikker i et teaterstykke om livets svære sandheder. Dette tilvejebringes af sangenes ærlige og intelligente lyriske universer, som indeholder humoristiske sprogperler såsom: //I’m not upset, I’m fucking pissed, I spelled it out, You’re illiterate //, der er en kæk lille sætning, man finder på sangen “Did You Come”.

Albummet i sin helhed viser at girl in red for alvor har slået sig løs, taget modige valg og har udarbejdet en række tematisk forskellige sange. I midten af pladen finder man for eksempel det distortede track “Rue”, der med en sangtekst om en kaotisk og selvsaboterende tilværelse, nok kan tolkes som en hyldest til hovedpersonen Rue fra serien Euphoria. Efter dette nummer kan man som lytter dog blive en smule døsig af den lidt ensformige trommelyd, som danner baggrund for anden halvdel af albummets sange. Hver for sig er sangene glimrende, men i en udstrakt lytteoplevelse, drømmer man om en lidt mere varieret lyd på beatet.

if i could make it go quiet slutter af med den instrumentale klaverserenade, hvis navn passende opsummerer albummets titel: “it would sound like this”. Til lyden af forløsning og ro, afrunder girl in red således sin fremragende debutplade, der ikke begrænser sig til bestemte forventninger, eller lader sig stå tilbage for tabu og stigma. Hun cementerer sig hermed som alternativ pop-sensation, der med sin helt særlige stil og åbenhjertighed, kun er få skridt fra sit store internationale gennembrud.

Tags:
Sofie Vitalis
sofievitalis@bandsoftomorrow.com