fbpx

12 danske hiphop- og rapnavne du skal kende til

Foto: Marcus.wav // Anders Berg (pressebillede)

Om du er hardcore fan af hiphop eller bare frisk på at udforske en ny musikgenre, så har vi her den perfekte guide til dig. På redaktionen har vi fundet 12 spændende navne indenfor den danske hiphop/rap-scene. 

Marcus.wav 

Marcus.wav er en af de artister, der i virkeligheden kunne passe ind på flere forskellige genre-lister. Det viser i virkeligheden bare, at den unge, talentfulde musiker favner utrolig bredt og har evne for at ramme mange dele af musiklandskabet. Sidst Marcus-wav gav lyd fra sig, var da han udgav en akustisk version af sangen “Happy life”, som var utrolig efterspurgt fra fansene, efter han havde optrådt med den i forbindelsen med DR3-programmet “99% forelsket”. Marcus har en evne til at krænge sine følelser ud, så det bliver nærværende og dragende, uden at det bliver plat og patetisk. Samtidig er hans sange også feststemte, og lægger op til, at man rejser sig fra sin stol og går en tur ud på dansegulvet. Alt i alt har Marcus i de første år af sin karriere vist, at han har en moderne tilgang til, hvordan hiphop lyder i 2021. Og vi tror på, at hans karriere kun er i sin spæde begyndelse. 

USSEL

På trods af sin relativt korte tid på den danske musikscene har Ussel allerede en masse sange i bagkataloget. Tidligere i år udgav han den flotte EP, ELSKEDIDETNAESTE, der indeholder en blanding af benhårde 808’s og følsomme tekster med smukke melodier. USSEL har nemlig en unik evne til at kombinere de hårdtslående hiphop-elementer, som autotune og onde basgange, med nærværende tekster og smukke melodier, der nemt giver dig følelsen af at være mundlam. Her kan vi særligt anbefale sangen “Hjemve”, der gør lige nøjagtig det, USSEL er bedst til. “Hjemve” er en hyldest til hjembyen Sønderborg, og teksten er skrevet som et brev til den by, der har formet og dannet ham. Under den følelsesladede tekst ligger der hårdtslående hiphop-elementer, og det giver den der klump i halsen, der vidner om, at musikken har rørt dig.

NIKOTIN

Nikotin skiller sig ud på den danske hiphop-scene, fordi han formår at blande det følelsesladede og alvorlige med det humoristiske og det uformelle. Han imponerede allerede redaktionen med sit knivskarpe flow og sine afslappede rimestrukturer i debutsinglen “De Tror”, der er et eksperimenterende trap-nummer fyldt med bas-støj og skingrende lydeffekter. Siden debuten er musikken blevet mere strømlinet, og der begynder at danne sig en rød tråd i Nikotins udgivelser på trods af de meget forskelligartede tekster. Senest har Nikotin imponeret os med singlerne “Baby” og “Smoothie”, og særligt sidstnævnte har det der særpræg, som gør, at Nikotin skiller sig ud. “Smoothie” er en lyrisk genistreg, der på selvironisk vis tager lytteren med ind i Nikotins krøllede hjerne.
Nikotin er helt sikkert et navn, der er værd at holde øje med, og så glæder vi os bare utrolig meget til at opleve ham live – det kan kun blive en fest!

FVN

Vi lærte FVN at kende da hun spillede på UHØRT Festival i 2020. Siden da har hendes karriere udviklet sig med raketfart, og hendes vanvittigt opløftende sang “Work” har fået omkring 100.000 streams på Spotify – hvilket vi udmærket godt forstår med den power anthem-vibe, som nummeret har. FVN er en talentfuld rapper, der med kløgtigt sammenskruet, engelsksproget lyrik, bliver ved at med at imponere os gennem sin ukuelige selvsikkerhed og sine catchy beats. Hendes musikalske univers skaber associationer til Missy Elliot og Timbaland, mens hendes tekster fører tankerne hen mod Lizzos boss-bitch attitude. Vi er vilde med hendes hårdtslående, ambitiøse og kraftfulde lyd, og vi kan kun anbefale dig at tjekke hende ud NU. 

Foto: FVN // Frederik H. Lacoppidan (COPP) (pressebillede)
Foto: FVN // Frederik H. Lacoppidan (COPP) (pressebillede)

HUNNID22

HUNNID22 aka. 122 er et århusiansk musikkollektiv, der skaber hiphop, som du ikke er vant til at høre fra den etablerede musikscene i Danmark. Gruppen består af fem forskellige artister, der hver især sætter deres personlige præg på lyden. Musikken er inspireret af R&B, soul og trap, og så bliver den prydet af helt lufttæt rap. Der er høj fart på de engelsksprogede tracks, som baner vejen for den nye lyd, gruppen introducerer os for. Har du endnu ikke hørt HUNNID22s vilde tracks, vil vi anbefale dig at lytte til “U Got Me”, som udkom tidligere på året. HUNNID22 kan i øvrigt opleves live til UHØRT Festivals nye koncertkoncept, hvor 20 koncerter spilles på fire forskellige scener samme aften. Hvis du skal fange HUNNID22s koncert, skal du tage en smuttur til Århus, hvor de spiller på Atlas den 13. maj i selskab med blandt andre føl som.

URO

Stjerneskuddet URO er uden tvivl en af de mest interessante navne på den danske musikscene i øjeblikket, og det er faktisk svært at vurdere, hvilken genre-liste, han bør optræde på. I denne omgang er han med på hiphop-listen, og det er han på grund af sin evne til at lege med hiphoppens elementer og gøre dem helt til sine egne. Du kender højst sandsynligt megahittet “Når Jeg Blir’ Til Jord”, der blev et af sidste sommers helt store hits på P3, og hvis du ikke gør, så kan nummeret sagtens bruges denne sommer også. Senest udgav han singlen “Værd At Vente På”, der er en magtdemonstration i at lave detaljerige popsange. Undervejs i sangen er det som om, at den skifter karakter. Men den gør det på en måde, så den stadig virker genkendelig, og det er bare en fornøjelse at lytte til. Derudover er “Værd At Vente På” også et godt eksempel på, at URO både kan bruge sin klare, lyse vokal til rap og skønsang, og begge dele har han imponerende kontrol over.

Tonser

Det er svært at forudse, hvad der vil ske, når man sætter et af Tonsers numre på. Det eneste, man rigtigt kan være sikker på, er, at der er fuld fart frem. Tonser er kommet frem som en del af den hurtigt voksende PC-music/hyperpop-inspirerede soundcloud-rap-bølge, hvor der typisk ikke er nogen retningslinjer for, hvilke effekter og lyde, der er til rådighed. Tonser har gjort sig bemærket som en af de danske frontfigurer inden for genren. Både som medlem af det internationale musikkollektiv Bloodhounds og gennem de gentagne samarbejder med den skandinaviske gruppe Boy’s Night Out.
Lyduniverset er propfyldt med indtryk og byder sandsynligvis på lyde, du aldrig har hørt før, og som du sikkert ikke anede eksisterede. Ikke desto mindre har genren og Tonser allerede cementeret sin plads i det danske undergrundshiphop-miljø, og han kunne meget vel være et bud på den næste, der indtager en indflydelsesrig position i det etablerede hiphop-miljø.

Olivver

22-årige Olivver er ved at etablere sig som en soloartist to watch. Snart er han klar med sit debutalbum, som vi har høje forventninger til. Olivver startede sin musikalske karriere i hiphopkollektivet 25/8 (side om side med rappere som Baby Bino og Lil Hawaii), der siden Pizzagang-æraen i 2015-17 har været toneangivende for melodisk, dansk rap. Som løsrevet medlem med eget artistnavn, klarer Olivver sig umådeligt godt. Hans musik er melodisk, behagelig og ovre i den lidt poppede ende af skalaen. Hans drømmende trapbeats er en signatur for lyden og er ofte produceret af talentfulde Chanelbigs. Rent vokalmæssigt ligger Olivver sig på et flow, der ofte balancerer mellem sang og rap. Fra det kommende album, som kommer til at hedde Vågen, har Olivver allerede udgivet singlerne “2 mod 1” og “Lige Nu” – resten må vi vente i spænding på at høre. 

Sulka

Sulka laver poetisk lyrik-fokuseret jazzrap og har på mange numre samarbejdet med Malk De Koijns helt egen Tue Track. Med elementer fra boombap blander Sulka overskudsagtige flows med et mere traditionelt fokus på hiphoppens teksttunge rødder, hvilket resulterer i en række geniale narrativer og one-liners. Den tilbagelænede sample-tunge produktion minder mest af alt om beats fra legendariske J Dilla eller Madlib – og på imponerende vis uden at blegne. Hun er gået fra af at være en del af Roskilde Festivals vækstlagsprogram i 2020, til at være et kendt navn og en hyppigt afspillet artist på især P3 og P6. Du kender muligvis hendes gennembrudsnummer “Babushka”, og bør bestemt også gøre dig bekendt med hendes nyeste single “KALDER DEN”, hvori hun mildest talt dissekerer den mandsdominerede hiphop-elite i Danmark. 

Foto: SULKA // Kristine Skolowski (pressebillede)
Foto: SULKA // Kristine Skolowski (pressebillede)

Såforsatan

Den danske rapper Såforsatan kan beskrives lidt som en enmandshær, der langsomt, men sikkert, er i gang med at erobre den danske musikscene. Første opgør på vejen var Karrierekanonen i 2020, der endte med en flot sejr. Seneste våben i kampen mod succes er nummeret “Manerer Hjemmefra”, hvor Såforsatan har brugt en lidt atypisk formel til at skrive en hårdtslående og fængende sang.
“Manerer Hjemmefra” er nemlig bygget op som et skænderi, hvor de to halvdele af et ekskærestepar smider replikker efter hinanden. Singlen er et eksempel på, hvor godt styr Såforsatan har på det musikalske, og at han er fuld af kreative idéer til at nytænke og indtage hiphopscenen. Derudover mestrer han både at komme fejlfrit omkring tunge trapbeats og følsomme, skrøbelige, akustiske produktioner. Og selvom der er masser af paralleller at trække fra Såforsatan til andre, i forvejen etablerede, rappere, så har Såforsatan en nytænkende tilgang til hiphoppen, der gør, at han er helt sin egen. Vi er spændte på, hvad enmandshæren gør næste gang, men vi tror på, at det bliver effektivt.

Nella

Nella, med det borgerlige navn Daniella Yokhana, er født og opvokset i Aarhus. Hun er signet hos Sony Music, og har stort potentiale til et gennembrud. Her i 2021 har hun blandt andet udgivet singlen “Ender Sammen”, som har en super catchy melodi, og hvorpå produktionen er helt i top. Oven i det serverer Nella en stærk female-power attitude, og dermed går det hele op i en højere enhed. Sangen er blandt andet produceret af Rob Smyles, som vi har på listen over seks DJ’s og producere du skal kende til. Singlen var også en af boblerne på P3 listen. Nella er booket til at spille headliner koncerter i Aarhus og København i efteråret, hvor man kan se frem til at høre “Ender Sammen”, “Fuck Dig” og “C’est La Vie”.

Frit Løb

I Danmark har vi altid kunnet noget særligt, når det handler om tilbagelænet, melankolsk hiphop. En af højdespringerne inden for feltet for tiden, er den Nørrebro-basserede duo Frit Løb. Med bare tre singler i bagagen har de allerede bevist, at de kan spinne beats, der er bløde som den fineste uld, og at forsanger og tekstforfatter, Cillian Murphy, kan skrue raffinerede rimestrukturer sammen med et tilbagelænet flow. Indenfor miljøet er anerkendelsen også ved at komme, og på deres seneste single er de gået sammen med undergrundslegenden Pede B og har skabt sangen “Pyramider”.
Hvis du stadig mangler at blive overbevist om, at Frit Løb er et navn, man skal holde alvorligt øje med, så skulle du tage at tjekke deres corona-live-session ud. Her er det nemlig som om, at det velproducerede beat og den nærværende tekst skaber en sang, der får kærlighed og bekymring til at gå op i en højere enhed.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com