fbpx

Benjamin Hav – Store VEGA

Foto: Tobias Helms
Venue: Store VEGA
Dato: Torsdag den 28. oktober 2021

Efter års ventetid var Benjamin Hav sammen med nøje udvalgte musikere klar til at vælte Store Vega bagover. Det blev gjort i stor stil med humor, følelser og et energiniveau, der overraskede  gevaldigt.

4,5/5 Stjerner

Benjamin Hav har efterhånden været aktuel i dansk musik i et mindre årti, og det er kun gået fremad! Fra starten, som undergrundsrapperen Benjah, til det kommicielle gennembrud i duoen Benal og nu på egne ben, er han sprunget igennem genrer, miljøer og rap stilarter. Han er blevet alment kendt, men formår stadig at opretholde en skæv og kunstnerisk tilgang til musikken og mediet omkring det. Som soloartist har han allerede udgivet tre albums og står nu klar, sammen med et håndplukket elite liveorkester, til at igangsætte deres debut tour. Første stop var Store Vega, hvor jeg havde fået æren af at overvære og anmelde det!

Da jeg trådte ind ved Store Vega var stemningen sat højt, folk havde ventet længe og de var meget spændte på hvad debut touren indebar. Aldersspredningen var også markant, jeg snakkede med en på ti år og iagttog nogle på plus tres år. Altså et meget bredt publikum. Klokken 20:00 gik Bbybites, med sin dj på scenen, iført en demin-lappede kjole og høje støvler. Hun førte sig elegant frem og spillede nuancerede popsange, alt imens lokalet blev mere og mere fyldt. Der var meget snakken, men hun fik alligevel publikum over på hendes side med sangene “Amirite”, “Bby” og “Take me hard”. Samtidig fik hun nævnt hendes egen koncert d. 25/11 i Lille Vega. Klar anbefaling herfra. 

Efter opvarmningen blev lokalet helt fyldt, så da “La Donna É Mobile” pludselig spillede, vidste publikum ikke hvad der skulle ske med tivoli musikken. Det endte med at være en længere intro og pludselig vandrede en oplyst Benjamin Hav, sammen med hele bandet, op igennem publikum fra bagerst i lokalet. De kom op på scenen, alle iført skarpe jakkesæt, til aftens første sang “Spice up your life”. Allerede fra første sang, fik publikum en smagsprøve på bandets forrygende evner, da en af de otte medlemmer gav en vild synth-solo. Stilen blev lagt og igennem de næste sange strålede Benjamin Hav af overlegenhed, ironi og lettere rockstjerne attitude, hvilket ikke er den stereotypiske udstråling for en “rapper”. Det sidste stereotype snak blev lagt på hylden, da Benjamin bød velkommen til bandets to saxofon spillere, som desuden fungerede som kor og dansere. Jeg snakker ikke om lidt side-til-side dans, men top koordineret og gennemført dansekoreografi, som gav hele showet et forfriskende pust og en fed ironisk distance. De gjorde det klart ved nummeret “Den dejligste boy”, at de ikke var bange for at se fjollede ud, og det løsnede publikummet en del op. Igennem koncerten havde Benjamin flere halvskøre dialoger med sig selv. En af dem omhandlede hans mor, som “åbenbart” havde været med i en traktorulykke og det endte med at være en intro til en sang. Ligesom at han konsekvent råbte “KOLDING” i stedet for København, var der en form for stand-up element gemt, som hører til når Hav bevæger sig på scenen. Disse udvekslinger ledte til flere intime og ømme “fans til kunstner øjeblikke”, da der ved en sang blev blitzet med lommelygter fra smartphones. Det blev vildere, da Benjamin Hav selv kæmpede sig ind i midten af publikummet, så selv de siddende øverst på balkonen måtte rejse sig. 

Efter de ømme øjeblikke fortsatte festen og der blev spillet hittet “Nik og jay”, som desværre manglede Topgunn på scenen. Showet kørte videre med flere hoppe sange som Benjamin Hav har et bredt katalog af. Energien fra publikum kulminerede med det fantastiske lysshow, som gik igennem diverse farver og udviklede sig til strobelys. Efter et sæt af upbeat sange var Hav og bandet gode til at variere sangene. Dermed kørte publikum ikke helt død, men de fik åndehuller, hvor dialogerne og de stille sange spillede ind. Der er masser af highlights at tage fat i, og man kunne igen se og høre fra publikums side, at der var blevet læst op på de nye albums. Det var en lang koncert og den eneste lille pause der opstod, var da Hav hoppede ud for at skifte tøj og bandet imens gav den fuld skrue. Der slog familien det for alvor fast, at det ikke havde været samme koncert uden dem. Hav kom tilbage på scenen iført en lang frakke der skriger Benal, og ryger tilbage i det univers med sangene “Nu her” og “Uh babe”. Disse sange har dannet grundlag for mange af fansene til stede i aften og det var en euforisk følelse at høre så mange synge sammen. De fortsætter energiniveauet og da “Air tonight” bliver sat på, peaker koncerten. Hav fik endda publikum til at sætte sig ned og det hele eksploderede, da beatet dropper og folk hoppede og dansede som sindssyge. Det havde været en skøn afslutning, men så blev aftenens sidste nummer “Plastic” presset ind, hvor publikum slet ikke var på samme niveau. Jeg troede det var det sidste for koncerten, men så kom selveste Erann DD ind og gav blomster. Folk var ellevilde, men det blev en lidt forvirrende afslutning på en fantastisk koncert.

Foto: Tobias Helms

Alt i alt var det en yderst vellykket og nøje planlagt koncert, som spillede på flere følelser og gav hele salen lyst til at danse. Fra Tivoli introen, der førte det gakkede tema videre ind i koncerten, til publikums interaktioner. Det er svært at beskrive Benjamin Havs stil, men det er en form for rigsdansk-rap blandet med ærlighed og humor. Igennem alle disse beskrivelser, er der også en seriøsitet der skinner igennem og bandet var noget for sig selv. Deres koordination, medvirken og solooptrædener var i en liga for sig selv og showet havde på ingen måde været det samme uden “familien”. Jeg kan ikke understrege nok, hvor fantastiske de to “saxo-dansere” var for hele showet og er noget jeg sent ville glemme.

– Skrevet af Emil Høgh

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com