fbpx

Artigeardit – Store VEGA

Foto: Malthe Vang Johnsen
Venue: Store VEGA
Dato: Fredag den. 19. november 2021

Fredag aften markerede Artigeardit  for alvor, at han er en af Danmarks førende rap talenter. Trods sin unge alder har han allerede skabt sig en stor karriere, produceret rækkevis af hits, optrådt på en hel del scener og sunget med nogle af Danmarks største musiknavne. Fænomenet Artige-Fucking-Ardit spillede for anden aften i streg for et udsolgt Store Vega, som blev blæst bagover af artistens velrappende og raffinerede talent. 

[rwp_box id=”0″]

Siden 2016, hvor de første sange fra det unge talent, Artigeardit, landede på Spotify, har jeg elsket og sunget med på utallige af rapperens sange, og gør det stadig den dag i dag. Albummet fra 2018, VIDEDAGE, er et af mine mest lyttede og elskede, og manden bag er også en af mine absolut favorit artister på den danske hiphop/rap-scene. Og denne holdning er jeg særdeles ikke alene om at have. Dette viser sig især i aften, hvor Artigeardit, en af Danmarks førende rap talenter, spillede for et udsolgt Store vega anden aften i streg. Han fik stor ros og fuld plade fra mange anmeldere for koncerten torsdag den. 18. november, og jeg var derfor spændt på at se, om han kunne levere et lige så vellykket show i aften. 

Jeg har oplevet Ardigeardit en håndfuld gange gennem årene, og ved derfor at han formår at holde en fest, og spreder kæmpe energi, når han står på en scene. Så sent som i sommers oplevede jeg jeg ham på Gæstgiveren, som er en koncert, jeg sent vil glemme. Denne koncert var dog en smule mere intim og med et mindre publikum end et fyldt store Vega, så jeg glædede mig til at opleve ham i nogle anderledes rammer. 

Klokken 21 trådte Artigeardit ind på scenen til et forventningsfuldt og opstemt publikum. “Vilde Dage” brager ud i salen, folk går amok, og festen er skudt igang. // Igår var ekstra koncerten // råber rapperen, og indikerer at denne koncert er for de største fans. Den forreste række kaster håndtegn, og synger med på hvert et ord, hvilket Ardit fanger, og siger at han vil spille en af de gamle sange til hans fans, der har været der fra dag et, som han ikke spiller så tit. Da de første toner til nummeret “Imorgen:igår” fra VILDEDAGE lyder, kan jeg ikke lade være med at smile og føle mig nostalgisk, især fordi han som nævnt ikke har spillet den så meget.

Rapperen driver helt afslappet rundt på scenen med sit håndklæde i hånden, som om dette er hverdagskost, og at han ejer Vega, hvilket han i dén grad gjorde. Det store radiohit “Lov Mig 1 Ting” lyder og menneskemængden hujer, klapper og hopper ivrigt i takt med musikken.  På et tidspunkt får musikeren kastet en kop i hovedet fra publikum, men rapperen forholder sig helt roligt og siger // Fuck det Vega, det skal ikke lade ødelægge vores gode aften //, og koncerten fortsætter.  På “Leve Med Hinanden” gæster forsangeren Papa Erotic fra Fraads Ardit på scenen, og selvom de to sangere er vidt forskellige både udseendemæssigt og performancemæssigt, klæder de to charmerende mænd hinanden. Dette er ikke den eneste gæst, der får lov at akkompagnere rapperen. På nummeret “Idiot” får publikum glæden af Karl William. 

Ind imellem de fleste numre får rapperen råbt // Har vi det fucking godt Vega? // eller // Lav noget fucking larm //. “Fucking” lader til at være en hyppigt brugt glose i rapperens ordforråd, og måske derfor han også går under navnet Artige-fucking-ardit. Da Lamin, som Ardit for nylig har udgivet EP’en Ny Agenda med, løber ind på scenen. Og selv om publikum allerede kører i et højt gear, bliver der skruet endnu en tak op for energien, da nummeret “Hvor Fuck Er Min Drink?” bliver spillet. Publikum får også glæden af de ældre numre “værformig” og “Ses Senere”, som virkelig beviser at Ardit har spyttet hits ud siden hans karrieres begyndelse. På sangen “voicemail” får publikum selv lov til at synge salen op uden musik, da musikeren peger mikrofonen ud imod mængden. Det er ikke en hemmelighed at de fleste nok har ventet i spænding på et specielt nummer og en speciel gæsteoptræden. Da Ardit udbryder at han og bandet er fucking glade for at være her i aften, har de fleste nok fanget hvilket nummer, der bliver det næste. Det store hit, der har roteret på radiokanalerne sommeren over “Er Her” får folk helt op i det røde felt, men til manges inklusive min egen ærgrelse, gæstede featuren Kesi ikke i aften, selvom han gjorde det igår. Men det slår skam ikke stemningen ihjel. Kunstneren spreder god energi med sine tilråb og store perfomance sans, der holder publikum tændt gennem hele koncerten. Man mærker virkelig at han er taknemmelig for at være der. Det sidste nummer bliver “Del af mig”, som er et mine absolut yndlings, og mange fra publikum lod til at være enige. Artisten fik salen til at give alt, hvad de havde at give af. Rapperen selv hoppede energisk rundt på scenen, og rappede som gjaldt det livet. Da jeg kiggede på klokken var der allerede gået en time, og Ardit selv formulerede at tiden virkelig flyver, når man har det fedt, hvilket jeg kun kunne give ham ret i.Som oftest sluttede rapperen af med ekstranummeret “Kom Af Sig Selv” og her var publikum på sit højeste. Da beatet droppede havde gulvet dannet en moshpit, og jeg følte mig heldig over at kunne sidde trygt og overvære det heroppe fra balkonen. Musikeren selv fik rystet den sidste energi af sig, og kastede det sidste vand samt sin kop udover det svedende publikum.
Artigeardit har i allerhøjeste grad markeret at han er en velrappende, charmerende, energisk og ydmyg artist, der formår at holde et kæmpe brag af en fest. Indimellem fik der også sneget sig nogle små intime øjeblikke ind på numre som “voicemail” og “imorgen:igår”, som viser at artisten ikke kun er en hardcore rapper, men også har en blød side, som gør ham til en yderst alsidig og dygtig kunstner og sangskriver. De mange stjerner og rosende ord er kæmpe velfortjent, og jeg er sikker på at Artigeardit forbliver et af de største navne på den danske musikscene i mange år. Jeg var slet ikke i tvivl om at det ville blive en fed aften, men det overgik alligevel min fantasi, og jeg glæder mig allerede til at opleve rapperen live igen. Det eneste aber dabei jeg har, er at koncerten godt kunne have været lidt længere, og at han ikke spillede det store hit “Advokat” fra hans nyeste album Held og Lykke Med At Komme Hjem, som jeg ved mange savnede, samt flere numre fra VILDEDAGE. Men alt i alt var dette en aften, jeg kommer til at tage med mig i langt ud i fremtiden, og som derfor fortjener at få det højeste antal stjerner.

Björk Brandt Aabling
bjorkaabling@bandsoftomorrow.com