Ugens vigtigste albumudgivelser // Uge 46

Foto: O/RIOH // Sofi Hellberg Olsson (Pressebillede)

Her er vores guide til denne uges vigtigste albumudgivelser. Vi har forsøgt at finde noget, der både passer til en festlig weekend såvel som en hyggelig dag på sofaen. Om du er til støjende guitarrock eller energisk queerpop, så er der helt sikkert noget for dig blandt vores favoritter.

Mellemblond – En jordisk chance

Bag den danske rockartist Mellemblond står guitarist, sanger og sangskriver Kristoffer Munck Mortensen, som denne fredag er klar til at løfte sløret for sit sjette album En jordisk chance. Albummet bærer præg af artistens fokus på et natur-fokuseret billedsprog, og netop denne tematik afspejles i de dansksprogede tekster, hvilket vi allerede fik et hint om på singleudgivelserne “Blæsten i træerne” og “For at noget kan blomstre”. Hans lyriske univers understøttes af et lydbillede, som virkelig spænder bredt – fra dansabel disco til støjende guitarrock, for ikke at glemme de intense ballader på numre som “Nattetåge” og “Bling bling”. Mellemblond har i en lang årrække været at finde på den danske musikscene, og tilsyneladende fortsætter han med at viderudvikle på sit musikalske rockunivers, hvor de nærmest poetiske, danske tekster står som et centralt pejlemærke for hans personlige udtryk. Du kan lytte til En jordisk chance på Spotify lige her.

Albert – Albert

Den producerende halvdel af duoen Benal er sprunget ud som soloartist under kunstnernavnet Albert, og i dag debuterer han med hans selvbetitlede album. Albert byder på et elektronisk og klubmusikalsk albumudspil, hvor de store følelser fra de formende ungdomsår sætter tonen for hans poppede debut. Albummet fusionerer den kommercielle popmusik med klubmusikkens techno, hvor Albert har inviteret forskellige gæstevokalister fra det danske pop-landskab med ombord. Du kan blandt andet få de fremskredne artister Mads Bo Iversen, Nicholas ’Kidd’ Westwood og Tobias Rahim at høre, hvilket i sig selv er med til at gøre Alberts første albumudspil til en stærk og særdeles lovende debut. Du kan lytte til Alberts selvbetitlede debutalbum på Spotify her.

Glitchi – CATS HAVE NINE LIVES

Den eksperimenterende lydartist Glitchi bevarer sin manipulations-æstetik på EP’en CATS HAVE NINE LIVES, hvor det hyperpoppede udtryk tilføres et industrielt rockunivers, der balancerer elektroniske og metalliske lyde. Glitchis musik giver generelt en anderledes og abstrakt lytteoplevelse, og hendes nye EP er absolut ingen undtagelse. Sangskrivningen tager udgangspunkt i hendes gamle dagbog, hvor hvert nummer repræsenterer en ny side fra dagbogen – og dermed også forskellige versioner kunstneren selv. Glitchis eksperimenterende lydunivers rummer alt fra tung distortion, eksperimentelle beats og manipulerede vokaler, mens det lyriske univers er skrevet ud fra et nysgerrigt perspektiv på blandt andet mentalt helbred, kvindelige vrede og humor. Du kan høre den særegne EP på Spotify lige her.

O/RIOH – Complex

Den energiske artist O/RIOH er ude med sit konceptuelle album Complex, der fortæller historien om at være i konflikt med sin fortid og afsøger kompleksiteten, der er i vores livsvilkår. Den danske producer, musiker og sangskriver er vokset op på landet, hvor der ikke var plads til at falde udenfor den heteronormative kasse. På Complex understreger O/RIOH altså det komplekse i at være queer og opdage nye ting om sig selv, der strider imod den verdensopfattelse, som man er vokset op med. Der er ofte to sider af én sag, og den dualitet viser kunstneren på sit album ved at udgive en stor håndfuld af sangene i både en part 1 og 2. Ligesom albummets budskab er O/RIOHs musikalske udtryk også komplekst og svært at kategorisere. Musikken er kantet, hårdtslående, samfundskritisk og ikke mindst queer, og det flettes ind i en både poppet, elektronisk og clubbet lydside. Lyt til det komplekse queer-poppede album på Spotify her,

Noras Have – Arme

Soloprojektet Noras Have er ude med sin nærværende EP Arme, hvor hun dyrker tonerne fra de rå elguitarer og sine dansksprogede poetiske sangtekster. Den 24-årige Nora Dalum, som står bag projektet, har skrevet EP’en med afsæt i det at blive voksen. At være ung, ængstelig og finde ro i kaosset. Musikken inddrager intense guitarriffs, baggrundsstøj, akustiske blæsere og sommetider et enkelt rapvers – det vigtige for den unge kunstners udtryk er de ord og følelser, som er på spil i musikken. Med sin både håbefulde og mørke lydside inviterer Noras Have lytteren ind i et intimt rum, som du kan høre lige her.

Lyt også til disse nye EP- og albumudgivelser:
Adele – 30
Alfa Mist – Two For Mistake
Lasse Matthiessen – Coordinates Remain
Sequine – sekine – [se·;ki·;nə] 
Tilde – Pink Moon

Kira Buur
kirapost@bandsoftomorrow.com