Jeuru – Roskilde Festival 2022

Foto: Simon Zarhtmann
Venue: Countdown
Dato: Søndag den 26. juni

Jordnær overlegenhed er de helt rigtige ord at bruge om Jeuru, når han stiller sig op på en scene. Når R&B-artisten/soulsangeren/rapperen retter sin majestætiske vokalpræstation ud mod sit publikum, så er der ingen tvivl om hvem der ejer scenen netop nu – og hvem vi er kommet for at se. Det var præcis sådan en koncert, vi var vidne til, da han tidligt søndag aften indtog countdown-scenen med overskud, karisma og et gennemført sceneshow.

4/5 stjerner

Festivalsstemningen var for alvor begyndt at trænge ind under huden på de forventningsfulde gæster, der klokken 18 stod klar foran countdown-scenen med en forventning om at se fantastiske Jeuru levere sit show. Efter lidt forsinkelse trak det hvidtklædte band først på scenen til lyden af kvindestemmen fra den dugfriske EP’s åbning. Koncertens to dansere fulgte trop og til sidst stod han der selv – blendet ind i resten af bandet; iført sit hvide tøj, solbriller og sort bandana. “Feng Shui” blev koncertens åbningsnummer, hvor der fra starten var sat en tårnhøj barre for Jeurus talent for at synge live. Vokalpræstationen var simpelthen skudsikker lige fra begyndelsen.

Foran det trefoldige liveband – guitar, trommer og keys/synth – stod hovedpersonen med sine to kvindelige dansere på hver sin side, som var on-point i hver eneste bevægelse de lavede, mens Jeuru hoppede ind og ud af koreografierne, så det virkede on-the-spot og improviseret, men skreg: ‘vi har øvet det her i timevis’. Danserne hoppede ind og ud fra scenen et utal af gange; hvem ved hvorfor de skulle gennemgå så mange sceneskift, for jeg savnede dem kun i deres fravær.

Det var ikke en koncert fyldt med lange anekdoter, og de ting han fik sagt mellem numrene gik så stærkt, at jeg knap kunne nå at fange halvdelen af det. Sammen med sin overlegenhed, talte han dog til os på en så jordnær og afslappet måde, så han kun efterlod sig et indtryk af at være et dybt charmerende menneske at se og høre på. Det var heller ikke en koncert, hvor publikum eksploderede i dans og glæde. Men det var heller ikke meningen. I stedet skulle vi lade os drage med ind i musikkens energi, lade os imponere og ellers bare nyde den her oplevelse – hvilket også understregede, at koncertens tidspunktet ikke kunne have været mere perfekt.

Til gengæld skal jeg love for, at han foldede sig ud med sin stemme på den her optræden – også lige til den gode side måske, da sangenes stærke melodier til tider kunne sumpe en lille smule i de mange vokalfraseringer, som koncerten nærmest ikke havde andet af. Ikke mindst på sin, desværre lidt for lange hyldest til Prince, med “Purple Rain”.

Højdepunkterne opstod under de stærke gæsteoptrædender fra IVAN$ITO og Nikolaj Manuel Vonsild fra When Saints Go Machine, og ikke mindst under koncertens afslutter “King Malik”, hvor Jeuru her for alvor mejslede sit potentiale for at nå rigtig langt fast. Vi skal i hvert fald være rigtig glade for, at Jeuru, med sin amerikanske baggrund, netop landede her i Danmark.

Jakob Backer Schmidt
jakobschmidt@bandsoftomorrow.com