19 norske artister du skal kende

Foto: Stefanos Yowhannes // Lea Solomons (Pressebillede)

Vores nordiske naboer er fyldt med dygtige artister, der skaber vanvittig god musik. Vi har her samlet 19 af Norges allerbedste artister, som vi synes du skal kende.

Bernhoft

Bernhoft er efterhånden en gammel traver på den norske musikscene og har blandt andet opvarmet for Kaizers Orchestra, da de spillede i København i 2011. Han var selvskrevet til komme med på den her liste, da han faktisk var min allerførste koncertoplevelse. Han startede karrieren med at loope sig selv, og der findes nogle ret fede videoer af ham på YouTube, hvor han sidder og spiller nogle af sine første numre. Han er blevet et stort navn i Norge og har lige medvirket i den norske udgave af Toppen af Poppen, men fortjener helt klart stadig et større publikum i Danmark. Det er over ti år siden at debutalbummet Solidarity Breaks udkom, men det spiller stadig max.

Ingvild Flottorp

Ingvild Flottorp er blevet lidt af en favoritdarling her på redaktionen. Vi er vilde med hende, og hun er endda vores Ugens Upcoming i den her uge. Hun slipper, i starten af næste måned, sit andet album og vi kan næsten ikke vente. Ud fra de allerede udgivne singler, virker det nemlig til, at det bliver skide godt. Og bliver hun ved med at køre i samme stime i fremtiden, spår jeg hende en vanvittig god karriere.

SKAAR

SKAAR serverer vaskeægte pop på en guldtallerken. Hun startede karrieren med at lægge et cover på YouTube, og ikke længe efter var hun signet og havde aftaler om indspilninger på plads. Hun startede altså sin karriere inden hun overhovedet havde fået fortalt sin omgangskreds, at det var musikken hun gik efter. Måske har du allerede hørt hendes musik, da det har været med i Netflix serien “Home For Christmas.” Mangler du en ægte popbasker, er der ingen tvivl om at det er SKAAR du skal sætte på.

Ary

Ary, Ary, Ary. Det absolutte største stjerneskud på listen. Vi havde hende også med på den tidligere liste, men hun fortjener al den opmærksomhed, hun kan få. Hun fejede fuldstændig benene væk under os på dette års by:Larm og jeg vil gå så langt, som at kalde hende den nordiske Rina Sawayama. Hendes energi, hendes stemme og det intense synthesizer-univers spiller bare hver gang. Hun er så møg sej, og virkelig en man skal have øje på.

Mia Berg

Mia Berg har vi før kaldt en af Norges skjulte perler, og det står vi fast ved. Hun skaber inderlig, følsom og længselsfuld musik, som man ikke kan andet, end at nyde når man lytter til det. Med hendes numre viser hun en fintfølende tilgang til musikken og slår en gang for alle fast, at hun har et kæmpe repertoire, som netop kommer ud gennem hendes musik.

DØSSI

DØSSI er den slags musiker, der kun med hjælp fra sin stemme kan gøre alt smukt. Så har du en øv-dag og trænger til at komme i godt humør eller skal overkomme en opgave, som ingen ende har, så lad Døssi være dit soundtrack. Døssi er samtidig den slags sangerinde, der lyder 1:1 live, som på indspilninger.

Sigrid

Endnu en nordisk darling, som allerede er nået ud over de internationale kanter. Med “Strangers” har hun taget verden med storm, og hun spillede på både Roskilde Festival og Glastonbury i år. Sigrid er et must på dine playlister, både til de stille dage, men hun kan snildt starte en fest. Jeg tror ikke, der behøves at blive sagt så meget mere.

Stefanos Yowhannes

Det er ikke kun pop, Norge er gode til. Med talentet Stefanos Yowhannes slår de sig i den grad også fast på at kunne finde ud af R&B. Med et musikalsk katalog, der rummer alt fra Neo-soul til og pop til forførende klaverballader, slår han sig fast som et kæmpe talent. Med hans Frank Ocean vibes er Stefanos Yowhannes helt sikkert en, man skal holde øje med!

Inge Bremnes

Inge Bremnes er en helt ny opdagelse for mig. Hans musik er roligt, poppet og har været lydbilledet på mine dage, den sidste tid. Han udgav den nyeste single “Overblikk” i start september, og jeg er så spændt på, hvad der ellers kommer fra ham.

The Whitest Boy Alive

The Whitest Boy Alive er næppe et lille ukendt band, dog er det stadig gået gået min næse forbi, at forsanger Erlend Øye har sit ophav i Norge. De spillede i sommers på Roskilde Festival og bød på en fest uden lige, og var en af mine bedste festivaloplevelser. Uanset hvad der kommer ud af The Whitest Boy Alives hænder, er det helt sikkert et lyt værd. Og så er det også en præstation at kunne lyde 1:1 live som på de indspillede numre.

Kings of Convenience

Kings of Convenience er måske lidt en snyder, da det også er Erlend Øye fra The Whitest Boy Alive, der er manden bag vokalen. Dog kan de hver deres ting, og hvor The Whitest Boy Alive bevæger sig over i den elektroniske genre, er Kings of Convenience mere i folk-genren. Gruppen spillede også på dette års Roskilde Festival, men altså, det er jo altid smart at slå to fluer med et smæk. Og man skal altså ikke kimse af Kings of Convenience, de kan også noget.

Metteson

Metteson er en vaskeægte popkanon. Hans musik er nem at lytte til, og man nyder det. Og det bliver ikke kedeligt. Han sørger nemlig for at overraske lytteren med forskellige greb i de forskellige sange. Metteson vandt “Årets stjerneskudd 2021” og siden er det bare gået stærkt for den norske stjerne. Derudover er han en oplevelse at se live, se bare nedenfor:

Highasakite

Indiepop duoen Highasakite er virkelig også et must at kende. Nummeret “Lover, Where do you live” har taget verden med storm, og du har boet under en sten, hvis ikke du har hørt den. Deres andet materiale er dog lige så godt og helt sikkert værd at dykke ned i. De udgav i januar deres femte album, så et kæmpe bagkatalog kan de altså også prale med. De er bare dejlige at lytte til, andet er der ikke at sige. Se dem spille hittet live nedenfor og få kuldegysninger over hele kroppen.

Beharie

Beharie er et nyt bekendtskab for mig, men der kommer en speciel ro, når hans musik bliver afspillet. Tro mig, jeg har afprøvet det i forskellige settings og for forskellige mennesker. Der er noget ved hans stemme, der får en til at sænke stemmen og bare lytte.

Bo Milli

Det nye indie/rock stjerneskud fortjener også en plads på listen her. Hun har blot udgivet to singler, men ingen tvivl om, at hun har potentialet til at blive Norges nye store navn.

Hedda Mae

Energisk popnostalgi med en snert af Spice Girls. Sådan har vi tidligere beskrevet popkometen Hedda Mae, og der er noget om snakken. Hendes musik giver mig lyst til at danse natten lang med en iskold øl i hånden, og jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste.

L.U:N.A

Jeg har virkelig prøvet at undgå artister, der sendte mig tilbage til tiden hvor SKAM var det fedeste. men L:U:N:A kunne jeg ikke lade ligge. Der er noget over hendes produktioner, der er kan så meget mere end at sende SKAM vibes ud i verden. Lyt til hendes musik, der er ikke andet at sige.

Slopes

Slopes er en stjerne uden lige. Han har studeret på Liverpool Institute for Performing Arts, hvor han slog pjalterne sammen med Halvor Follstad og skabte Skinny Days. De to musikere har produceret nogle af de mest genkendelige hits, blandt andet “Voices In My Head,” som i skrivende stund har 25 milioner streams på Spotify. I 2021 gik Slopes dog solo og begyndte at lægge vokal til sine egen produktioner. Det er der kommet “Prove Them Wrong” ud af, og det bliver spændende at se, hvad der ellers kommer ud af hans hænder i fremtiden.

Kjartan Lauritzen

Kjartan Lauritzen har længe været soundtracket til min weekenden. Med sangen “Fredag” inviterer han alle ud på dansegulvet, og du følger med, for uanset hvilket humør du er i, kan du ikke sidde stille til den her sang. Jeg indrømmer gerne, at det ikke er meget andet af hans musik, som jeg har lyttet til, men minder det bare en lille smule om “Fredag,” så er det helt sikkert et lyt værd.

Siw Weberg
siwweberg@bandsoftomorrow.com