fbpx

5 sange der har fået koncertaktuelle Måneskin hertil i dag

Foto: PR

Før de store hits og mange streams har selv de største stjerner og hitmagere startet et sted. Vi har fulgt dem alle på deres musikalske rejse fra den første singleudgivelse til det store gennembrud. I denne artikelserie har vi samlet fem numre fra Måneskin’s bagkatalog, der har været med til at få dem til hvor de er i dag

Navnet kan være forvirrende, eller med til at vække interessen, men Måneskin er på trods af brugen af vores kære Å, et italiensk band, der på det sidste er faret op igennem hitlisterne og ind på internationale musikplatforme. Du kender dem måske fra Eurovision hvor de snuppede en suveræn sejr i 2021, og siden har de ikke set sig tilbage med hensyn til international anerkendelse. De kan blandt meget andet bryste sig af at være det første italienske band med to sange på UK’s top 10 hitliste samtidig, en nominering til den næste Grammy-uddeling indenfor kategorien “Best New Artist” samt en lang række diamant-, platin- og guldcertificerede plader.

Bandet blev formet i Rom i 2016, hvor de fire medlemmer mødte hinanden i hvad der vil svare til gymnasiet. Her deltog de i en række lokale koncertkonkurrencer og optrådte på Roms historiske gader før de tilmeldte sig det italienske X-Factor, hvor de endte på en 2. plads. Siden er det blevet til to albums, der blander gruppens brede vifte af indflydelse og inkluderer afskygninger af alverdens forgreninger af rockmusikken. Hvis de selv skal beskrive lyden er det en moderne oversættelse af fortidens musik. Dette bliver tydeligt når man stiller deres debutalbum Il Ballo Della Vita op imod seneste skud på stammen Teatro d’Ira, hvor det første har en poprocket rød tråd krydret med funkelementer og det sidste trækker i hard-rock-trådene og spiller på deres Black Sabbath- og Nirvana-inspiration.

Med så mange hits som Måneskin har skrabet sammen, er der også rigeligt at tage fat i når man skal prøve at opsummere en karriere som deres. Her har vi dog gjort et forsøg og givet vores bud på 5 sange der har været med til at føre dem frem imod deres forestående besøg i Royal Arena den 2. maj næste år. Lyder dette interessant kan du finde mere information om koncerten her:

“Beggin'” (2017)

Først på listen finder vi et cover af The Four Seasons og deres ikoniske hit “Beggin'” som Måneskin fortolkede i løbet af deres medvirken i X-Factor. Sidenhen er dette gået hen og blevet bandets mest streamede nummer, efter det blev udgivet på deres debut-EP Chosen. EP’en indeholder et par af de covers bandet leverede under X-Factorforløbet samt deres selvskrevne debutsingle “Chosen” der lægger navn til udgivelsen.

På Måneskins udgave af “Beggin'” er der blevet skruet op for guitarforvrængningen, og trommerne får markant flere tæsk end på det mere fint polerede soul-/funknummer som originalen er. Guitaren erstatter klaverets funky rytme og Damiano David’s stemmeføring tilfører et råt element og en energi der sender tankerne direkte imod ikoniske rockstemmer som Robert Plant eller Axel Rose.

“Torna a casa” (2018)

I 2018 fulgte Måneskin op på X-Factor succesen med deres debutalbum Il Ballo Della Vita, som modtog stor ros i hjemlandet og fortsatte deres nyfundne succes. En af singlerne der udkom forud for debutsinglen var balladen “Torna a casa” der toner lidt ned for de forvrængede guitarer og den rå stemmeføring og erstatter dem med en blødt klingende akustisk guitar og en strygersektion. Dette lægger perfekt op til udviklingen i sangen når flere og flere lag bygges på for til sidst at være endt i en forløsende rockballade hvor disse strygere spiller en vigtig rolle for at sangen kan opnå den storladne følelse der melder sig i sidste omkvæd.

“VENT’ANNI” (2020)

I slutningen af 2019 boede bandet i London hvor de tilbragte tiden med at arbejde- og udvikle på deres lyd. Dette ville senere vise sig at resultere i endnu et album der i starten af 2020 blev teaset med nummeret “VENT’ANNI” som betyder “tyve år” og handler om de nye udfordringer livet bringer efter man fylder tyve og stadig vil forsøge at adskille sig fra mængden imens man bliver pålagt tonsvis af forventninger. Damiano David påtager sig et alter ego som han benytter til at remse alle de ting op han ville ønske han havde fået at vide af en voksen “nu hvor han er fyldt tyve” og resten af bandet indhyller dette i en melankolsk powerballade bygget op af længselsfulde akkorder og et dystert guitarriff. Sangens melankolske stemning får dog også en forløsende følelse i sammenhæng af resten af albummet, da den ligger til sidst og venter på at runde hele værket af med en sidste udladning af energi.

“ZITTI E BUONI” (2021)

Eurovision er ofte en lidt sjov størrelse hvad angår titler og de kasser vi som forbrugere ofte putter artister i. For gang på gang ser man artister på denne store scene give den alt hvad de kan for at repræsentere deres land, med de bedste sangskrivere i ryggen, men så snart finalen er afgjort, hører man aldrig mere til dem, udover når Eurovision bliver nævnt. Men for Måneskin var det et springbræt ud på den internationale musikscene hvor deres popularitet er steget eksplosivt siden de hev guldet med hjem til Italien. Denne succes kan de takke “ZITTI E BUONI” for.

Sangen går imod hvad mange måske vil sætte sammen med Eurovision-lyden, da bandets rå udtryk ikke ligefrem udstråler knaldrød gummibåd, eller i det hele taget den storladne popmusik der har tradition for at dominere finalerne. I stedet lader sangen sig drive frem af et kraftigt guitarriff og en fandenivoldskhed lig den man så med hård rocks fremgang i 70’erne og 80’erne. “ZITTI E BUONI” må derfor være en af de mest unikke vindersange ved Eurovision, og det bliver spændende at se om den baner vejen for andre genrer ved kommende finalerunder i det ellers meget traditionsprægede pop-spektakel.

“SUPERMODEL” (2022)

I starten af 2021 udgav Måneskin første del af deres album Teatro d’Ira der meget passende fik tillægstitlen Vol. 1, og siden har de fulgt dette op med yderligere tre singler. En af disse er det energiske nummer “SUPERMODEL” hvor Damiano David igen leverer en vokalpræstation fyldt med attitude. Sangen emmer utroligt meget af bandets stigende berømmelsesniveau og den tid de har brugt i Los Angeles, da især guitarriffet som åbner ballet lyder meget som noget taget fra Red Hot Chili Peppers og deres ikoniske album Californication. Endnu et nik imod den stigende stjernestatus findes i form af den svenske sangskriver Max Martins bidrag i produktionen, og hvis dette navn ikke ringer en klokke kan man kigge på hans imponerende CV der indeholder en lang perlerække af de seneste årtiers største hits med alt fra Backstreet Boys og Britney Spears til Coldplay og The Weeknd. Dette har medført en mere poleret retning for Måneskin, hvor den hidtil rå energi bliver kanaliseret ned i en stram produktion og mere rytmebaserede riffs, hvilket kun gør energien mere forløsende når den bliver.

Måneskins bagkatalog tæller selvfølgelig mange flere numre med alt lige fra fællessangsmateriale til højenergiske energiudladninger som du helt sikkert også burde tjekke ud derhjemme, men med disse fem numre burde du være godt klædt på til deres koncert i Royal Arena den 2. maj 2023. Lige hernede kan du finde billetter til showet, enten til dig selv eller som en julegave til den koncertglade rockfan i familien:

Asger Thede Jensen
asgerjensen@bandsoftomorrow.com