Ukendt Kunstner – Roskilde Festival 2023

Foto: Ukendt Kunstner // PR

Ukendt Kunstner er tilbage!! Efter 6 år i diverse andre projekter, er den originale dynamiske duo tilbage på bølgelængderne, og dette blev der i dén grad sat streg under i går aftes til afslutningskoncert på Arena scenen på Roskilde Festival. Ukendt Kunstner skabte deres helt egent reinkarnation og ilddåb, og dette kunne ikke have gået bedre. Ukendt er Danmarks helt egne favoritter, og det er tydeligt hvilken speciel plads de har i folks hjerter og minder.

Dette års Roskilde Festival blev i år lukket af en af de mest legendariske duoer i nyere tid. Nemlig Ukendt Kunstner, som i år har gjort comeback efter 6 års pause. Der var lagt op til et brag af en koncert i Arena teltet som allerede var tæt pakket 2,5 timer før showets start. Forventende fans, som alle var kommet for at hylde kongerne af finurlig dansk rap. “Vi tilbagee” blev der råbt fra en stolt og overvældet Hans Phillip, da showet endelig tog sin start.

Passende var det at første nummer duoen valgte at spille var “Dansktop”, fra deres nye album Dansktop. Ukendt Kunstner er nemlig i løbet af deres pause, blevet en del af den dansktop der bestemmes af ungdommen. Selv efter 6 år er der meget få af danske lyttere, selv de helt unge TikTok-rap-elskere, der ikke kender Ukendt Kunstner, og ikke kan 2 sange udenad mindst. Denne magt de to musikere har over den danske musikscene, gør at vi i hvert fald glæder os til om 30 år når ægte dansktop på TV2 Charlie, kommer til at lyde af “Jeg sværger jeg så blæst lige nu” og “prøver at ramme en milliard ligesom Stein Bagger“.

Som Hans Phillip så flot fortalte på scenen, så havde Roskilde valgt, til afslutningskoncerten, at give nøglerne til nogle psykopater, og de psykopater havde én regel, hvis man kunne en sang, så skulle man synge med. Og denne dogme var på ingen måder et problem for det publikum der var mødt op. Pladsen var nemlig fyldt med Ukendt-krigere, som bakkede, Jens Ole Mccoy på tasterne, op med synkrone klapsalver som nærmest mindede om en bunke krigere der marcherede efter deres leder, som i dette tilfælde i dén grad måtte udnævnes som værende Hans Phillip og Jens Ole.

Ukendt Kunstner viste præcis hvordan man mikser finurlig lyrik og nostalgi som på én og samme tid bliver til den perfekte cocktail af smuk forestilling mikset med ægte rap og rowdy feststemning.

Der var dyb fællessang mellem publikum og Ukendt på alle sange der blev spillet, og selvfølgelig især på numre såsom “overleve”, “Spor 6”, “Gennem byen” og “Stein bagger”.

Ukendt Kunstner formåede ikke at glemme deres ophav og huske at tage højde for at deres fans har savnet deres eksistens i 6 år. Dette savn var især at mærke under sidste sang, nemlig “Neonlys”. En Ukendt klassiker, som ikke et eneste menneske, hverken i pitten, i teltet eller resten af den overfyldte Arena plads, ikke kunne synge med på til perfektion. Denne koncert var på én og samme tid, en homage til fortiden, og et nys om hvor meget mere de to legender sammen kommer til at tilføje til dansk musik. Et værn om at Ukendt Kunstner ikke stopper før de en dag står i TV2 Charlie og helt ægte er blevet Dansktop!

5/5 Stjerner

Helena Holm-Gregersen
helenagregersen@bandsoftomorrow.com