fbpx

12 internationale navne du skal holde øje med 2022

Foto: Griff // Riccardo Costano (Pressebillede)

Traditionen tro udnævner vi – i en artikelserie af tre – en række artister, der efter vores overbevisning er værd at holde et vågent øje med i årets løb. Vi er nået til den store internationale scene, hvor der igen i år er et hav af talenter, som fortjener lidt ekstra opmærksomhed.

Et nyt år er godt i gang og sidste års musikår var spækket med fede nye artister, der berigede os med musik. Sidste år havde vi blandt andre Olivia Rodrigo på listen, som vi må indrømme nok var årets største nye verdensstjerne. Remi Wolf, Holly Humberstone og Black Country, New Road var også i vores verdensomspændende kikkert, og vi har glædet os til at dykke ned i de artister, som vi tror kommer til at dominere på den internationale musikscene i år.

GAYLE (US)

GAYLE er en amerikansk sanger og sangskriver på blot 17 år. På trods af hendes unge alder har GAYLE stadig gjort sig bemærket og hitter internationalt med singlen “abcdefu”, der også er har været i rotation på P3 og spilles stadig tit i de danske radioer. Hun har allerede formået at ligge nummer 1 i både Storbritannien og Irland. Lige nu er hun aktuel med singlen “ur just horny”, der blev udgivet i starten af 2022. Hendes sange tager alle udgangspunkt i hendes egne følelser og oplevelser, samt er at udtryk for opgør mod de kvindelige normer, som hun føler har været med til at begrænse hende gennem hendes liv. GAYLE har en lyd som hænger fast ved første lyt og er ægte radiobaskere, hvilket vi tror kommer til at eskalere i det kommende år.

Griff (UK)

Den britiske artist Griff har i den grad kurs mod stjernerne. I marts 2021 løb hun afsted med den eftertragtede Rising Star Award ved Brit Awards, der tidligere er tilfaldet verdensstjerner som Adele, Florence + The Machine og Sam Smith. Til årets Brit-uddeling vendte hun stærkt tilbage og er med mixtapet One Foot In Front Of The Other i bagagen nomineret i kategorierne Best New Artist og Best Pop/R&B Act. Det er ikke kun i hjemlandet at den unge artist er kæmpestor, der er nemlig også stor efterspørgsel på hende i Europa, hvor hun i løbet af 2022 drager på en vildt lang turne, der endda ville have taget hende forbi Hotel Cecil, men som vi desværre må vendte en smule med grundet aflysning… Der er altså fart på den unge popstjerne der også med sin musik kæmper for at give kvinder i musikbranchen opmærksomhed, og især lægger vægt på den skævvridning der er i forhold til producerer, hvoraf kun 2% er kvinder. Så der er meget der er værd at holde øje med, og det bliver spændende at følge med i kunstnerens udvikling – og en koncert med Griff må vi have til gode, men vi håber at hun snart vender tilbage til Danmark.

Inhaler (IR)

Det irske indierockband Inhaler er et af de bands, der holder rocken i live i 2022. Det fire mand høje band fik i 2020 en fornem femteplads på BBC’s prestigefulde “Sound of”-liste og har siden udgivet deres debutalbum It Won’t Always Be Like This, der har fået pæne ord med på vejen. De fire skolevenner trækker på diverse 80’er- og 90’er-referencer samt 00’ernes indierock og har på den vis formået at skabe en lyd, der er lige så genkendelig og nostalgisk som den er ny og frisk. Måske genkendeligheden især kan tilskrives frontmand Elijah Hewson, der i både stemme og karisma slægter sin far Bono – ja, dén Bono – på. Særligt på sange som “Cheer Up Baby” og “Ice Cream Sundae” hersker der ingen tvivl om, hvor talentet stammer fra – men de famøse gener skal bestemt ikke tage noget fra Inhaler, der er godt i gang med at etablere sig som et af 2020’ernes mest solide indierockbands. På livefronten er der også meget at være imponeret af, og deres liveshow egner sig både til store festivaler, små crowdede spillesteder og fine tv-shows, så det ville da være en skam at gå glip af deres to koncerter på dansk jord, både i Amager Bio og Posten i Odense til foråret.

Joy Crookes (UK)

Den britiske singer-songwriter Joy Crookes vakte i den grad vores interesse med sine singler, som skiftevis blev udgivet i 2021. Hendes lyd er en lækker pærevælling mellen neo-soul, R&B og pop, og har man bare haft radioen tændt en gang sidste år, har man garanteret stødt på hendes catchy nummer “Feet Don’t Fail Me Now’. Og der var ikke nogen tvivl om, at netop den sang fra Croox skulle på vores liste over de bedste internationale sange fra 2021. Der er en høj kvalitet og sjæl i hendes musik, og med debutalbummet Skin som byggesten til en karriere der virkelig kunne blive enorm, håber vi at se hendes navn meget mere, måske på en festival til sommer? Vi krydser i hvert fald fingre.

Karin Ann (SK)

Artisten Karin Ann fra Slovakiet er en af de stemmer på den internationale musikscene, som man bør holde et ekstra godt øje med. Hun kan anses som sin egen generations stemme og har blandt andet et stort fokus og engagement i LGBTQ+-miljøet, hvori hun selv er et forbillede. Karin Ann er blandt andet kendt for hitsinglen “i’m a looser” og “looking at porn”, og skal til foråret turnere med indieartisten Alfie Templeman. Herudover har hun også fået omtale i flere internationale aviser og er den første slovenske person, der er blevet en del af Spotifys EQUAL-kampagne. Det er derfor sikkert at sige at Karin Ann allerede har fået opmærksomhed internationalt, og vi er sikre på at dette kun er starten. Udover det er hendes debutalbum er lige på trapperne og vi glæder os!

Léa Sen (FRA)

Den London-baserede franskmand Léa Sen er en spirende artist, som i den grad har noget ekstraordinært at byde på! Med en alder på blot 22 år, er hun langt mere moden end mange af sine jævnaldrende musiker kollegaer, da hun allerede nu selv står for både sangskrivning, producering og mixing af hendes eget musik. Foruden at dette er en sej præstation i sig selv, formår hun også at skære igennem i en mandsdomineret musikverden, hvor kvinder desværre sjældent optræder som andet end sangere. Léa Sen udgav for nylig hendes debut-single, som tager udgangspunkt i hendes rejse fra Paris til London, og som fint viser hvilken artist hun er. Hun er helt ny og grøn, men i den grad en artist at have i kikkerten det næste stykke tid.

Mimi Webb (UK)

Med sine storslåede popballader og millioner af fans, har Mimi Webb virkelig slået igennem, især på den populære platform TikTok med singlen “Before I Go” og dernæst powerhittet “Good Without”. Den 21-årige artist har haft et produktivt 2021 med flere singler ude, og vi er spændte på den kommende debut-EP, der er på vej. Hun tager inspiration i navne som Amy Winehouse, Emelie Sandé og Sam Smith, og med sine storladne og soul-fulde musik har Mimi Webb taget verden med storm efter blot få udgivelser, og det siger meget om en artists ambitioner og talent. Webbs musikalske rejse er altså kun startet og 2022 spår vi til at blive endnu vildere. Er du nysgerrig på denne artist kan du købe billetter til hendes koncert i Lille VEGA den 24. maj!  

Pinkpantheress (UK)

Britiske PinkPantheress må siges at have udnyttet de sociale mediers muligheder til fulde! Siden hun i december 2020 lagde en bid af en egenproduceret sang på TikTok, er samtlige sange, hun har udgivet på mediet, gået viralt. Særligt nævneværdige er udgivelser som “Pain”, “Break it off” og “Just for me”, hvoraf sidstnævnte blev samplet på drillrapperen Central Cees hit “Obsessed With You”. PinkPantheress blander dance og elektroniske produktioner med introspektiv sangskrivning, der i kombination giver et drømmende bedroom poppet udtryk. Størstedelen af PinkPantheress’ sange er – meget passende – produceret hjemme fra kunstnerens soveværelse, men har alligevel opnået millionvis af streams på diverse streamingtjenester takket være hendes helt unikke musikalske æstetik.

Priya Ragu (CH)

Tamil-schweisiske Priya Ragu stiftede vi først bekendtskab med, da det seneste album fra Jungle kom på gaden. For på den plade finder man et nummer der hedder  ”Goodbye My Love” featuring Priya Ragu. Ragus R&B elementer og bløde vokal passer perfekt til nummeret og med det samme var vi nysgerrige på dette nye navn. Derfor blev vi kun glædeligt overrasket da vi så, at hun var på sidste års by:Larm program, som vi tog til i september. Hun var sej og helt sin egen på en scene og hendes musik blander R&B, hiphop og elementer fra hendes tamilske baggrund. Vi er derfor stadig sulten efter hvad der kan komme fra denne powerkvinde, og vi kan kun forestille os at 2022 kunne bringe en masse seje projekter med sig. 

Walt Disco (SCO)

De skotske glam-rockere Walt Disco har imponeret Storbritannien med deres unikke lyd og udtryk og er det mest David Bowie’ede siden David Bowie. Apropos udtryk så har de også et debutalbum på vej hvor de har skruet helt op for teateræstetikken på et album der både har universelt relaterbare temaer, men også skildrer hverdagen fra en queer-persons synspunkt. Der har ikke været et queer-band som dem i lang tid hvilket taler lige ind i tidsånden og repræsenterer en stor gruppe som har manglet repræsentation. Albummet kommer i hælene på en udsolgt UK turné som har fået deres store fanbase til at glæde sig helt vildt på udgivelsen, og det bliver også spændende at se om de kan føre deres hype ud over Storbritanniens kyster.

Wet leg (UK)

Wet Leg er en duo fra Isle of Wight i den engelske kanal, som opstod øverst i et pariserhjul hvor de to artister Rhian Teasdale og Hester Chambers besluttede at starte et band. De fik hurtigt masser af medvind med singlerne “Chaise Lounge” og “Wet Dream” som blev taget imod med store ord som “to af årets bedste singler”. I hælene på succesen fra disse to udgivelser annoncerede de så kort før jul udgivelsesdatoen for deres debutalbum som kommer ud den 8. april. Desuden står de også på programmet til den nye festival Syd for Solen efter de har været på en laaang turne rundt i Storbritannien, USA og Europa. Her skal de også, udover at spille deres egne udsolgte shows, varme op for IDLES i Mexico City og i London. Det kan kun blive et kæmpe år for den seje duo som virkelig får travlt – så lidt fedt er det da også at de lige får tid til at slå snuderne forbi lille Danmark.

Yard Act (UK)

Post-punk bandet fra den britiske by Leeds udgav i januar deres debut-album The Overload fyldt med attitudefuld guitar og politiske tekster der ofte sætter spørgsmålstegn ved og udfordrer gentrificering, socialklasser og kapitalismen. Deres musik føles rebelsk og passer tidsåndens bølge af kritik af og oprør imod status quo og benytter sort humor og kyniske historier til at skabe et nærmest komisk billede af samfundet samt slagsange for de svagere medlemmer af samme. Yard act består af fire bandmedlemmer der opfylder den klassiske rockband struktur med guitar, bas og trommer, men blander også elementer af indie-rock og old-school hip-hop ind i deres forvrængede post-punk. Bandet har en lang tour foran sig i 2022, der udover deres mange stop rundt omkring i UK tager dem forbi både USA og rundt i Europa (også Danmark) og er derfor et band vi mener man skal holde godt øje med i år, hvis man kan nå at få øje på dem.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com