Årets 25 bedste danske sange

Foto: Kalaset // PR (pressebillede)

Det har været et højspændt år på den danske musikscene, der har budt på utallige af talentfulde artister, der alle har været med til at markere 2023 som et år i musikkens tegn! Efter nøje udvælgelse har vi på redaktionen kommet frem til dette års 25 bedste danske sange, som du kan tjekke ud lige her!

Guldimund – “Hvordan ser Gud ud”

Det er uden tvivl, at Guldimund har overrumplet den danske musikscene i 2023 – senest med sit svimlende anmelderroste album Jeg venter i lyset, hvor musikeren har tapetseret udgivelsen med 10 alsidige numre, der udforsker livets store og små spørgsmål. Derfor har det været udfordrende at afgøre, hvilke af albummets musikalske højdepunkter, der skulle have førstepladsen. På redaktionen er vi kommet frem til at sætte vores spotlys på “Hvordan ser Gud ud”, der tilbyder en ærlig og autentisk beskrivelse af hverdagens trivialiteter pakket ind i et poetisk lydtæppe.

Julie Ellinor – “Going Nowhere”

2023 var året, hvor Julie Ellinor endelig (!) slap debutalbummet, Reality’s Got Nothing on Illusion, der inkluderer nummeret “Going Nowhere”. Nummeret handler om en selverkendende dag foran spejlet, hvor man beslutter sig for at vende sit liv 180 grader. Den dag hvor man forlader trygheden og sikkerheden i dagligdagens trummerum og bryder fri af sine lænker og sætter sejl mod horisonten. Selvom sangens tema er alvorlig, kan man ikke andet end at blive i godt humør, da den bliver leveret som vaskeægte ørkendisco. Har du ikke hørt nummeret endnu, er det bare om at sætte den på anlægget!

eee gee – “Perfect 10”

“Perfect 10” indgår på eee gees nyeste album SHE-REX, og er en perfekt introvert fest-basker indhyllet i 70’er synths med iørefaldende hooks, der ræsonnerer længe efter sidste tone er blevet afspillet. eee gee har en finesse for at skabe fængende narrativer, hvor hendes bløde, karakteristiske vokal indhyller lytteren i henslængte rytmikker og storladne følelser, der passer perfekt til at dvæle ved livets store spørgsmål samt at fyre den af på floor til medrivende uptempo ballader.

Kalaset – “Tag Mig Som Jeg Er”

Kalaset er et fremadstormende band, som i 2023 cementerede sig selv på den danske musikscene med deres anmelderroste album grib mig hvis jeg falder. Bandet leverer storladent popmusik centreret omkring poetiske tekstuniverser, hvor dynamiske vokalleveringer omfavner nostalgiske 80’er synthesizers i et sitrende pop-udtryk. På redaktionen har vi udvalgt sangen “Tag Mig Som Jeg Er”, hvor et crescendo opbyggende lydbillede, understøttes af Morten Holm Ørsagers skarpe æteriske vokallevering, som kulminerer i et fremadskuende beat, hvor Ørsagers vokal flettes sammen med Sidsel Dues krystalklare vokal i et forløsende udtryk.

Yör – “Badekar”

Yör er et ganske nyt bekendtskab på redaktionen. Ikke desto mindre, står de bag nummeret “Badekar”, som er blevet spillet et utal af gange på kontoret. I et lydunivers, der blander det organiske og syntetiske, synger forsanger Marie Kildebæk om overgangen fra teenager til voksen og om at løsrive sig fra traditioner og forventninger. De har netop udgivet deres debutalbum Intet så rigtigt, og vi glæder os til at se, hvad 2024 ellers bringer for de fire venner i Yör. Der er ingen tvivl om, at det nok skal blive stort!

Barselona – “Real Love

”Real Love” var forløberen for det anmelderroste album, Væbnet Hjerte, som Barselona efterfølgende tog på Danmarks turné med. Selv var vi forbi Vega, da de tændte gnister og leverede en elektrificerende aften. “Real Love” er det bedste nummer til at repræsentere den kraftfulde nerve hele albummet bærer præg af med sit fængende omkvæd, der fungerer som perfekt stadionrock. Nummeret, der kritiserer den moderne teknologiske virkelighed med en imponerende energi, pulserende synth-hooks og en bas, giver genlyd i hele kroppens system og er uden tvivl albummets dronning!

iomfru – “Sammenbidte Tænder”

Vi havde forsømt vores pligt, hvis den aarhusianske indiepoet iomfro ikke var kommet på listen! Men med udgivelsen af hendes længeventede albumdebut, Vent På Jeg Revner, har sangeren ikke gjort valget nemt for os. I iomfros dansable indiepop, reflekterende tankestrømme og følelsespotente hverdagspoesi, er der dog én sang, vi særligt bider mærke i. Redaktionen har nemlig valgt den energiske sommersingle “Sammenbidte Tænder”, der perfekt indkapsler sangerens evne til finurlige, dybsindige tekster med fængende vokalhooks og en absolut banger instrumentalproduktion!

144hz – “Ari han er grov”

Til trods for kun at have udgivet tre sange står 144hz altså bag en af årets bedste sange! “Ari han er grov” var debutsinglen fra kvintetten, der tilfører et frisk pust til den danske indiescene. På“ Ari han er grov”, bliver filminstruktøren Ari Aster, samt biografen hyldet. Biografen er nemlig et helt særligt sted, hvor vi er fælles om at dele følelserne bag de store fortællinger. Måske vækker biografsalen ligeså den undrende følelse af at kigge på sidemanden og forunderligt bemærke, hvorfor de græd, da de andre grinede? Vi havde desuden æren af at byde dem velkommen i Byhaven i sommers, som en af Bands of Tomorrows uimodståelige. Vi kan kun anbefale at opleve dem live og mon ikke 2024 byder på den mulighed?

Datter – “Boulevarder”

Næste gruppe havde vi på radaren tilbage i maj, da vi præsenterede dem ved én af sommerens Byhaven koncerter. På det tidspunkt havde bandet kun udgivet to singler, men det var allerede for sent; med deres højenergiske indierock havde DATTER os i deres greb. Og et halvt år efter debut-EP’en HUDLØS føler redaktionen sig enormt retfærdiggjort! I trioens intense univers er det dog den “stille” sang “Boulevarder”, der endeligt vinder vores hjerter. Her udforsker DATTER både tilbageholdende og storslået længsel, der ved hjælp forsanger Josephine Copes mægtige vokallevering og en eksplosiv dynamisk vekslen mellem vers og omkvæd river lytteren godt og grundigt rundt i manegen.

Blaue Blume – “Crush”

Ved årets begyndelse, midt i den kedelige februar, var vi så heldige, at det elskede alternative band Blaue Blume holdt os i selskab med deres varme, romantiske rock-toner. Af de to vintersingler, som gruppen har udgivet i løbet af 2023, var det særligt hittet “Crush”, der forførte os, med dens særlig nænsomme og uptempo karakter. Det smukke track fungerer som en opsang til langtidsvarige forhold, hvor forelskelsens magi langsomt er blevet nedslidt af hverdagens praktikaliteter. Følg Blaue Blumes eksempel og snav din kæreste i gulvet med “Crush” kørende i højtaleren.

Brimheim – ”Literally Everything”

I 2023 gjorde den dansk-færøske musiker Brimheim sin tilbagevenden med singlen “Literally Everything”, der samtidig markerede hendes første soloudgivelse siden 2021. Med udgivelsen af denne single præsenterede musikeren et fornyet musikalsk udtryk med et nummer, der er karakteriseret af indbydende synthesizere og introspektive dansevenlige beats, som vi har holdt meget af inde på redaktionen!

Søn – “Sort Ferrari”

Det fremadstormende band, Søn, har gang på gang imponeret med deres talent for at skabe pulserende kompositioner, hvor elektroniske lydelementer og forunderlige tekstuniverser forenes og skaber isklare overflader med personlig dybde. 2023 var året, hvor bandet udgav deres længeventede album, Solstorm, hvor man blandt andet kan finde den underfundige sang “Sort Ferrari”, der blev til i en tid, hvor mange af bandets medlemmer gik igennem en svær periode. Resultatet blev til et nummer, der favner en følsom dybde pakket ind i poetiske lydbilleder og rumsterende, elektroniske klangflader.

Afskum – “En Cowboy der blev til solen”

Efter at have spillet et hav af koncerter, endda Roskilde Festival, blev 2023 året, hvor myten om Afskum endelig blev indfriet med udgivelsen af musikerens debutalbum! I april landede albummet AFSKUM, som fik stor ros fra vores anmelder, og i juni landede singlen “En Cowboy, der blev til solen” ugen før Roskilde Festival – mon det var timed? Ikke desto mindre, er det en knald god sang, der trækker lytterene ud på dansegulvet – uanset om du er alene eller ej. Verden venter på AFSKUM, og vi glæder os til at følge med i, hvad der mon sker af vilde ting i 2024 for musikeren.

Marcus wav. (feat. BJØRN, JOSVA) – “Aldrig Doven”

For bare en måned siden gav Marcus wav., BJØRN og JOSVA et af årets bedste sange, der formidles gennem et reformeret hiphop format, der er skabt væk fra den gængse hit-skabelon. Sangen udforsker branchens mange skyggesider i et originalt lydunivers, hvor nummerets budskab projekteres mod verden i selvsikre rap-leveringer, der skaber genklang.

Melodi Ghazal – “Fuck The System”

Den dansk/iranske musiker, Melodi Ghazal, præsenterede i 2023 sin stærke protestsang “Fuck The System”, der er en stor fuckfinger til de begrænsninger, som hun har oplevet som minoritetsperson i Danmark. Dette budskab fortæller hun gennem et unikt mellemøstlig-art pop format, der fusionerer Melodi Ghazals musikalske erfaring fra pop-verden fra hendes danske opvækst, samtidig med at hun inkluderer iranske instrumenter og kor, der til sammen skaber et unikt lydbillede, der afspejler hendes kunstneriske identitet, samtidig med at det markerer hendes tilsltuntning til frihedskampen for de iranske kvinder.

Prisma – “All Inclusive”

Det legendariske søskendepar, som tilsammen danner bandet PRISMA, har i 2023 beriget os med singlen “All Inclusive”, der udforsker de komplekse følelsesfacetter af overstimulans, selvbebrejdelse og et ønske om at frigøre sig, hvor sangens mørke melankoli omsluttes af elektroniske klangtæpper. Duoen har altid haft en speciel evne til at indkapsle storladende rocket toner med en følsom dybde, der ligeså understreges med denne sang.

Tredjeperson – “Crash”

Det melodiøse nummer, “Crash” af Tredjeperson, føres frem af et karakteristisk, dragende men samtidig nedtonet, reverb, synth-motiv, som indkapsler et gennemført groovy lydbillede, der bare holder! Sangen “handler om at køre galt i livet. Om at leve i overhalingsbanen og ende i nødsporet med en rygende kølerhjelm.” Nummeret indgår på bandets album, Man vænner sig til at være fjern, der ligeså gjorde sit imponerende indtog i 2023!

Jacob Aksglæde – “Flyverskjul”

Den herlige Jacob Aksglæde har med sit 2023 cementeret sig som den forreste kandidat til den ubemandede post som national popskjald! Ikke nok med at han har rejst Danmark tyndt med 5-stjernede koncertoplevelser, så har den fynske sanger også spredt glæde med sit fjerde album Godnat og Godmorgen. Her på redaktionen har vi især holdt af sangen “Flyverskjul” fra musikerens seneste album, der gennem et veletableret pop-udtryk, giver et originalt pust til den konventionelle genre.

Ukendt Kunstner – “Hele Dagen/Uden dig

Da Ukendt kunstner stod op fra de døde med albummet, Dansktop, var det til alles store ærefrygt og begejstring over bandets evige genkomst. Denne begejstring blev dog kort efter erstattet af en frembrusende frygt for om duoen var i stand til at leve op til deres navn efter 7 års radiotavshed – og det kunne de ihvertfald! Det har været udfordrende at afgøre, hvilken sang fra albummet som skulle have vores spotlight, men det er svært at ignorere det faktum at Ukendt Kunstners kærligheds-ode, “Hele Dagen/Uden Dig”, har været ustoppeligt på alles læber, der ligeså cementerer den alsidighed musikerne spænder over!

MAS – “Hvor Mine Ben”

Hiphop-musikeren, MAS, er en mester i at balancere tunge beats med lette dansable rytmer, der byder på spændende formater, som både giver én trang til at bryde ud i dans og til at rocke insisterende med hovederne, når kunstneren brillerer med sine taktfaste rap-leveringer. På redaktionen har vi valgt at fremhæve hittet “Hvor Mine Ben”, der byder på et tungt klubmix, der sammensmeltes med et let forvrænget auto-tune vokal i sangens omkvæd, der understøtter MAS stilfaste rap.

Neon Priest – “NO SLEEP () ONLY FANTASY” 

Neon Priest har haft et hæsblæsende år, og har manifesteret dem selv som en af de mest interessante navne på den danske musikscene. Bandet blander elektronisk klubmix i et reformeret udtryk, som fremstår overlæsset på den helt rigtig måde, der balancerer kitsch med en veludført æstetik, som bare fungerer. Sangen vi har udvalgt har hele pakken, og giver dig lyst til at smide alle hæmninger og danse solen op på en tilrøget berlinsk natklub.

Rigmor – “Alt det du gør”

Rigmor bød i 2023 på det fintfølende, melankolske nummer “Alt det du gør”, der fletter en let svævende vokal indover sprøde akustiske guitartoner. Nummeret omfavner et storladent udtryk, der giver stemme til smertens mangefacetterede udtryk. Singlen kom i kølvandet på bandets debutalbum, Glade blinde børn, der høstede imponerende anmeldelser fra diverse mediehuse for dens sanselige og poetiske kvalitet, der bl.a. tager inspiration fra den ikoniske poet Micheal Strunge. 

Coco O. – “Watching The News”

På redaktionen er vi store fans af den organiske, svævende, jazzede og R&B-lydende artist, Coco O., hvor vi især har en kærlighed til sangen “Watching The News”, fra musikerens seneste albumudgivelse Sharing is Caring. Nummeret rammer en specielnerve i nutidens samfund, hvor de evige dårlighedstrømme bliver ved med at udgydes fra nyhederne, som på en måde bliver håndgribeligt i Coco O.s musikalske udtryk. Ligeså har Coco budt på en række imponerende koncerter i år, hvor vores anmelder ligeså gav hende svimlende 5/5 stjerner

ILMA – “For a Moment”

Den dansk/bosniske musiker, ILMA, er en up-coming darling, som har høstet fremragende anmeldelser fra diverse kritikere efter udgivelsen af hendes debutalbum, Everything I Love Is Killing Me. Fra albummets kartotek har vi udvalgt sangen “For a Moment”, som vores yndlingsbarn, der kombinerer Ilmas finesse for velkomponerede elektroniske lydbilleder med poetisk dybde.

Elsked – “Kemisk”

Sidst i pølseenden har vi de relativt nye medlemmer på den danske musikscene, Elsked, som leverer elektroniske beats med en klublydende æstetik, der slår igennem! I november landede de deres EP Piratradio, hvor vi har udvalgt “kemisk”, som perlen i værket, hvor spidende synths og højintense beats rammer en moderne steril overflade og indhyller lytteren i en futuristisk klang af hyper-pop.

Anna Sofie Christiansen
annasofiechristiansen@bandsoftomorrow.com